Limba română este complexă și poate da bătăi de cap chiar și vorbitorilor nativi. Lexicul limbii noastre are multe cuvinte, iar unele dintre ele par imposibil de pronunțat corect.
Cu toții știm că limba română își are originile în limba latină vulgară. De-a lungul timpului, limba română a fost influențată și de alte limbi de la care a păstrat anumite cuvinte.
Spre deosebire de alte limbi indo-europene, limba română are un sistem fonetic destul de simplu. Însă, asta nu înseamnă că toate cuvintele sunt ușor de pronunțat sau de scris corect.
Poate că nu mulți știu, dar limba română poate fi destul de dificilă uneori. Dificultatea sa este dată de anumiți termeni care par imposibil de pronunțat corect. Adică, acele cuvinte care pare interminabile și care numără peste 30 de litere.
Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza este un cuvânt care necesită antrenament pentru a putea fi pronunțat corect. La fel de dificil este și hippopotomonstrosesquipedaliofobiacare, care surprinzător sau nu, înseamnă fobie de cuvinte lungi.
Din domeniul medical vine și cuvântul encefalomielopoliradiculonevrită, care înseamnă o inflamare a nervilor. Rămânem în aceeași sferă medicală și menționăm și cuvântul conjunctivodacriocistorinostomie, care definește o procedură oftalmologică.
Gastropiloroduodenojejunostomie este un alt cuvânt pe care aproape că nimeni nu-l poate pronunța corect din prima. Provine tot din domeniul medical și definește procedura de creare a unei căi de comunicație între două vase de sânge.
Diclordifeniltriclormetilmetan, denumirea unui compus chimic folosit pe post de insecticid dă și el bătăi de cap vorbitorilor de limba română. Totuși, spre ușurarea multora, acesta poate fi abreviat DDT.
Lista cuvintelor greu de pronunțat mai cuprinde și termenii electroglotospectrografie, angiocardiopneumografie sau oftalmodiafanoscopie. Totuși, comparativ cu cele menționate anterior, acestea un grad scăzut de dificultate în pronunție.
Limba română se poate lăuda și cu un cuvânt care este cel mai lung dintre toate și care poate fi pronunțat cu greu. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza este cuvântul pe care dacă îl pronunți bine din prima, poți spune că ești un adevărat expert lingvist. Acest termen desemnează o afecțiune a plămânilor de care suferă, în general, persoanele care lucrează în mină.