Sporturi

“D” de la disgrace! Cum va asimila Simona Halep cearta dură a lui Darren Cahill? Momentul Shenzhen seamănă izbitor cu cel de la Miami 2017

07.11.2019 | 11:50
D de la disgrace Cum va asimila Simona Halep cearta dura a lui Darren Cahill Momentul Shenzhen seamana izbitor cu cel de la Miami 2017
Relaţia tumultoasă Simona Halep - Darren Cahill, pas cu pas. De la Miami 2017 la "ai fost o ruşine". Totul despre ce poate urma
ADVERTISEMENT

Simona Halep a reînceput colaborarea cu Darren Cahill încă de la Turneul Campioanelor, iar intervenţiile australianului au făcut înconjurul lumii tenisului. Dacă în meciul cu Bianca Andreescu a fost decisiv după on-court coaching, în decisivul cu Pliskova a avut o reacţie care a făcut vâlvă: “Simona, ai fost o ruşine absolută în ultime game-uri”. Acum, FANATIK face o analiză amplă despre ce va urma în relaţia dintre cei doi începând de la Adelaide, primul turneu din 2020.

“D” de la disgrace! Cum va asimila Simona Halep cearta dură a lui Darren Cahill?

Începând din sezonul următor, Halep şi Cahill vor colabora full-time, după pauza luată în 2019. Întrebarea care se pune în acest moment este dacă relaţia va fi tot una de succes. Sau dacă cei doi vor mai avea şi alte episoade tensionate, cum s-a întâmplat în trecut, la Miami, sau săptămâna trecută, la Shenzhen. Totul despre ce a fost şi ce poate urma în colaborarea Simona Halep – Darren Cahill, într-o analiză FANATIK.

ADVERTISEMENT

Un lucru este clar în acest moment: Darren Cahill nu va mai accepta încă un comportament asemănător al Simonei în 2020. La nivel declarativ, Simona Halep şi australianul sunt în relaţii pozitive, dar intervenţia necruţătoare nu poate fi trecută cu vederea. Nici de Halep şi nici de Cahill. La nivel psihologic, antrenorul a avut o reacţie asemănătoare cu cea de după Miami 2017. Atunci a decis să plece, acum a hotărât să-i spună Simonei exact ce gândea. “Uită-te la mine, ai fost o ruşine absolută în ultimele game-uri”, a început tirada. Şi apoi a continuat: “Depinde doar de tine să schimbi asta.  Aici nu e vorba doar de rezultat, ci de cum te defineşti ca sportiv. Cum se va vorbi despre tine, tu trebuie să arăţi asta. Revizuieşte-ţi atitudinea”.

Şi dacă prima replică a fost extrem de dură, Simona ar trebui să cadă pe gânduri pentru restul mesajului din intervenţia lui Cahill. Acum a folosit cuvinte, la Miami a decis să tacă şi să plece de lângă Simona. Substanţa este, însă, aceeaşi! După 2 ani şi 7 luni de la acel eveniment neplăcut, australianul i-a oferit un semnal de alarmă, unul care nu se mai poate repeta şi în 2020.

ADVERTISEMENT
  • “A fost umilitor pentru Simona. Până la urmă, este o jucătoare care a fost numărul 1 mondial şi are două Slamuri” – Jo Durie, fostă jucătoare britanic
  • “Darren a folosit cuvinte dure, dar la început i-a spus să se uite la el. Simona a refuzat şi a fost ultima picătură, mai ales că venise frustrat de cele văzute. Mesajul a fost dur, dar admir asta” – Anne Keothavong, fostă jucătoare britanică

Simona lucrează la comportament. Dar se văd schimbările sau nu?

Halep a declarat la conferinţa de presă de la finalul partidei cu Pliskova că şi-a dat seama că l-a supărat pe Cahill şi că lucrează foarte mult la atitudinea din timpul meciurilor. Dar asta nu este suficient, în condiţiile în care, aşa cum specificam mai sus, a început munca psihologică încă din martie 2017. Şi schimbările nu sunt atât de evidente pe cât ar trebui să fie.

Totodată, reacţiile din conferinţă şi de pe relaţiile de socializare arată că Halep şi-a dat seama de greşelile repetate pe care le face: “Nu este uşor să-l enervezi pe Darren”, a fost mesajul Simonei urmat de mai multe emoji-uri. Imediat, şi antrenorul a avut o intervenţie la un podcast în care a explicat că merge foarte bine colaborarea, în ciuda celor întâmplate. Declaraţii absolut normale, după nenumăratele scuze ale Simonei.

ADVERTISEMENT

“Psihologul a spus că nu am întrecut măsura prin ceea ce i-am spus, iar Simona a fost complet în regulă. O admir foarte mult, o respect, este o sportivă pe cinste”, a spus Cahill, dezvăluind lucruri ştiute unanim de lumea tenisului. Da, Halep este o sportivă pe cinste. Da, Halep este de 6 ani în top 5 WTA. Da, Halep are record all-time de săptămâni în top 10 WTA. Da, Halep a fost numărul 1 WTA şi a câştigat două turnee de Mare Şlem. Dar este cert că încă un eventual comportament asemănător al Simonei poate fi chiar sfârşitul colaborării dintre cei doi.

