Fotbal intern

ACTE. Dacă nu-i băteam, Ceauşescu DESFIINŢA Steaua şi Dinamo!

UPDATE, ora 15:25 / Jurnalistul Daniel Nanu a publicat un document oficial prin care se confirmă faptul că Nicolae Ceauşescu intenţiona să desfiinţeze echipele Steaua şi Dinamo dacă se rata...
26.03.2017 | 15:28
ACTE Daca nui bateam Ceausescu DESFIINTA Steaua si Dinamo

UPDATE, ora 15:25 / Jurnalistul Daniel Nanu a publicat un document oficial prin care se confirmă faptul că Nicolae Ceauşescu intenţiona să desfiinţeze echipele Steaua şi Dinamo dacă se rata calificarea la Campionatul Mondial din 1990.

”Tov. Nicolae Ceauşescu: I-am spus şi lui Bobu că dacă aici, nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Interne – le-am spus şi eu la telefon – , armata este şi ea aici?, au avut şi ei jucători”, este o parte din stenograma care poate fi citită pe danielnanu.ro

111


În ultimul an al „Epocii de Aur”, pe 15 noiembrie 1989, România obţinea o victorie clară în faţa Danemarcei, cu 3-1, şi îşi asigura calificarea la Mondialul din Italia. A fost meciul care a pus bazele „Generaţiei de Aur”!

Cu puţin mai mult de o lună înainte de căderea regimului comunist, România a jucat o partidă crucială pentru calificarea la „Coppa del Mondo”. Victoria contra Danemarcei, pe 15 noiembrie, era obligatorie. Echipa „tricolorilor” era formată în special din jucători de la Dinamo şi Steaua, plus Gică Popescu, de la Universitatea Craiova. Era pregătită de Emeric Ienei. De partea cealaltă, Michael Laudrup era deja un jucător consacrat, la doar câteva luni după transferul său de la Juventus la FC Barcelona. Fratele său, Brian, avea 20 de ani şi era deja considerat un viitor star al fotbalului mondial. Juca în prima ligă din Germania, la Uerdingen, iar peste doar câteva luni avea să fie cumpărat de Bayern München. Nordicii au început perfect meciul, cu un gol marcat de Flemming Povlsen, la acea vreme jucătorul lui PSV Eindhoven. Gabi Balint, revenit în mod surprinzător la prima reprezentativă după o perioadă de pauză, a fost eroul „tricolorilor”. A reuşit o „dublă” de senzaţie, iar golurile sale au fost „întrerupte” de cel al lui Ioan Ovidiu Sabău. Victorie! Calificare!! Euforie!!! România revenea într-un Turneu Final Mondial după nu mai puţin de 20 de ani!!!

BUCURESTI, ROMANIA: Meciul de fotbal dintre Romania si Danemarca, care a avut loc pe data 15 noiembrie 1989, s-a incheiat cu scorul de 3-1. ROMPRES Foto/ ARHIVA

Chef de chef la barul „Melody”

Imediat după meci, Valentin Ceauşescu a mers în vestiarul jucătorilor şi a făcut anunţul: „Toată lumea merge la Melody. Nu ne împărţim!” şi a declanşat euforia lui Hagi. „Ce-mi plac femeile, cu aur mult pe ele, cu lanţuri şi brăţări”, a fost reacţia „Regelui”. Mai importantă decât petrecerea de la Melody a fost recompensa financiară. 100.000 de lei a primit fiecare jucător pentru calificarea la Turneul Final. Suma însemna un apartament spaţios în centrul Bucureştiului la vremea respectivă.

Elogii în presa vremii: „V-aţi făcut în mod strălucit datoria”

Presa din România a lăudat prestaţia echipei naţionale. „Bravo, tricolori! V-aţi făcut în mod strălucit datoria, oferindu-ne tuturor o deplină bucurie”, scria pe prima pagină cel mai „citi” ziar din ţară, organul de presă al PCR, „Scânteia”. De asemenea, în ziarul „Sportul” s-a scris şi despre atmosfera senzaţională de pe stadionul din Ghencea, într-un articol intitular „Marele cor al stadionului”. Şi jucătorii au ţinut să le mulţumească fanilor pentru sprijinul acordat, declarând frumos şi… STAS, în toate ziarele vremii cum că „Ne-au ajutat în drumul nostru spre izbândă”.

419162-19891116p3

Ceauşescu desfiinţa Steaua şi Dinamo dacă naţionala pierdea!

Cu o lună înaintea victoriei de la Bucureşti, România suferea o înfrângere severă în Danemarca, umilită la un scor de fort-fait, 0-3. Rezultatul punea în mare pericol calificarea la Mondial, dar şi cele mai importante echipe din campionat: Dinamo, Steaua şi Universitatea Craiova. Înfuriat de eşecul la scor în faţa „capitaliştilor imperialişti”, preşedintele României, Nicolae Ceauşescu, a ameninţat peltic: „Dacă nu vor câştiga partida de la Bucureşti, desfiinţăm echipele care au dat jucători pentru echipa naţională!”. Steaua şi Dinamo dominau selecţia, iar Gheorghe Popescu, de la Universitatea Craiova, era singurul „intrus” din provincie.

Una dintre marile presiuni exercitate de „Cabinetele” 1 şi 2 a fost aceea că, dacă nu câştigăm şi nu obţinem calificarea la Mondial, atunci Steaua şi Dinamo vor fi desfiinţate. „Nu era glumă. Noi, cei mai tineri, nu ştiam. Am aflat după meci. Ştiau Lăcătuş, Andone şi alţi 2-3 jucători. Cei din conducere se săturaseră de atâtea scandaluri. Presiunea era foarte mare, mai ales că la meciul tur, de la Copenhaga, disputat cam cu o lună înainte, a apărut un banner, cu mesajul «Ceauşescu, nu!». A inflamat rău spiritele. În plus, pierdusem acolo şi cu 0-3. Cu o zi înaintea meciului de la Bucureşti, a venit Emil Bobu la noi în cantonament şi ne-a spus: «Mâine, în lupta cu capitalismul, aveţi ordin să câştigaţi»”, a povestit Bogdan Stelea, care nu împlinise 22 de ani în noiembrie ’89…

România – Danemarca 3-1

Au marcat: Balint (25, 60), Sabău (37) / Povlsen (6)

Eliminat: Hagi (61)

România: Silviu Lung – Dan Petrescu, Ioan Andone, Ştefan Iovan, Iosif Rotariu – Ioan Ovidiu Sabău, Gică Popescu, Dănuţ Lupu, Gheorghe Hagi – Marius Lăcătuş (76 Dorin Mateuţ), Gabi Balint (86 Nicolae Ungureanu). Selecţioner: Emerich Ienei.

419161-19891116p1

Danemarca: Schmeichel – Sivebaek (73 Elstrup), Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen – Jensen, Lerby, Michael Laudrup – Bartram, Povlsen, Brian Laudrup. Selecţioner: Joseph Piontek.

„Bravo, tricolori! V-aţi făcut în mod strălucit datoria, oferindu-ne tuturor o deplină bucurie” (Ziarul „Scânteia” a doua zi după meci)

100.000 de lei a fost prima de calificare la Mondialul italian, bani cu care se putea cumpăra un apartament de 3 camere în centrul Bucureştiului