Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu și îl pronunță greșit. Dacă și ție îți dă bătăi de cap în vorbirea uzuală, iată care este singura lui formă corectă.
Limba română este o limba complexă care dă bătăi de cap multor vorbitori. Nu doar substantive ridică dileme la fileu, ci și verbele. Ba chiar unele dintre ei chiar îi pun în dificultate pe români.
Limba română are un lexic bogat, iar unele cuvinte reprezintă adevărate capcane, chiar și pentru cei mai iscusiți vorbitori. Tocmai de aceea, de multe ori, în locul variantelor corecte sunt folosite cele greșite.
Unul dintre verbele care îi induce în eroare pe români este ”a trebui”. Aparent, este un verb simplu a cărui conjugare nu ar trebui să ridice probleme. Totuși, mulți români întâmpină dificultăți în scrierea și pronunțarea lui corectă.
Atunci când vine vorba de conjugarea la plural, mulți românii au dubii și se gândesc de două ori înainte de a scrie acest verb. Adesea, forma uzuală pe care o auzim aproape la tot pasul este ”trebuiesc”. De exemplu, ”Îmi trebuiesc haine noi”.
Ei bine, această formă este complet greșită. Singura formă corectă a verbului ”a trebui”, conjugat la plural este ”trebuie”. De exemplu, ”Îmi trebuie haine noi.”
Verbele care dau bătăi de cap românilor sunt numeroase. Mulți vorbitori aleg să folosească variantele greșite, doar pentru că sunt mai ușor de pronunțat sau pentru că sună mult mai bine.
Un alt verb pe care mulți români îl folosesc greșit în exprimarea uzuală este ”a vrea”. Formele sale corecte au stârnit multe controverse și i-au împărțit pe vorbitori în două categorii. Și anume, cei care spun ”voiam” și cei care spun ”vroiam”.
Singura formă corectă a acestui verb la timpul imperfect este ”voiam”. Cei care folosesc varianta greșită, ”vroiam”, combină verbele ”a vrea” și ”a voi”, fără să își dea seama.
La fel de problematic mai este și verbul ”a plăcea”, conjugat la modul condițional-optativ. Mulți români oscilează între ”mi-ar plăcea” și ”mi-ar place”. Singura variantă corectă a acestui verb este ”mi-ar plăcea”.