Cuvântul din limba engleză pe care românii îl folosesc din ce în ce mai des. În ciuda faptului că este foarte uzitat, puțini sunt cei care știu să îl pronunțe sau să îl scrie corect.
Limba română are un lexic bogat. În ultimii ani, am început să împrumutăm din ce în ce mai multe cuvinte din alte limbi. De obicei, le folosim pentru a exprima concepte simple.
Uneori, astfel de cuvinte sunt folosite doar pentru că sună mai bine decât corespondentul din limba română. Alteori, însă, în limba noastră nu există un echivalent care să descrie cât mai bine și mai simplu conceptul existent în altă limbă.
Este și cazul următorului cuvânt care aproape că este folosit în fiecare zi. Ba mai mult, unii vorbitori de limba română nici nu mai realizează că nu este un cuvânt autohton, ci unul împrumutat din limba engleză.
Este vorba despre ”sanvdici”, care în limba română se regăsește sub mai multe forme. ”Sandviș”, ”sandvici”, ”sanviș”, ”sendvici”, ”sanvici” și ”sandwich” sunt doar câteva dintre formele pe care românii le folosesc în fiecare zi pentru a descrie același termen.
Ca de fiecare dată, atunci când există astfel de cuvinte capcană, singurele care ne pot lămuri sunt cărțile de căpătâi ale limbii române. În DEX și DOOM sunt mereu trecute explicațiile cuvintelor pe care le căutăm, dar și forma lor corectă de scriere.
Potrivit DEX, acest cuvânt împrumutat din limba engleză se referă la o felie de pâine cu un aliment rece, precum salam, șuncă sau brânză, peste care se așază a doua felie de pâine. Fiind un concept destul de complex, a fost nevoie să fie definit de un cuvânt mult mai simplu.
Forma corectă a acestui cuvânt este prezentă în DOOM. Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic, forma corectă este sandvici/sendviș. Totuși, pe internet circulă o mulțime de forme eronate care, deși pot fi asemănătoare ca pronunție, formele scrise diferă.
Din nefericire, multe persoane cad în capcana cuvintelor împrumutate din alte limbi. Acesta este doar un exemplu, însă, există multe cuvinte care au câștigat teren în vocabular vorbitorilor de limba română, dar care sunt folosite greșit.
Pentru a ști care este forma corectă a unui cuvânt, lingviștii recomandă să fie mereu consultate sursele acreditate. Doar în acest fel poți fi sigur că folosești variantă corectă.