Limba română este complexă și poate ridica probleme chiar și în rândul vorbitorilor nativi. Sunt mulți termeni care îi pun în dificultate pe români, dar și pe străinii care vor sau sunt nevoiți să învețe limba noastră. De multe ori, unele cuvinte au ajuns să fie folosite atât de des în forma greșită, încât mulți cred că este forma corectă.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că limba română este o limbă fonetică. Asta înseamnă că toate cuvintele se scriu așa cum se pronunță și cum se aud. Însă, pentru a le scrie așa cum trebuie, este necesar să știm forma lor corectă.
Limba noastră are foarte multe cuvinte, iar unele dintre ele dau bătăi de cap vorbitorilor. Chiar și cei mai pricepuți sunt puși, uneori, în dificultate de unii termeni.
Fiind limba maternă, românii cred că știu totul și că nu fac nicio greșeală în exprimare. Ei bine, realitatea este cu totul și cu totul alta. Ba chiar, unii termeni sunt folosiți mereu greșit, încât mulți au ajuns să creadă că forma eronată este cea corectă.
În limba română există mulți termeni ”capcană”. Cei care au dubii, pot merge să consulte singurele surse care elucidează orice mister. În DEX și în DOOM sunt trecute mereu unicele forme corecte și acceptate ale unor termeni.
Multe cuvinte îi induc în eroare pe români, iar unul dintre cele mai întâlnite este ”serviciu”. Ani la rând, românii au crezut că atât ”serviciu”, cât și ”servici” sunt forme acceptate și că exprimă două noțiuni diferite.
Realitatea este cu totul și cu totul alta, iar DOOM confirmă asta. Singura variantă acceptată este ”serviciu” și poate fi folosită atât pentru a exprima noțiunea de loc de muncă, cât și noțiunea de set de cești, de exemplu.
Este foarte important de reținut că acest substantiv comun se va scrie corect într-o singură formă și anume, ”serviciu”. Deși, poate pentru unii această dilemă a fost rezolvată, asta nu înseamnă că nu mai sunt și alte cuvinte problematice.
Mulți români continuă să facă anumite confuzii și în ceea ce privește cuvântul ”bancnotă” sau ”bacnotă”. Ce-i drept, este mult mai ușor de pronunțat ”bacnotă”, însă, aceasta este forma incorectă a substantivului. Corect se spune și se scrie ”bancnotă”, iar asta ar trebui să rețină toți cei care vor să vorbească corect limba română.
Cu alte cuvinte, este esențial ca orice vorbitor de limba română care are anumite dubii să apeleze la surse de încredere. Principalele în acest sens rămân cele două cărți de căpătâi, DEX și DOOM. Deși astfel de polemici mai sunt dezbătute și de alte surse, nu toate sunt oficiale.