Life

Dacă s-au stricat, aceste produse trebuie reparate, nu schimbate, potrivit noilor regulie ale Comisiei Europene. Care sunt avantajele cumpărătorilor

Produsele care trebuie reparate, nu aruncate și înlocuite cu altele noi. Acestea sunt regulile impuse de Comisia Europeană.
23.06.2024 | 12:46
Daca sau stricat aceste produse trebuie reparate nu schimbate potrivit noilor regulie ale Comisiei Europene Care sunt avantajele cumparatorilor
Dacă s-au stricat, aceste produse trebuie reparate, nu schimbate. Foto: Canva.com
ADVERTISEMENT

Nu arunca produsele care s-au defectat! Acestea trebuie reparate, potrivit noilor reguli impuse de Comisia Europeană. Află în continuare lista de produse și ce avantaje primesc cumpărătorii.

Dacă s-au stricat, aceste produse trebuie reparate, nu schimbate

În cazul în care un produs se defectează, consumatorii din UE pot cere repararea gratuită a acestuia în loc să fie nevoiți să-l înlocuiască. Acest lucru contribuie la protejarea mediul și promovează consumul sustenabil.

ADVERTISEMENT

După noile reguli ale Comisiei Europeane, orice consumator din Uniunea Europeană are dreptul de a cere repararea produsului achiziționat, cât timp acesta se află încă în perioada de garanție.

Potrivit articolului 5, toți vânzătorii de bunuri trebuie să ofere cumpărătorilor un serviciu de reparații pentru produsele care s-au defectat. Directiva se va aplica în mod egal tuturor companiilor de pe piață, conform dcnews.ro. 

ADVERTISEMENT

Scopul acestor reguli nu este de a pedepsi producătorii. Ele au fost întocmite pentru a încuraja consumatorii să repare produsele în loc să le schimbe atunci când se strică.

Lista cu produsele care vor fi reparate, nu schimbate

Care sunt produsele pentru care clienții au dreptul să solicite repararea gratuită? Lista cuprinde electrocasnice precum: mașini de spălat, mașini de spălat cu uscător, frigidere, mașini de spălat vase, televizoare, aspiratoare, uscătoare de rufe.

ADVERTISEMENT

Alte mărfuri incluse sunt: echipamente de sudură, smartphone-uri, tablete, telefoane fără fir, servere și produse de stocare a datelor, mărfuri care încorporează baterii de mijloace ușoare de transport.

De exemplu, dacă motorul mașinii tale de spălat nu mai funcționează și te afli încă în perioada de garanție, vânzătorul va avea obligația să îl repare în mod gratuit. La schimb, vei primi un an în plus de garanție legală.

ADVERTISEMENT

Noua regulă se va aplica doar bunuruilor care au fost achiziționate după data în care directiva a intrat în vigoare. Reparația trebuie să fie efectuată într-un interval rezonabil de timp și la un cost just.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Portițele testării antidrog. Cum scapă șoferii
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici