Fotbal intern

“După ce devin preşedinte, ÎL ADUC şi pe Gică Popescu”

Vasile Avram, unul dintre candidaţii la preşedinţia FRF, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO, în care a spus că se gîndeşte să-i propună lui Gică Popescu, favoritul din...
11.02.2014 | 18:56
Dupa ce devin presedinte IL ADUC si pe Gica Popescu

Vasile Avram, unul dintre candidaţii la preşedinţia FRF, a acordat un interviu în exclusivitate pentru FANATIK.RO, în care a spus că se gîndeşte să-i propună lui Gică Popescu, favoritul din această cursă spre putere, să i se alăture, în caz că el va învinge. Alegerile sînt programate pe 5 martie, iar Avram crede că lui Popescu i se potriveşte cel mai bine postul de preşedinte onorific. Avram se laudă că este cel mai bun manager dintre toţi cei înscrişi în cursă, susţine că vrea înapoi preşedinţia Comisiei Centrale a Arbitrilor dacă nu va deveni şef la Casa Fotbalului şi a adăugat că a solicitat suspendarea din funcţie a lui Adalbert Kassai. 

Domnule Avram, cum merge campania?

Pot spune că merge foarte bine. În perioada aceasta am foarte multe întîlniri în teritoriu, cu membrii afiliaţi ai FRF. Joi m-am văzut, la Ploieşti, cu reprezentanţii din Prahova şi Buzău, iar vineri, la Piteşti, cu cei din Argeş, Dîmboviţa şi Teleorman. Săptămîna viitoare este, de asemenea, foarte încărcată: voi merge la Galaţi, Constanţa, Tîrgu Jiu şi Cluj-Napoca. Pînă la sfîrşitul lunii, am convingerea că voi acoperi toate regiunile ţării. Pot să vă spun că, oriunde merg, semnalele sînt pozitive. Oamenii simt nevoia de schimbare în fotbalul românesc, una nu doar de nume, ci şi o schimbare a sistemului, în ansamblul său.

Sincer, ce şanse credeţi că aveţi să deveniţi preşedintele FRF?

Îmi cîntăresc şansele de mai bine de doi ani, cînd am început să-mi pregătesc candidatura. Ştiu că, din punct de vedere al experienţei manageriale, sînt cea mai bună soluţie pentru preşedinţia FRF, am cel mai bun program, iar semnalele de la membri sînt pozitive şi încurajatoare. Cred că am şanse foarte mari să devin noul preşedinte al Federaţiei. Una dintre atracţiile fotbalului este că nu se ştie dinainte cine cîştigă. Cînd însă rezultatele unei întreceri sînt manipulate cu bani, ameninţare, fairplay-ul este compromis.

“Multe personalităţi vor ca eu să cîştig”

Gică Popescu a anunţat numele celor cu care va colabora, dumneavostră nu aţi făcut-o. Din ce motiv?

Am fost sunat de mai multe personalităţi din fotbalul românesc, care mi-au spus că îşi doresc să cîştig aceasta competiţie. Unii şi-au exprimat chiar şi intenţia de a-şi face public sprijinul. Dorinţa mea nu este însă de a cîştiga pe renumele altora, ci să devină clar faptul că fiecare reprezentant care va vota reprezintă o personalitate, care trebuie tratată ca atare, atît în campanie, cît şi după alegeri. Eu caut în primul rînd susţinere pentru programul şi pentru ideile mele. În permanenţă voi cere electorilor un lucru: comparaţi programele şi votaţi cel mai bun program, iar apoi judecaţi şi vedeţi cine e cel mai bun manager.

Îmi puteţi da nişte nume care vor face parte din echipa dumneavostră?

V-am spus, au fost şi sînt nume importante din fotbalul românesc care au dorit să-şi exprime susţinerea în mod deschis şi faţă de mine. Nu am vrut însă să deschid o competiţie de cartier  de genul – fiecare cu gaşca şi cine are mai mulţi muşchi sau mai mulţi oameni de temut în zonă, acela cîştigă. O competiţie de imagine riscă să rupă fotbalul în bucăţi şi grupări, or eu vin să construiesc şi să unesc. Fotbalul românesc are nevoie şi de o îmbunătăţire a imaginii, dar pînă la urmă imaginea nu ţine nici de foame, nici de management.

“Are mulţi prieteni pe care trebuie să-i răsplătească”

Veţi avea un adversar redutabil în persoana lui Gică Popescu…

Gică Popescu este un component al unei generaţii de excepţie, împreună cu Lupescu, Dorinel Munteanu, Hagi, Prunea, Ilie Dumitrescu, Lăcătuş şi mulţi alţii. Consider că ar putea fi un bun ambasador al fotbalului românesc şi chiar îi voi face această propunere cînd voi fi ales preşedinte al Federaţiei. Îl voi lua în echipa mea. Dacă vorbim însă de această competiţie, Gică Popescu are neajunsuri care îl împiedică să fie un potenţial bun preşedinte al Federaţiei: În primul rînd faptul că are foarte mulţi prieteni, aşa cum subliniau şi analiştii de sport, pe care va fi nevoit să îi răsplătească, în dauna celorlalţi. Pe de altă parte, din păcate, experienţele sale anterioare în afaceri nu-l recomandă drept cel mai bun manager.  Nu în ultimul rînd, impresia oamenilor din teritoriu este că pare mai mult un om al lojelor. Mi-e teamă că, odată instalat în fruntea Federaţiei, se va izola într-un turn de fildeş, la care oamenii de fotbal obişnuiţi nu vor acces.

Nu vă temeţi de faptul că în spatele său se află clanul Becali şi Mircea Sandu?

Vreau să fie clar un lucru: eu nu mă tem de nimeni. Dacă m-aş fi temut de cineva, probabil nu aş fi intrat în această cursă. În tot cazul, competiţia trebuie să se desfăşoare în condiţii de civilizaţie şi respect reciproc, nu sînt de acord cu acuzaţiile neîntemeiate, nici cu limbajul trivial. Fotbalul nu cîştigă nimic din această abordare. La sfîrşitul acestei campanii trebuie să ne putem privi în ochi şi să contribuim toţi la revigorarea fotbalului românesc.

“Toţi trebuie să treacă testul competenţei, nu al influenţei”

Care sînt principalele trei obiective ale dumneavoastră în cazul în care veţi cîştiga alegerile?

Nu vă pot da doar trei exemple, pentru că toate obiectivele mele reprezintă o prioritate. Sînt un om pragmatic, nu îmi plac vorbele în vînt, sau promisiunile neonorate. Am văzut cu toţii de multe ori, în special la politicieni dar şi în fotbal, cum vine cîte unul atunci cînd îşi doreşte să fie ales şi aruncă cu promisiuni în stînga şi în dreapta. După ce primeşte voturile, uită tot ceea ce a promis. Eu nu am de gînd să fac aşa ceva. Tocmai de aceea, am decis să înmînez fiecărui membru afiliat un contract, semnat de mine în nume personal, care reprezintă angajamentul scris al lucrurilor pe care vreau să le fac pentru fotbalul românesc. Este un contract clar, cu angajamente bine definite şi indicatori de performanţă. Acest document reprezintă garanţia că îmi voi îndeplini toate angajamentele.

Gino Iorgulescu a schimbat toate persoanele din LPF, inclusiv femeile de serviciu. Dumneavoastră veţi proceda la fel în cazul în care veţi deveni preşedintele FRF?

Imediat ce voi fi ales, personalul FRF va fi supus unei evaluări, atît colective, cît şi individuale. Vom evalua performanţa fiecăruia, iar pentru posturile de conducere se vor organiza concursuri. Nu am nici o problemă dacă la evaluări se vor înscrie şi actualii ocupanţi ai acestor funcţii. Toţi candidaţii vor avea aceleaşi şanse. Toţi cei care vor ocupa funcţiile de conducere trebuie să treacă, însă, testul competenţei şi nu proba celebrităţii, nici pe cea a influenţei. Dacă vor îndeplini condiţiile de participare impuse de Comisie şi dacă se vor dovedi cei mai buni, vor rămîne în funcţie. Însă, dacă un alt candidat va demonstra performanţe superioare, acela va ocupa postul.

“Vor fi obligaţi să mă repună în funcţie”

În cazul în care veţi deveni preşedintele FRF, ce veţi decide în privinţa lui Victor Piţurcă şi Alexandru Deaconu, doi dintre oamenii cărora Mircea Sandu le-a oferit contracte pentru multă vreme după 2014?

