Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obișnuit sau obijnuit?

Termenul utilizat eronat în scris și vorbire de români. Care este, în realitate, varianta cea bună: obișnuit sau obijnuit?
08.02.2025 | 20:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu gresit si nul pronunta corect Il auzi si tu de multe ori cum se scrie de fapt obisnuit sau obijnuit
Obișnuit sau obijnuit, care este varianta corectă? Sursa foto: freepik.com / gresit.ro. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Limba română face parte din subramura orientală a limbilor romanice, având numeroase cuvinte pe care mulți români le aplică incorect. Este și cazul unuia pe care oamenii îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Îl auzi și tu de multe ori, cum se scrie, de fapt: obișnuit sau obijnuit? Ce trebuie să știi!

Ce termen folosesc eronat românii, în scris și în vorbire

În ultima perioadă cetățenii români se întreabă cum se scriu anumiți termeni sau dacă sunt folosiți cum trebuie în vorbirea curentă. Acest lucru se întâmplă pentru că uneori oamenii nu mai știu care sunt cuvintele potrivite.

ADVERTISEMENT

De multe ori ajungem să utilizăm greșit anumite structuri și să credem că sunt cele potrivite, însă realitatea este cu totul alta. O situație de genul acesta constă în obișnuit și obijnuit, care este folosit greșit de multe persoane.

Varianta corectă este obișnuit, care înseamnă „a intra în obișnuința cuiva, caracteristic cuiva”. De asemenea, potrivit gresit.ro, termenul mai înseamnă și „care se face, se întâmplă sau se întâlnește în mod regulat; care se folosește adesea; curent”.

ADVERTISEMENT

În plus, cuvântul mai face trimitere și la lucrurile care nu se disting prin nimic în mod deosebit. Așadar, cuvântul obișnuit poate fi înlocuit extrem de simplu cu alte cuvinte din limba română, cum ar fi: comun, simplu, banal sau de rând.

Cuvintele care înlocuiesc termenul obișnuit

Obișnuit reprezintă un adjectiv care se folosește adesea în vorbirea curentă, dar și în scris. Profesorii de limba și literatura română ne arată că acesta poate fi înlocuit cu multe cuvinte, printre care se numără oarecare, comun, normal, ordinar.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu: „Nu-i decât un om obișnuit” (oarecare).  De asemenea, mai poate fi substituit de termeni ca: firesc, clasic, curent, frecvent, tradițional, uzual. Mai mult, se poate înlocui cu: cunoscut, consacrat sau familiar.

ADVERTISEMENT

Totodată, cuvântul obișnuit, din limba română, ține locul unor termeni precum: caracteristic, specific. În această situație un exemplu concret este: „L-a primit cu amabilitatea obișnuită” (specifică, caracteristică).

Ce alte cuvinte se scriu și se pronunță greșit

Obișnuit nu este singurul cuvânt care se scrie și se pronunță greșit de români. Majoritatea cred că varianta corectă este obijnuit, ceea ce este complet eronat. Specialiștii susțin și că alți termeni s-au ”implementat” incorect în rândul populației.

Experții trag un semnal de alarmă în privința cuvântului obligatoriu, care este utilizat de multe persoane ca și obligator. Cu toate acestea, varianta corectă este obligatoriu. În plus, DOOM arată că termenul crenvurst este varianta bună, nicidecum crenvuști sau cremvuști.

Genuchi, genuche, genunche, gerunchi sunt forme incorecte ale termenului genunchi, care este singura varinată corectă. Cuvântul provine din latinescul genunculum. Delicvent este forma greșită a cuvântului delincvent, în timp ce fregvent este forma eronată pentru frecvent.