Tu știi care e forma corectă: mănăstire sau mânăstire? Acest cuvânt este des utilizat în limba română. Chiar și așa, mulți români ajung nu doar să îl scrie greșit ci să îl și pronunțe în mod eronat.
Limba română este o limbă cât se poate de complexă. De altfel pentru străini poate fi dificil de învățat. Și chiar și multe persoane care o cunosc destul de bine pot ajunge să mai facă anumite greșeli gramaticale.
Revenind la cuvântul de astăzi, care este forma lui corectă? mănăstire sau mânăstire? Vorbim despre un substantiv des întâlnit în conversații și pe care poate l-ai auzit și tu în ambele variante.
Înainte de toate e bine să știm că acest cuvânt denumește ”un așezământ religios în care trăiesc, potrivit unor reguli de viață austeră și izolați de lume, călugări sau călugărițe; prin restrângere – ansamblu de clădiri care alcătuiesc un astfel de așezământ; lăcaș în care serviciul divin este oficiat de călugări”, conform DEX.
În ceea ce privește originea cuvântului, acesta vine din slavonescul „monastyri”, dar etimonul mai vechi este grecescul „monasterion”, al cărui sens inițial era „locuința izolată”.
Și totuși cum e corect: mănăstire sau mânăstire? Singura formă corectă care se regăsește în DOOM, adică în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, este „mănăstire”, cu pluralul „mănăstiri”.
De cealaltă parte, termenul de ”monastire” este o variantă populară. Sunt însă și persoane care pronunță ”mânăstire”. Totuși, singura formă corectă acceptată conform normelor actuale rămâne ”mănăstire”.
Și nu doar formele mănăstire sau mânăstire le pot da bătăi de cap românilor. Există și alte cuvinte folosite în viața de zi cu zi, dar care ajung să fie pronunțate ori scrise într-un mod eronat.
Exemplu este chiar tobogan sau topogan? Care este forma corectă? Multe persoane scriu greșit acest cuvânt. Adevărul este că răspunsul corect este tobogan. Iar într-o situație similară se regăsește și cuvântul „genuflexiune”.
Acesta își are rădăcinile în limba franceză, provenind de la substantivul „genuflexion” și face referire la acțiunea de a te apleca sau a te înclina. Care e forma corectă: „genoflexiune sau genuflexiune?”. Răspunsul corect este „genuflexiune”.