Referitor la echipa naţională, vă voi putea răspunde numai după ce voi fi numit, deoarece nu am avut acces la contractul actualului selecţioner, nu cunosc clauzele de acolo. Însă, de principiu, atît timp cât voi fi preşedinte al FRF, nici un selecţioner nu va semna un contract cu Federaţia, dacă nu va include sarcini şi obiective clare: sarcină – calificarea tuturor echipelor naţionale la campionatele europene şi mondiale; obiectiv – plasarea pe o poziţie cît mai bună în turneele finale. Este valabil şi în cazul preşedintelui CCA. Nu cunosc contractul, dar eu voi lucra numai cu obiective clare. Aici aş vrea însă să menţionez un lucru: În afară de mine, toţi ceilalţi candidaţi la şefia FRF nu au decît o singură variantă pentru funcţia de preşedinte CCA, şi anume, Vasile Avram. De ce spun asta? E simplu: eu am contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu FRF, am fost destituit abuziv de actuala conducere, prin încălcarea legislaţiei muncii. Există un proces pe rol în acest sens, pe care, fără dubiu, îl voi cîştiga şi vor fi nevoiţi să mă repună în funcţie. Dacă mă întrebaţi pe mine pe cine voi propune la CCA, variante sînt multe, inclusiv aceea de a aduce un specialist din străinătate.

Aţi fi de acord cu naturalizarea unor jucători străini ce ar putea ajuta prima reprezentativă să ajungă la turneele finale?

Nu cred că aceasta este soluţia. Naturalizarea străinilor nu ne-ar ajuta decît pe termen scurt, ar fi un paravan, o mişcare de faţadă. Adevărata problemă a echipei naţionale este că nu vine nimic din spate, baza de selecţie s-a redus extrem de mult. Singura soluţie este dezvoltarea fotbalului de bază, pentru ca echipele naţionale să aibă de unde alege. Fotbalul de bază este o prioritate în programul meu, este unul dintre pilonii pe care îmi susţin candidatura.

Vrea eliminarea baremului arbitrilor şi observatorilor

Ce facem cu Liga a II-a şi cu Liga a III-a? Cîte serii doriţi să aibă fiecare ligă?

Nu cred că problema o reprezintă numărul echipelor. Sînt alte lucruri care trebuiesc rezolvate. În primul rînd, cluburile din ligile inferioare trebuie sprijinite din punct de vedere financiar, pentru ca efortul depus de acestea să se diminueze. Am în vedere eliminarea costurilor pentru baremurile arbitrilor şi observatorilor la Liga a III-a, din sezonul viitor. Pentru FRF nu ar fi un efort financiar foarte mare, undeva între 450.000 şi 480.000 euro, însă, pentru ei, ar reprezenta un ajutor important. În plus, vreau să reducem şi chiar să eliminăm, acolo unde va fi posibil, taxele şi contribuţiile pentru această categorie. În acelaşi timp, voi susţine înfiinţarea ligilor profesionste pentru Liga a II-a şi Liga a III-a. Nu este normal ca o echipă care retrogradează din Liga I să nu mai fie considerată ca făcînd parte din fotbalul profesionist, chiar dacă ea este organizată în acest sens.

Raportîndu-ne la alegerile pentru preşedinţia LPF, aveţi în vedere o întîlnire cu Victor Ponta şi Liviu Dragnea în seara dinaintea alegerilor?

Regulamentele FIFA şi UEFA interzic, în mod expres, implicarea factorului politic în fotbal. În schimb, mi-aş dori o mai mare implicare a statului în susţinerea fotbalului românesc, după modele care există în state din Uniunea Europeană. Am mulţi prieteni în politică şi ştiu că ar fi mai înţelept pentru cei din partide să rămînă echidistanţi. Nu cred că liderii politici vor să se asocieze cu un candidat sau altul. Dacă o dată ajuns preşedinte candidatul X are o traiectorie negativă, nu se va răsfrînge şi asupra omului politic? În concluzie, cred că e nevoie de politici publice pentru fotbal, însă nu e de dorit o implicare a politicului în procesul electoral al fotbalului.

“Am fost achitat”

Cu ce credeţi că sînteţi mai bun ca Gică Popescu?

