Cutremurul puternic din Nepal era INEVITABIL. Care este explicaţia

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
26/04/2015, 21:35
Cutremurul puternic din Nepal era INEVITABIL. Care este explicaţia

Seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter produs sâmbătă în Nepal a fost “prezis” de mai mult timp de experiţii în geologie şi fizica Pământului. Specialiştii de la GeoHarzards International, o organizaţie nonprofit din California, demaraseră recent chiar şi o campanie locală ce a presupus, printre altele, pregătirea spitalelor pentru astfel de situaţii de urgenţă.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter produs sâmbătă în Nepal a fost urmat, a doua zi, de o replică puternică. Seismul cu magnitudinea de 6,7 grade a avut loc a fost resimţit şi în India.

Specialiştii în geologie au explicat că un asemenea eveniment era „inevitabil”, scrie NY Times. În urmă cu peste 25 de milioane de ani, placa tectonică indiană s-a ciocnit de placa tectonică a Asiei. Forţa cu care a împins a provocat deplasarea pe verticală plăcii asiatice şi apariţia munţilor, dar şi numeroase cutremure.

Cele două mase de pământ sunt în continuare împinse cu o viteză de circa cinci centimetri pe an, astfel că experţii au putut „prezice”, în urmă cu mai multe decenii, că un seism de tipul celui produs ieri va avea loc. GeoHarzards International, o organizaţie nonprofit din California, a precizat că un cutremur major va lovi regiunea respectivă o dată la circa 75 de ani.

În anul 1943, peste 10.000 de persoane şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 8.1 grade pe scara Richter, produs în estul Nepalului, la circa 9,6 kilometri sud de Everest. Un cutremur mai mic s-a produs în 1988. Având o magnitudine de 6,8 grade pe scara Richter seismul a ucis 1.000 de persoane.

Brian Tucker, preşedintele şi fondatorul GeoHazards, a precizat că, la începutul anilor ’90, organizaţia a „prezis” că dacă un cutremur similar celui din 1934 va avea loc din nou, circa 40.000 de persoane vor muri, mai ales din cauza migraţiei populaţiei din zonele rurale către cele urbane, acolo unde clădirile înalte se vor prăbuşi.

De altfel, luna trecută, GeoHazards scria: „Având în vedere rata de creştere a populaţiei cu 6,5% şi a densităţii urbane, cei 1,5 de oameni care trăiesc în Valea Katmandu se află în faţa unui risc serios în cazul producerii unui cutremur”.

Mai mult, organizaţia s-a implicat în unele campanii locale ce au presupus, printre altele, pregătirea spitalelor pentru astfel de situaţii de urgenţă.

Sâmbătă, cutremurul din nord-estul capitalei nepaleze Katmandu s-a produs la o adâncime de peste 14 kilometri, ceea ce a provocat o puternică zguduire la suprafaţă, însă, la o magnitudine de 7.8 grade, a fost eliberată mai puţină energie decât la seismul din 1934.

Drept urmare, ar fi posbil ca seismul de sâmbătă să nu fi fost decât o „prefaţă” a unui cutremur şi mai mare, însă Roger Bilham, profesor de geologie la Universitatea din Colorado, spune că este destul de puţin probabil.

Pe de altă parte, preşedintele GeoHazards International, a avertizat că Teheranul, Haiti, Lima, Peru şi Padang (Indonezia) sunt la fel de vulnerabile.

Sursă: www.gandul.info

Închide ×