Life

Cuvântul pe care mulți români îl greșesc. Cum este corect: atunci sau atuncea?

Acesta este cuvântul pe care multe persoane îl folosesc eronat. Care este varianta cea bună, de fapt: atunci sau atuncea?
01.04.2025 | 07:45
Cuvantul pe care multi romani il gresesc Cum este corect atunci sau atuncea
Atuncea sau atunci, care este varianta corectă? Sursa foto: explicativ.ro
ADVERTISEMENT

Vorbitorii de limba română utilizează de multe ori sintagme sau noțiuni complet diferit. Experții în domeniul lingvistic arată care este cuvântul pe care mulți români îl greșesc. Cum este corect: atunci sau atuncea? Răspunsul este cât se poate de simplu!

Forma corectă a cuvântului: atunci sau atuncea

Știi care este cuvântul pe care foarte multe persoane îl folosesc eronat? Acest lucru se observă atât în scris, cât și în vorbire. Din păcate, sunt puțini oameni care cunosc care este varianta cea bună a acestuia, de fapt.

ADVERTISEMENT

Atunci sau atuncea? Aceasta este una dintre greșelile pe care le fac adesea românii. Ei bine, forma corectă este „atunci” și provine din latinescul „ad-tuncce”, relatează shtiu.ro. De multe ori varianta greșită este mai aproape de forma inițială.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra faptului că există o singură formă bună, și anume atunci. Adverbul se folosește în mai multe situații, cum ar fi pentru a exprima un anumit moment. Acesta poate fi din trecut sau din viitor, însă niciodată din prezent.

ADVERTISEMENT

Spre exemplu: Mâine o să iau salariul, până atunci o să mă abțin de la cumpărături. Un alt exemplu în acest sens este: Săptămâna trecută am fost la munte, dar până atunci am muncit din greu la locul de muncă.

Cum mai poate fi folosit adverbul atunci

Adverbul atunci poate fi utilizat și în alte scopuri. Poate fi element de legătură între propoziții. „Am văzut-o pe vecina când a ajuns acasă și atunci am mers să o întreb dacă are nevoie să o ajut cu reparațiile în locuință”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, atunci poate fi folosit inclusiv ca element corelativ (dacă… atunci) al unei propoziții condiționale. „Dacă minți, atunci vei fi pedepsit”. În plus, cuvântul din limba română se poate utiliza ca un element corelativ în propoziții cauzale.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, atunci poate fi găsit și drept element corelativ în propoziții temporale. „Când ai venit la noi în ziua de Paște, atunci am înțeles că vei rămâne”. Totodată, poate fi precedat sau nu de conjuncția „și”, pentru a cere informații suplimentare.

„Am fost la doamna profesoară pentru a discuta situația ta. Și atunci ce este de făcut?”, este un exemplu în această situație.