News

Dacian Cioloș a depus programul de guvernare şi lista miniștrilor la Parlament. Programul audierilor de marți. Votul, miercuri la ora 10. Update

Premierul desemnat de președinte a depus programul de guvernare şi lista Cabinetului. Audierile vor avea loc marți, iar votul din Parlament începe miercuri, la ora 10.
18.10.2021 | 19:42
Dacian Ciolos a depus programul de guvernare si lista ministrilor la Parlament Programul audierilor de marti Votul miercuri la ora 10 Update
Dacian Cioloș va depune programul de guvernare şi lista miniștrilor, luni, în Parlament. Sursa foto: Inquam / George Călin
ADVERTISEMENT
18-10-2021
16:43

Programul audierilor miniștrilor Cabinetului Cioloș, de marți

Întrunite luni seara, Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au decis calendarul învestirii Guvernului Cioloş.

Audierea candidaţilor propuşi pentru a ocupa funcţiile de miniştri va debuta marți, începând cu ora 10.00. Primi care intră la comisii sunt candidaţii propuşi pentru Cultură şi Sport, conform News.ro.

Apoi, de la ora 11.00, procesul continuă cu candidaţii propuşi pentru Cercetare, Apărare şi Externe. De la 12.00, este programată audierea lui Alin Stoica, propus pentru Interne, şi a lui Cătălin Drulă, propus pentru Transporturi, portofoliu pe care l-a mai ocupat.

După ora 13.00 este programată audierea candidaţilor de la Proiecte Europene şi Energie, de la 14.00, audierea celor de la Economie şi Dezvoltare, iar de la 15.00, audierea candidaţilor propuşi pentru Finanţe, Mediu şi Justiţie.

De la ora 16.30, va fi audiat candidatul pentru Ministerul Muncii, iar de la 17.30 a candidatului propus pentru Ministerul Educaţiei. Ultimii audiați vor fi miniștrii propuşi la Sănătate şi Agricultură.

18-10-2021
16:08

Votul în Parlament pentru Guvernul Cioloș va avea loc miercuri

Plenul reunit al Parlamentului, în care Dacian Cioloș și echipa sa de miniștri din USR vor cere încrederea pentru învestitură, va avea loc miercuri, la ora 10:00.

”Am aprobat programul privind zilele de marţi şi miercuri, care cuprinde audierea miniştrilor desemnaţi în Guvernul Cioloş şi şedinţa plenului reunit pentru miercuri, începând cu ora 10:00. Marţi, va fi o zi plină de audieri.

Până miercuri dimineaţă, la ora 9,00, aşteptăm avizele de la comisiile care îi vor audia pe miniştri, iar plenul reunit începe miercuri la ora 10:00”, a anunţat, luni, preşedintele Senatului, Anca Dragu, conform Ziare.com.

18-10-2021
13:12

Audierile membrilor Guvernului Dacian Cioloș au loc marți

Conform celor mai noi informații, audierile miniștrilor propuși să alcătuiască guvernul USR condus de Dacian Cioloș vor începe marți dimineață, scrie G4Media.

Programul definitiv urmează a fi oficializat de Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului, care vor avea o ședință luni la ora 18.00.

Sursa citată notează că audierile vor începe cu Iulia Popovici (propusă ministru al Culturii) și Tudor Pop (ministru al Tineretului și Sportului), și se vor încheia seara cu Ioana Mihăilă (propusă la Sănătate).

18-10-2021
11:37

Ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru Guvernul Cioloș

Luni, la ora 18:00, va avea loc o ședință a Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului pentru a fi stabilit calendarul referitor la Guvernul Cioloș.

Conform News.ro, se dorește ca votul să fie dat cât mai repede. Astfel, partidele au ajuns la un consens deja, iar ele doresc ca marți să fie audiați miniștrii propuși de Dacian Cioloș.

Miercuri ar urma să aibă loc votul de învestitură în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

18-10-2021
08:21

Declarațiile lui Dacian Cioloș după depunerea programului de guvernare şi lista miniștrilor

Dacian Cioloș a specificat că România trebuie să aibă parte cât mai rapid de un guvern, având în vedere situația dramatică din țară privind îmbolnăvirile cu coronavirus.

„Am depus o listă de miniștri pentru un Guvern monocolor. Nu e momentul pentru un experiment. Avem nevoie, în cazul în care acest guvern trece, de oameni care să răspundă rapid nevoilor politice şi care să îşi asume măsurile dificile care urmează. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile.

Din păcate, suntem într-un moment în care nu ne mai putem permite să pierdem nicio secundă. Avem nevoie de un executiv capabil să îşi asume în fiecare minut deciziile necesare şi să poate să acţioneze imediat”, a informat Cioloș.

