Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect. E utilizat foarte des

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect e utilizat des în numeroase conversații.
22.06.2024 | 19:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il folosesc gresit si nul pronunta corect E utilizat foarte des
Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect e foarte des utilizat. Multe persoane nu își dau seama însă de greșelile pe care ajung să le facă.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect

Limba română este destul de complexă, chiar dacă la prima vedere poate părea simplă. Avem anumite cuvinte care își modifică forma, în funcție de gen, în timp ce altele se scriu într-un fel, dar se pronunță diferit.

ADVERTISEMENT

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect îl știi și tu. Poate îl folosești în conversații, dar fără să vrei ajungi să comiți o greșeală gramaticală.

Este vorba despre ”mostră” sau ”monstră”. Care dintre cele două forme le folosești într-o conversație? Nu de puține ori se întâmplă ca acest cuvânt să fie transmis sub o formă greșită.

ADVERTISEMENT

Adevărul e că ”mostră” este singura formă corectă existentă. Potrivit dicționarului explicativ al limbii române, mostră reprezintă ”un exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora”.

Acest termen provine din limba italiană. Iar cu alte cuvinte, ”mostră” reprezintă o bucățică mică sau o porțiune din ceva, care are ca scop demonstrarea calităților ori caracteristicilor unui întreg.

ADVERTISEMENT

Care este forma corectă, de fapt

Deseori, cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect e folosit în propoziții precum: ”Am primit o mostră gratuită de cremă”, sau ”Uite o mostră de parfum ca să vezi dacă îți place”.

Există însă și sinonime pentru acest cuvânt. ”Mostră” poate fi înlocuit și cu ”probă”, ”model”, ori ”eșantion”. Cuvântul din limba română pe care mulți români îl folosesc greșit și nu-l pronunță corect nu este însă singurul.

ADVERTISEMENT

Un alt cuvânt care poate ajunge să fie utilizat greșit este ”ultim”. Mai exact, este vorba despre formele ”ultimele” sau ”ultimile”, care îi pot induce în eroare pe mulți. Adevărul este că forma corectă este ”ultimele”.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ”ultim” este un adjectiv variabil. Drept urmare, acesta își schimbă forma în funcție de gen și de număr. Se scrie și se pronunță ”ultim” la masculin, singular și ”ultima” la feminin singular. De cealaltă parte, la formele de plural avem ”ultimi” la masculin și ”ultime” la feminin.

ADVERTISEMENT
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită...
Soția lui Lionel Messi, criticată după imaginile apărute: „Scene grele când apare ghemuită pentru străini pe internet”
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând”...
Surse: Dani Mocanu a rămas fără permis după ce a fost prins „zburând” pe A2. Ce viteză avea manelistul
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a...
O fotografie incredibilă surprinde glonţul zburând pe lângă capul lui Donald Trump. I-a străpuns urechea dreaptă: "Am auzit un şuierat, împuşcături"
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania...
Reacție uluitoare după tentativa de asasinat împotriva lui Donald Trump: E în Pennsylvania și scuipă gloanțe!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI
CINE l-a ÎMPUȘCAT pe TRUMP! Atacatorul a fost IDENTIFICAT de FBI
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Versurile care anunțau ce urmează să pățească Diana: ”Mori, draga mea, iubita mea...”
Ce români pot avea un concediu prelungit. Drepturile de care beneficiază
Ce români pot avea un concediu prelungit. Drepturile de care beneficiază
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist...
💔💔💔Bomba MOMENTULUI! Betty Salam și-a părăsit soțul și a fugit cu un manelist celebru. S-a mutat deja cu acesta, iar fiul ei a rămas cu Cătălin Vișănescu
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o...
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai...
Care este timpul real de așteptare în vama Giurgiu - Ruse. Cea mai bună oră pentru românii care trec granița din Bulgaria: „Pe pod am așteptat...”