Sport
Betano Left
Betano Right
Betano TOP

DA și BA cu Leo Badea: „Vă ordon, învingeți Slovacia!”

România are șansa unui egal de salon cu Slovacia, care să calificie ambele echipe braț la braț în optimile Euro 2024, dar nu toată lumea împărtășește această variantă.
24.06.2024 | 19:30
DA si BA cu Leo Badea Va ordon invingeti Slovacia
Leo Badea le cere „tricolorilor” să joace la victorie în meciul cu Slovacia. foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Suntem în fața unui moment istoric pentru fotbalul românesc. De ce spun asta? Pentru că am ajuns în punctul în care, în funcție de mentalitatea noastră ca echipă, vom juca sau vom blufa în ultimul meci din Grupa E de la acest European. Avem la dispoziție două variante de calificare în optimi.

Leo Badea, înaintea meciului decisiv România – Slovacia de la Euro 2024: „Pasatul de-a latul terenului să fie soluția noastră salvatoare?”

Miercuri vom afla cine suntem, ce fel de echipă avem. Ca mentalitate, probabil că avem o limită pe care nu o putem depăși, dar de ce nu am fi corecți și drepți să jucăm, să încercăm să câștigăm meciul și grupa? Una e să jucăm în optimi cu Franța și alta să jucăm cu Ungaria, Albania sau Austria. Ne aflăm în fața unui examen care ne va arăta miercuri, 26 iunie, la Frankfurt, cine suntem ca nație, ce mentalitate avem.

ADVERTISEMENT

Există această variantă ca, indiferent de rezultatul între Belgia și Ucraina, noi și cu Slovacia să mergem braț la braț în optimi fără să riscăm nimic. Ne așteaptă, probabil, un joc urât, cu pase de-a latul terenului și cu posesie pasivă facută cu rândul de cele două echipe. Se spune în popor că scopul scuză mijloacele. Deci avem la îndemână această variantă de meci al prieteniei, să intrăm pe teren și să nu riscăm accidentări sau cartonașe care să ne blocheze vreun jucător.

Mulți sunt cei ce spun că trebuie să fim inteligenți și să speculăm această oportunitate de a merge în optimi fără dureri de cap. Dar ce înseamnă să fim inteligenți? Inteligența este calitatea omului de a găsi rapid, în situații dificile, cele mai bune soluții. Pasatul de-a latul terenului să fie soluția noastră salvatoare?

ADVERTISEMENT

„Să nu facem o virtute dintr-o șmecherie”

Bun, deci cu 0-0 ne ducem în optimi. Cu cine vom juca în optimi? Cel mai probabil cu Franța. Ce șanse avem să trecem de Franța? Foarte mici! Dacă mergem pe varianta asta ieftină și la îndemână, vom fi o echipă de șmecherași, care practic și-au furat singuri căciula. România – Slovacia 0-0, ambele merg în optimi, am driblat fotbalul și regula de bază a lui, adică aceea de fair-play.

Da, mergem în optimi, dar cu o ștampilă pusă de o planetă întreaga, aceea a unei echipe de băieți inteligenți care și-au apărat interesele, dar care au trișat. Hai să nu facem o virtute dintr-o șmecherie. Știu că singurele victorii cu adevărat importante sunt acelea pe care omul le câștigă cu sine, deci hai să câștigăm lupta cu noi, să învingem acel instinct care ne domină și care ne cere să trișăm.

ADVERTISEMENT

Nu sunt mulțumit cu o calificare în optimi indiferent de modul în care o facem. Unde mai este spiritul corect al competiției? Ce facem cu toate frazele astea pompoase, dar și ridicole, de genul „murim pe teren pentru victorie”? Mă gândesc cu groază ce atmosferă o să fie înainte de meci în vestiar. În locul urletelor de războinici care dau totul în teren pentru victorie, o să fie o liniște parșivă și apăsătoare. Ce o să le spună Iordănescu? Pasăm, pasăm și nu marcăm?

De ce să păcălim fotbalul? Pentru ce să mimăm că jucăm fotbal? Ce facem cu plăcerea de a juca? Vor fi la Frankfurt iar o grămadă de tricouri galbene care vor ca echipa lor, România, să câștige, să dea goluri ca să fie sărbătoare în tribune, dar și în afara stadionului. Să ne purtăm și să tratăm fotbalul așa cum am vrea ca fotbalul să se poarte cu noi. Nu cred că putem să avem așa o mentalitate păguboasă.

ADVERTISEMENT

Leo Badea, îndemn pentru „tricolori”: „Jucați fotbal și învingeți Slovacia!”

Hai să urmăm exemplul Danemarcei, care adunată de pe plajă a jucat de plăcere și cu plăcere fotbal și în ’92 a câștigat trofeul. Danemarca a câștigat Euro 1992 pentru că a avut mentalitate de învingător, că a respectat legile jocului și a jucat fotbal, nu l-a mimat.

În 2004, fotbalul sărac și zgârcit al Greciei a triumfat. O altă echipă fără pretenții, care a reușit să fie învingătoare. De ce să nu încercam și noi? Nu-i avem pe frații Laudrup, nici pe Karagounis sau pe Charisteas, dar îi avem pe Drăguș și Drăgușin. Deci putem visa și noi. Avem voie să visăm, dar fără să trișăm, să păcălim fotbalul.

De ce să ne mulțumim cu un egal amărât? De ce să nu jucăm cu curaj? Cine este Slovacia asta? Ne tremură chiloții că am putea pierde lamentabil și vrem să nu ne facem de râs? Pe bune? Am ajuns atât de jos încât ne tremură gladiolele în fața Slovaciei? Dacă da, atunci jucați „alunelu, alunelu”, că fotbalul nu-i de noi. Putem mima jocul cu o tactică în care numai mediocritatea poate fi sigură pe ea, mințiți-vă cu doi pași înainte și doi înapoi, că așa e jocul pe la noi. Fiți inteligenți și la adăpostul unui rezultat care să ne califice jucați bambilici.

Dacă facem blat cu Slovacia, o să rămână pururi în istoria noastră o pată în trecutul echipei și în mod logic ne va schimba viitorul. Succesul se dobândește prin muncă, seriozitate, capacitate și perseverență. Dacă vrem să avem succes la Euro 2024, atunci JUCAȚI FOTBAL! Nu sunt nici general și nici în măsură să dau ordine, dar cu toate astea îmi permit luxul să vă ordon să învingeți Slovacia!

ADVERTISEMENT
2,05 este cota BETANO pentru pronosticul „X solist” la meciul Slovacia - România