Cred ca în fruntea Federaţiei trebuie să se afle un om matur, echilibrat, cu experienţă de management, un om al dialogului, deschis, capabil să lucreze în echipă, echidistant în raport cu cercurile de influenţă din jurul fotbalului românesc şi, cel mai important, un om care propune cel mai bun program. Consider că programul pe care l-am propus este cel mai bun, este un program echilibrat, care îşi propune viziune şi are solutii realiste de la mic la mare.

Credeţi că faptul că numele dumneavoastră a fost implicat în dosarul “Mită în elicopter” va conta în ochii votanţilor?

Eu am fost achitat în acel dosar. Instanţa a constatat şi a hotărît nevinovăţia mea şi că nu a existat o astfel de faptă pe care să o fi comis.

“Alianţele vor veni în mod natural”

Aţi putea scăpa de Gică Popescu în cazul în care acesta ar fi condamnat în “Dosarul transferurilor”, chiar dacă va fi cu suspendare, legea nu-i dă voie să candideze. Cum comentaţi această posibilitate?

Daţi-mi voie să nu comentez problemele altora cu justiţia. Spre deosebire de alţi contracandidaţi, eu nu vreau să cîştig în culise sau prin neprezentare. Nu îmi doresc ca Gică Popescu să aibă probleme cu justiţia şi să se retragă din cursă. Îmi doresc să candidăm amîndoi, fiecare cu mesajul său: El cu mesajul că va continua pe linia lui Kassai, iar eu cu mesajul de modernizare şi schimbare a fotbalului românesc. Votanţii vor decide ce este mai bine pentru fotbalul nostru.

S-a pus vreodată problema unei alianţe între dumneavostră, Răzvan Burleanu şi Marcel Puşcaş?

Am citit prin presă astfel de petarde şi am mai răspuns la întrebări similare. O mai spun încă odată: am intrat în această cursă pentru a cîştiga, nu mă interesează alte funcţii, iar alianţele vor veni natural, la vremea lor, după primul tur, cînd sînt sigur că ceilalţi candidaţi mă vor susţine.

Aţi mai primit semnale că votanţii ar fi ameninţaţi de cuplul Popescu-Sandu-Kassai?

Noi semnale apar în fiecare zi, atît de la presă cît şi direct de la votanţi. Acestea trebuie să înceteze.

“Am solicitat suspendarea lui Kassai din funcţie”

Vi se pare normal ca Mircea Sandu să aibe rentă viageră de 5.000 de euro pe lună? Asta i-a propus Gică Popescu.

Personal, nu cred că actualul preşedinte are nevoie de o astfel de sumă. Însă orice aş declara eu, Gică Popescu, sau ceilalţi candidaţi, această decizie este de competenţa Adunării Generale.

Care este rolul lui Kassai în campania lui Gică Popescu?

În primul rînd, domnul Kassai se află într-un grav şi evident conflict de interese. Pe de-o parte, este organizatorul alegerilor, conform statutului şi, pe de altă parte, este şeful de campanie al lui Gică Popescu. El şi oamenii lui dau telefoane în teritoriu, organizează întîlniri pentru Gică Popescu, fac promisiuni, intimidează sau încearcă să blocheze participarea membrilor FRF la întrevederile cu ceilalţi candidaţi. Tocmai de aceea am solicitat FRF suspendarea lui din funcţie. Am informat şi UEFA şi FIFA în această privinţă şi, în zilele următoare, aştept un răspuns.

Ce mesaj le transmiteţi membrilor afiliaţi ai FRF care, pe 5 martie, vor veni la vot?

Sînt două mesaje importante în această campanie: este mesajul continuării pe linia actualei conduceri, reprezentat de Gică Popescu şi e mesajul schimbării în fotbalul românesc, reprezentat cel mai bine de mine. Transmit ca, pînă pe 5 martie, cînd vor veni la vot, să analizeze cu atenţie toate programele şi să aleagă candidatul cel mai potrivit pentru fotbal. Nu alegeţi candidatul cel mai cunoscut, ci pe cel mai bun. Indiferent dacă veţi primi telefoane, mesaje, ameninţări sau intimidări, nu vă speriaţi. Sînt gesturile unor oameni disperaţi, care sînt pe cale să piardă totul. Nu trebuie decît voinţă şi curaj. Succes!