News

“Dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău”. Raed Arafat vine cu clarificări cu privire la utilizarea termoscanerului în spaţiile publice”

21.05.2020 | 18:35
Daca nu vrei sa ti se masoare temperatura este dreptul tau Raed Arafat vine cu clarificari cu privire la utilizarea termoscanerului in spatiile publice
Raed Arafat, mesaj dur la adresa avocatului care susține că noul coronavirus e ca o gripă și se autovindecă: „Îl invit să găzduiască câțiva pacienți pozitivi”
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, şeful departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a avut o postare lămuritoare pe Facebook pe tema utilizării termoscanerului în spaţiile publice, după ce au apărut mai multe incidente privind refuzul unor cetăţeni de a fi supuşi acestui test înainte de a intra în unele spaţii publice închise: pieţe, supermarketuri.

Raed Arafat vine cu clarificări cu privire la utilizarea termoscanerului în spaţiile publice

Secretarul de stat din cadrul MAI consideră că măsurarea temperaturii este o nouă temă falsă de dezbinare şi de minimalizare a efectelor şi a riscului pe care îl provoacă noul coronavirus:

ADVERTISEMENT

“Măsurarea temperaturii la intrarea în spaţiile publice închise, magazine şi în clădirile instituţiilor publice sau ale operatorilor economici, o nouă temă falsă de dezbinare şi de minimalizare a efectelor şi riscului virusului SARS-COV 2.

Măsurarea temperaturii la distanţă se practică în aeroporturi prin sisteme de scanare în masă, prin care se identifică persoanele cu febră după poza acestora. Mai multe ţări, inclusiv România, au astfel de sisteme la sosire şi în unele situaţii chiar şi la îmbarcare ele fiind activate când există un risc asupra sănătăţii publice.

ADVERTISEMENT

“Astfel se poate identifica persoana simptomatică iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice, portul măştii este obligatorie”

Măsurarea individuală a temepraturii se face la intrarea în spaţiile cu risc de transmitere a virusului SARS-COV 2 de către persoanele simptomatice sau asimptomatice către persoanele sănătoase. Aceasta se realizează de la o distanţă de câţiva centimetri, folosind termometre digitale. Astfel se poate identifica persoana simptomatică iar pentru a se proteja faţă de persoanele asimptomatice, portul măştii este obligatorie.

Termometrul digital nu înregistrează date personale, nu implantează cipuri, nu face poze şi nu ia CNP-ul, numele şi adresa persoanei. Acesta afişează doar temperatura şi poate fi utilizat de personal nemedical instruit în utilizarea unui astfel de dispozitiv.

ADVERTISEMENT

“Dacă nu vrei să ţi se masoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv”

Într-o societate unde există un risc de transmitere al unei boli şi unde există persoane vulnerabile care pot chiar muri dacă se infectează cu virusul care cauzează boala respectivă, măsurile de prevenire şi combatere trebuie respectate de toţi membri societăţii pe durata existenţei riscului respectiv.

Astfel de măsuri nu sunt pe viaţă. Ele sunt necesare la acest moment acestea fiind inclusiv măsuri descurajatoare pentru cei care sunt dispuşi să intre în spaţiile închise fiind simptomatici pentru a-şi rezolva problemele personale riscând viaţa altora.

ADVERTISEMENT

În concluzie, dacă nu vrei să ţi se măsoare temperatura este dreptul tău, dar nu mai intri în spaţiul respectiv pentru că este dreptul comunităţii şi a angajaţilor care lucrează în spaţiul respectiv să se protejeze”, a spus Raed Arafat.

ADVERTISEMENT