Limba Română este foarte amuzantă uneori. Prin cele 31 de litere care compun alfabetul se pot forma cuvinte simple, dar și foarte complicate, care dau bătăi de cap în timpul pronunțării și te fac să râzi în mod inevitabil.
Astfel de cuvinte sunt foarte lungi. Au chiar și câte 36 de litere și se pot încurca la ele și cei mai pricepuți în arta vorbirii. Dacă vrei să te amuzi cu prietenii și, totodată, vrei să faci un exercițiu de dicție, iată câteva dintre ele:
Ai auzit de difosfopiridinnucleotidpirofosfataza? Are 36 de litere și este un termen medical. Reprezintă o enzimă care catalizează o reacție de disociere între o bază azotată activă. Aceasta are forma unui trifosfat.
Încearcă să rostești și hippopotomonstrosesquipedaliaofobia. Are mai puțin de 36 de litere, adică 34 și semnifică fobia de cuvintele lungi. Drept urmare, cu această ocazie ai putea să descoperi o fobie sau o nouă fobie pe care o ai.
Următorul cuvânt poate îl vei pronunța mai ușor, fiindcă are 32 de litere. Este vorba despre encefalomielopoliradiculonevrită. Tot un termen medical care se ”traduce” printr-o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.
Și conjuctivodacriocistorinostomie este alcătuit din 32 de litere și se referă la denumirea unei proceduri oftalmologice de reconstrucție a sistemului de drenaj a lacrimilor. Dacă nu ai reușit până acum să spui niciun cuvânt, poate vei reuși pe următorul.
Diclordifeniltriclormetilmetan, compus din 30 de litere și care reprezintă numele științific al unei substanțe ce se abreviază DDT. Aceasta este un tip de insecticid, interzis în majoritatea țărilor din cauză că are o persistență prea mare și este foarte toxică.
Să încercăm și angiocardiopneumografie, un cuvânt alcătuit din 23 de litere. Provine tot din medicină și reprezintă radiografia cavității inimii și a vaselor mari ale toracelui, după ce se injectează o substanță radioopace.
Dacă nu ți-au ieșit cuvintele cum trebuie, posibil ca propozițiile să fie mai ușoare. Îți garantăm, de altfel, că sunt foarte utile pentru îmbunătățirea dicției. Încearcă să le spui cu un creion în gură.
”Bucură-te cum s-a bucurat Bucuroaia de bucuria lui Bucurel care s-a întors bucuros de la Bucureşti” sau ”O coropişniţă şi-un coropişnițoi se coropişniţeau la noi în gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi, ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă” sau ”Balaban Bălăbănescu bâlbâieşte bâlbâituri bâlbâite pe negândite”.
Să încercăm și celebra ”Capra calcă piatra. Piatra-n patru părți se crapă. Crăpa-i-ar capul caprei în patru cum a crăpat și ea piatra-n patru” sau ”Spre sfânta sa soră Suzana se suie/Spăsită din suflet suspinul să-şi spuie, /Şi-n susul sarcastic suspinu-şi şopteşte,/Şi-odată pe scara sucită se opreşte” sau ”Eu pup poala popii, popa pupă poala mea”.