Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Și tu îl folosești des sau îl auzi de multe ori

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect e folosit destul de des, în numeroase conversații.
11.05.2024 | 19:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu gresit si nul pronunta corect Si tu il folosesti des sau il auzi de multe ori
Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Sursă foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect sigur îl folosești și tu destul de des, poate chiar în fiecare zi. Care e însă forma corectă a acestuia și de ce multe persoane ajung să fie induse în eroare?

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect

Limba Română este mai complexă decât ar crede oricine. De asemenea, anumite substantive, dar și verbe, ne pot induce în eroare în anumite situații. Uneori anumite cuvinte se pronunță într-un fel, dar se scriu diferit.

ADVERTISEMENT

Iar de cele mai multe ori asta se întâmplă și la cuvinte uzuale. Tocmai din acest motiv este esențial să cunoaștem definiția acestora, dar și să știm cum să le folosim corect într-o propoziție.

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este cuvântul ”greșit”. Multe persoane folosesc fie forma ”greșeală” fie ”greșală” într-o propoziție.

ADVERTISEMENT

Sigur ai auzit și tu acest cuvânt în diferite contexte. Chiar și așa, poate ai remarcat că nu toată lumea îl pronunță corect. Iar când vine vorba de scrierea lui, s-ar putea de asemenea să existe probleme.

”Greșeală” vs ”greșală”

Forma corectă pentru cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect este ”greșeală” și nicidecum ”greșală”. Asta în condițiile în care, atunci când e pronunțat, mulți au tendința să folosească cea de a doua formă, adică cea greșită.

ADVERTISEMENT

Cuvântul greșeală, conform DEX, înseamnă ”faptă sau acţiune care constituie o abatere conştientă sau involuntară de la adevăr, de la ceea ce este real, drept, normal, bun, şi care poate atrage după sine un rău, o neplăcere; eroare; ceea ce rezultă în urma unei astfel de fapte sau acțuni”.

Iar acest cuvânt nu este singurul din limba română care poate să genereze controverse. Și un alt cuvânt foarte des utilizat ajunge să fie scris în mod eronat și de asemenea, să fie rostit greșit.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre cele două forme ”cearceaf” sau ”cearșaf”. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), doar o singură formă este corectă.

Mai exact, în cazul acestui cuvânt, sursa citată precizează că forma corectă este „cearșaf” la singular și „cearșafuri” la plural. Cuvântul denumește un obiect de rufărie, pentru pat, care se pune peste saltea.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Crimă la Hollywood. Actor celebru, împușcat în cursul unui jaf
Crimă la Hollywood. Actor celebru, împușcat în cursul unui jaf
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”