El a anunțat că programul de guvernare este unul dur, dar situația sanitară impune măsuri excepționale. De asemenea, premierul desemnat a precizat că domeniile de interes pentru USR sunt criza sanitară și cea energetică.

„Programul nostru de guvernare poate să pară dur, dar e necesar, pentru că în situaţii excepţionale e nevoie şi de măsuri excepţionale.

Ne vom concentra pe priorităţile evidente în momentul de faţă, avem nevoie de soluţii şi de măsuri imediate pentru criza sanitară.

Deja e prea târziu şi vedem că mor zilnic oameni, zilnic sute de oameni, şi trebuie în acelaşi timp să ne pregătim pentru criza energetică ce poate să lovească puternic oamenii în această iarnă”, a precizat Dacian Cioloș.

Premierul desemnat a spus că s-a încercat formarea unei majorități înainte ca programul de guvernare să fie depus, dar cum acest lucru nu a avut succes, USR merge mai departe cu demersul său.

„Soluția noastră avantajează pe toată lumea. Sper să ajungem la pace politică și România să treacă peste iarnă. Am încercat să negociem o majoritate politică, nu am reușit, dar am decis să mergem până la capăt.

Sper să putem organiza audieri și votul cât mai repede”, a spus acesta.

În același timp, liderul USR a informat că partidul rămâne deschis pentru orice soluție „rezonabilă” pentru guvernare, inclusiv o coaliție cu foștii parteneri, anume PNL și UDMR.

„USR nu refuză categoric nicio variantă în care găsim o soluție rezonabilă, am spus că nu guvernăm cu PSD și AUR”, a spus el.

Totodată, Dacian Cioloș a vorbit și despre o măsură din programul de guvernare, aceea că USR dorește ca toți angajații care intră în contact direct cu oamenii să aibă certificat verde, iar măsura ar urma să fie aplicată atât în mediul privat, cât și pentru cei de la stat.

Totodată, el vrea ca testarea pentru Covid-19 să fie mai accesibilă.

„Vrem să aplicăm certificatul verde pentru acele categorii profesionale care intră în contact cu populația, e vorba de sănătatea oamenilor.

Nu ne oprim la a face această propunere, e nevoie și de o accelerare a vaccinării și un acces mai mare la centrele de testare și testele să fie mai accesibile pentru cei care au nevoie”, a mai precizat el.

Dacian Cioloș urmează să depună în cursul zilei de luni programul de guvernare, dar și lista miniștrilor. Premierul desemnat va merge la Parlament, unde va preda aceste documente.

Dacian Cioloș va depune programul de guvernare şi lista miniștrilor

În cursul zilei de duminică a transmis care este lista membrilor Guvernului, iar tot atunci, Dacian Cioloș a transmis și un mesaj prin care spune că USR „merge până la capăt”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el a precizat faptul că politicienii pot lua atât decizii bune, cât și rele, dar ei trebuie să dea dovadă de bună-credință în orice demers al lor.

Lipsa de sinceritate este „o ticăloșie”, a mai spus Dacian Cioloș, lansând un atac pentru ceilalți politicieni.

ADVERTISEMENT

“Mergem până la capăt pentru simplul fapt că politicianul român trebuie să-i redea cetăţeanului român încrederea în stat şi în capacitatea acestuia de a-i apăra interesele cât mai bine cu putinţă.

Politicianul poate lua decizii bune sau proaste, dar cel puţin la fel de importantă precum decizia în sine (şi rezultatul acesteia) este buna-credinţă pe care se fundamentează decizia sa.

ADVERTISEMENT

A greşi e cât se poate de uman, a fi lipsit de onestitate şi de bună-credinţă este o lipsă de caracter în momente calme şi o ticăloşie în momente de criză”, a scris Dacian Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Ce a declarat Anca Dragu despre guvernul monocolor USR

Anca Dragu a vorbit și ea despre viitorul Guvern al USR și a specificat faptul că partidul a primit această putere din partea președintelui Klaus Iohannis prin faptul că l-a desemnat pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ea a spus că relația cu premierul demis este una „dificilă” și „o linie roșie”, dar a precizat că USR este deschis pentru negocieri și este luată în calcul inclusiv varianta unei coaliții cu PNL.

„Noi ne-am asumat această misiune, am primit mandatul din partea lui Klaus Iohannis, domnul Cioloș a primit această putere de a forma o echipă parlamentară și noi mergem mai departe.

Noi suntem deschiși dialogului, relația cu premierul Cîțu e una dificilă și e o linie roșie. Ne dorim ca liberalii să fie responsabili și să vină cu propuneri care să funcționeze”, a spus Anca Dragu.

ADVERTISEMENT