News

Cutremurul din Turcia, descris de martori. “I-am zis fiului meu să murim împreună şi am ales să murim în pragul uşii”

Martorii devastatorului cutremur din sud-estul Turciei povestesc îngroziţi momentele pe care le-au trăit luni dimineaţa. Mulţi şi-au văzut prietenii murind sub ochii lor
06.02.2023 | 13:54
Cutremurul din Turcia descris de martori Iam zis fiului meu sa murim impreuna si am ales sa murim in pragul usii
Cutemurul din Turcia a fost urmat de o replică cu magnitudine 7,6 după doar opt ore Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un bărbat care locuiește în apropierea epicentrului cutremurului de 7,7 grade care a lovit Turcia luni dimineață a descris momentul impactului, spunând că nu a simțit niciodată așa ceva.

În 50 de metri s-au prăbuşit cinci clădiri

Erdem, care locuiește în orașul turc Gaziantrep, spune că a simţit cum a fost scuturat de cel puțin trei ori, foarte tare, ca un copil în leagăn.

ADVERTISEMENT

“Era încă foarte întuneric să văd amploarea pagubelor, să-mi dau seama de ceva, de ce se întâmplă. Nu am simțit niciodată așa ceva, în 40 de ani de viață”, a declarat el, pentru InCyprus.

Erdem mai povesteşte că imediat după cutremur toți oamenii şi-au părăsit locuinţele şi s-au dus să stea în mașinile lor sau unii au pornit să conducă spre marginea oraşului, departe de clădiri.

ADVERTISEMENT

“Nu îmi pot imagina că o singură persoană ar fi rămas în casa sa din Gaziantrep”, a spus el.

Reporterii BBC Turcia au vorbit cu oameni din diferite orașe afectate de cutremur, toți supraviețuitorii povestind că au experimentat un cutremur atât de mare ca intensitate și ca durată pentru prima dată în viața lor.

ADVERTISEMENT

Președintele districtului CHP Pazarcık, Veysel Şervan, spune că cel puțin 100 de clădiri s-au prăbuşi în district, doar la o primă apreciere. El spune că multe din rudele sale se află încă sub dărâmături. “Abia m-am scos pe mine și pe familia mea din clădire. Oamenii încearcă să se salveze singuri”, a povestit el.

“Tocmai ieșeam din clădirea semi-prăbuşită când am văzut o persoană întinzându-se într-un mic spaţiu gol, printre ruine. Şi atunci clădirea s-a prăbușit peste prietenul nostru care a încercat să-l salveze pe cel aflat la pământ. S-a întâmplat chiar în fața ochilor mei. Au fost acoperiţi de dărâmături, nu au nicio șansă de scăpare. Toată clădirea s-a prăbușit peste ei. Suntem într-o situație foarte dificilă”, a mai spus Veysel Şervan.

ADVERTISEMENT

“A fost atât de violent și a durat atât de mult. Nu am văzut niciodată un astfel de cutremur. Am văzut cinci clădiri prăbușindu-se într-un spaţiu de 50 de metri. Multe clădiri au fost distruse, dar, din fericire, în timpul lucrărilor mai sunt găsiţi și oameni în viaţă”, mai afirmă el, plin de speranţă.

Nilüfer Aslan spune că a părăsit cu greu apartamentul său situat la etajul 5 din Yurt Mahallesi, o zonă centrală din Adana. “Nu am văzut așa ceva în viața mea. Ne-am legănat aproximativ un minut”, spune ea.

“În jurul nostru s-au prăbuşit patru clădiri, cu 12-14 etaje. Eram la etajul cinci, nu am mai văzut în viața mea un cutremur de o asemenea intensitate. La început a fost ușor, apoi a făcut o mică pauză, după care a continuat violent.

Voiam doar să-mi salvez fiul. Era în cealaltă cameră, l-am sunat, dar nici el nu putea înțelege ce se întâmplă. I-am spus: ‘Mamă, e un cutremur, măcar să murim împreună în același loc!’. Mi-am zis atunci să murim în pragul uşii. A fost singurul lucru care mi-a trecut prin minte. Cutremurul a continuat, iar noi am stat în prag cam un minut”, a continuat Nilüfer.

Replicile severe au început la 5-10 minute după părăsirea clădirii, mai spune femeia.

“În acest moment, ne-am adunat într-o zonă aproape de Spitalul de Stat Çukurova. Nu am putut lua nimic cu mine, stau afară în papuci. Nu îndrăznim să intrăm din nou în casă”, a mai declarat ea, pentru BBC.

Gökçe Bay a fost surprinsă de cutremur în timp ce zăcea în spitalul de stat Gaziantep Ersin Arslan, cu o perfuzie în braț, după operația la rinichi pe care a suferit-o duminică. Ea povesteşte că toți pacienții au început să fugă, sprijinindu-se unul pe celălalt, însă o parte dintre pereții spitalului s-au prăbușit.

“Eram la etajul doi când a avut loc cutremurul. Nu aveam dureri, dar aveam o perfuzie braț. M-am ridicat imediat din pat și l-am sunat pe vărul meu, nu-mi amintesc cum am scos perfuzia din braț”, povesteşte ea. “Am crezut că vom muri. Ne gândeam că vom fi prinşi sub dărâmături nu vom mai putea ieși. A fost groaznic”.

Afară este însă frig, zăpadă şi gheaţă, iar mulţi dintre cei care şi-au părăsit casele au făcut-o doar în halate şi papuci, iar acum nu mai au unde să se întoarcă, locuinţele fiindu-le distruse.

ADVERTISEMENT