Cuvântul care se pronunță aproape la fel în toate limbile. Cercetătorii au o explicație științifică, dar există și alte teorii care nu țin neapărat de studiul lingvistic. În plus, acest cuvânt are o simbolistică aparte.
Dacă studiem limbile străine sau, pur și simplu, dacă aruncăm o privire asupra cinematografiei, putem observa că în toate țările cuvântul „mamă” sună aproape la fel. Semnificația este aceeași în orice limbă.
Lingviștii au o teorie privind universalitatea cuvântului. În 1959, cercetătorul George Peter Murdock arăta că există peste 1.070 de termeni pentru „mama” și „tata” în limbile internaționale.
Potrivit Knowledgenuts, cuvântul „mama” a apărut datorită ușurinței cu care pot fi pronunțate sunetele care formează termenul. Mai exact, sunetul este simplu de rostit. Mai mult, rostirea cuvântului „mama” ar imita mișcarea gurii bebelușului în momentul în care este alăptat la sân, conform lingviștilor.
La început, copiii care învață să se exprime verbal folosesc acele sunete cunoscute drept „gângureli”. Părinții îl vor încuraja și îl vor stimula să continue, iar ulterior va apărea fenomenul de ecolalie, ceea ce înseamnă repetarea automată a celor auzite.
„Mama” este cuvântul care se rostește când buzele de apropie una de alta, iar cercetătorii spun că bebelușii fac această mișcare naturală atunci când sunt alăptați la sân. De aceea se pronunță aproape la fel în toate limbile.
Pe de altă parte, există și o altă teorie care pleacă de la originea comună a cuvântului. Acesta ar porni din limba proto-indo-europeană, considerată „strămoșul” tuturor limbilor indo-europene, inclusiv româna.
Aceasta era vorbită în jurul anului 5.000 î.Hr., conform istoricilor, și s-ar afla la baza formării majorității limbilor întâlnite în ziua de azi. Deși multe cuvinte s-au schimbat, există asemănări între ele, cum este și cuvântul „mama”.
Dacă în limba română întâlnim termenul „mama”, în italiană și spaniolă este „madre”, iar în engleză „mother”. În orice caz, similitudinea este evidentă. Populațiile indo-europene se aflau, la începuturi, în regiunea Caucazului și a Mării Negre.