Darren, mai mult decât un antrenor pentru Halep. Ceilalți, doar “yes men”

Și, spre deosebire de toți ceilalți antrenori ai Simonei Halep, Darren Cahill nu este un “yes man”. Este adevărat, Daniel Dobre a ajutat-o mult pe Simona la Wimbledon, acolo unde a câştigat în premieră. Dar Daniel Dobre este doar un “yes man”, care în momentele critice niciodată nu a reușit să-și impună punctul de vedere, ba a fost și contrat dur uneori de Halep, în timpul OCC-urilor. La fel și ceilalţi oameni din staff-ul româncei, care, pe lângă jobul fiecăruia dintre ei, au rolul de a o sprijini psihologic și necondiționat în momentele tensionate, fără a avea vreun cuvânt de spus în fața Simonei. Totul se schimbă când vine vorba de Cahill, un antrenor de top, un psiholog, un prieten, un tată chiar pe terenul de tenis.

ADVERTISEMENT

Simona a avut nevoie, mereu, lângă ea de oameni care s-o aprobe, să nu o supere, iar totul se schimbă cu Darren. Ceea ce o deranjează chiar și pe Halep, în ciuda faptului că australianul este unul dintre cei mai buni antrenori din lumea tenisului. Acesta este și motivul pentru care, cel puțin în acest moment, a acceptat criticile jignitoare ale antrenorului, cum nu s-a întâmplat în trecut cu Wim Fissette sau Firicel Tomai.

Toni Iuruc, un element care poate deveni foarte important în relaţia Halep – Cahill

De curând, un alt element important în viaţa lui Halep a devenit şi Toni Iuruc, iubitul Simonei. Un milionar retras, care nu apare prea des în spaţiul public, dar care a însoțit-o pe româncă și la Roland Garros, și la Wimbledon. Chiar și-n turneele asiatice. Care e prezent inclusiv la antrenamente. Dar va accepta omul de afaceri astfel de lecții dure pe care le primește Simona? Mai ales că jucătoarea noastră îl și plătește cu un milion de euro în fiecare sezon. Iar influența lui Iuruc asupra lui Halep va deveni, odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai mare, iar acest aspect trebuie luat în seamă.

Context: momentul Miami 2017 şi ce a urmat până la final de 2018

1. Despărţire după momentul din SUA

Cel mai dificil şi totodată tensionat în relaţia celor doi a fost în urmă cu aproape 3 ani, în martie 2017, la Miami. În acea perioadă, atitudinea Simonei lăsa de dorit, iar intervenţiile lui Darren Cahill nu aveau efectul scontat. Halep renunţa de multe ori la puncte sau game-uri în momentele în care credea că face prea multe greşeli sau când nu-i ieşea jocul.

Iar momentul culminant s-a întâmplat în sfertul de finală pierdut cu Johanna Konta, înaintea setului decisiv. Simona a cerut time-out, dar era extrem de nervoasă şi nu a părut să asculte indicaţiile pertinente oferite de Darren Cahill. Mai mult, nervii au continuat şi în setul decisiv, unde a reuşit să câştige doar două game-uri, deşi până atunci jucase mult mai bine decât adversara din Marea Britanie. Imediat după acel turneu, colaborarea s-a încheiat pentru scurt timp, Cahill fiind total nemulţumit de comportamentul elevei sale.

2. Pregătire mentală şi psihologică

A urmat o perioadă în care Simona nu a mai lucrat cu australianul, dar în care a început să lucreze pe partea de mentalitate şi psihologic. A dezvăluit chiar românca, după turneul câştigat la Madrid după câteva luni: “Darren a renunţat la mine după momentul de la Miami, a fost extrem de supărat după acel meci. Nu pentru că am pierdut, ci pentru că am renunţat prea uşor. Dar am început să lucrez mai mult pe partea de mentalitate şi psihologice. Sunt o nouă Simona, care nu renunţă niciodată”.

Iar prima reacţie a lui Cahill în legătură cu scurta despărţire a avut loc abia după 7 luni, la sfârşit de octombrie “A fost necesară despărţirea, chiar dacă foarte grea. I-aş fi făcut un mare deserviciu dacă o mângâiam şi o încurajam. Până la urmă, a fost bine pentru ea şi a înţeles mai bine ceea ce făcea pe teren şi cum poate deveni mai bună. Nu era normal să continue aşa”.

  • “Am fost surprins că a ajuns pe locul 1 mondial după începutul de an pe care l-a avut. E meritul total al ei, mai ales că au mai fost şi nişte probleme cu o tendinită” Darren Cahill

3. Încheierea din noiembrie 2018

Simona şi Darren au încheiat colaborarea la finalul sezonului trecut, dar în relaţii ok şi doar pentru că antrenorul a vrut timp pentru familie. Chiar dacă gurile rele au spus atunci că a fost mai mult decât atât, timpul a dovedit contrariul, Cahill fiind alături de Halep la Australian Open sau la Wimbledon, acolo unde s-a şi impus în premieră după o finală cu Serena Williams. Şi în 2019, înainte de controversa uriaşă de la Turneul Campioanelor, Simona a fost antrenată de Daniel Dobre, antrenor care nu avea multe de spus în relaţia cu jucătoarea, chiar şi intervenţii amintind de atitudinea din trecut.

Şi chiar dacă a câştigat fără Cahill în staff la Wimbledon, Simona a preferat să revină la australian, începând din 2020. Dar va rezista parteneriatul dintre cei doi, după controversa uriaşă de la Shenzhen, după declaraţiile date imediat după şi dacă luăm în considerare ceea ce s-a întâmplat la Miami? Rămâne de văzut. 

ADVERTISEMENT