Cuvântul din limba română care are același sens, indiferent de direcția din care este citit. Mulți români îl folosesc, însă, puțini sunt cei care au sesizat acest detaliu.
Limba română este o limbă fonetică. Lexicul său este unul foarte bogat, numărând mii de termeni. Chiar dacă nu îi folosim în vorbirea uzuală pe toți, unii dintre ei au particularități interesante.
În limba română, există multe cuvinte care pot avea același înțeles. Însă, ceea ce este și mai interesant, este faptul că unele dintre ele se citesc la fel în ambele sensuri.
În termeni tehnici, aceste cuvinte poartă numele de cuvinte palindrom. Adică, acele cuvinte care indiferent din ce direcție le citești, au același înțeles.
Palindromul nu este prezent doar în limba română, ci și în matematică. Există conceptul de numere palindrom, iar sensul lor este același. Adică, se citesc la fel din ambele direcții. De exemplu, 1991.
Cuvintele palindrom din limba română sunt numeroase. Pe unele dintre ele le folosim zilnic, însă, fără să ne dăm seama că pot fi citite la fel în ambele sensuri.
Printre cele mai uzuale astfel de cuvinte se numără Ana, apa, coc, bob, rar, cojoc, capac, rever. De asemenea, tot palindrom este și xanax, radar, minim sau tapat.
Lista cuvintelor și a expresiilor palindrom este destul de lungă. Tot în limba română, întâlnim un cuvânt al cărui sens este același, chiar și atunci când este citit în sens invers.
Acest cuvânt palindrom este folosit în vorbirea de zi cu zi de către mulți români. Rostirea lui a devenit o obișnuință, astfel că puțini sunt vorbitorii care au observat faptul că, indiferent de direcția din care este citit, acesta are același sens.
Cuvântul cu pricina este ”aerisirea”. Chiar dacă și tu îl folosești de multe ori, cel mai probabil, nu te-ai gândit niciodată că poate fi citit la fel în ambele sensuri. Ba mai mult, indiferent de direcția din care este citit, are același sens.