Cuvântul din limba română pronunțat greșit de mulți români. Deși este utilizat destul de des, poate chiar zilnic, forma sa corectă nu este foarte cunoscută.
Orice limbă are anumite capcane chiar și pentru vorbitorii nativi, care pronunță greșit unele cuvinte sau sintagme fără să-și dea seama.
În vorbirea zilnică, aceste greșeli de exprimare sunt trecute cu vederea, de cele mai multe ori. Unele cuvinte sunt folosite cu mai multe forme de plural, dar nu toate sunt acceptate, de fapt.
Un cuvânt care este pronunțat greșit de mulți români este “crenvurst”. Acesta este întâlnit mai ales în forma sa de plural, care este pronunțată adesea în mod incorect.
Cuvântul este provenit din limba germană, de la “Krenwürstchen”. Termenul este format din “wurstchen”, care e un diminutiv de la “wurst” și se referă la produsele din carne, precum salamurile sau cârnații.
Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), crenvurst se referă la un “produs alimentar în formă de cârnăcior, obținut din carne de vită și slănină tocate fin, introduse în intestine de oaie sau în material plastic și adesea prinse în pereche”.
În general, forma de singular apare rar, întrucât aceste produse alimentare nu sunt ambalate singure la supermarket. De altfel, aproape toată lumea consumă mai multe bucăți, motiv pentru care forma de plural este mai întâlnită.
Deși auzim de multe ori formele “crenvuști” sau “cremvuști”, acestea nu sunt cele corecte. Pentru cuvântul “crenvurst”, singura formă corectă de plural este “crenvurști”, după cum arată DOOM.
Orice altă formă de plural a acestui cuvânt este greșită, singura acceptată fiind cea din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române.
O altă greșeală des întâlnită în limba română este dată de utilizarea cuvântului “repercusiune”. Potrivit DEX, cuvântul se referă la “consecință, urmare”, iar forma sa corectă este doar “repercusiune”.
Multe persoane au tendința de a adăuga un “r” în plus în acest cuvânt, care devine “repercursiune”. Greșeala poate fi cauzată de pronunția rapidă a cuâvntului, precum și de influențele regionale, care adaugă sunete suplimentare.
Un alt cuvânt provenit dintr-o altă limbă este pronunțat greșit de foarte multe persoane. Este cazul roșiilor cherry, folosite de mulți în salate și în alte rețete culinare.
Aceste roșii de mici dimensiuni se găsesc în magazine sub numele de “roșii cherry”. Potrivit normelor din limba română, “cherry” se scrie la fel ca în limba engleză, dar mulți pronunță “șeri” acest cuvânt. Pronunția corectă este, de fapt, “ceri”.
În acest context, cuvântul are rol de adjectiv, dar poate fi utilizat și ca substantiv neutru cu sensul de “cherry”, care este denumirea unei băuturi. În cazul acesta, forma de plural este “cherryuri”, iar sufixul de plural se poate adăuga fără cratimă.