News

Dacian Cioloș cere Guvernului să prelungească programul de vot! În ce condiții ar putea să se facă acest lucru

26.05.2019 | 16:30
Dacian Ciolos cere Guvernului sa prelungeasca programul de vot In ce conditii ar putea sa se faca acest lucru

Dacian Cioloș, copreședintele Alianței 2020 USR Plus și fostul premier al României, a cerut guvernului Dăncilă să dea o ordonanță de urgență prin care să mărească programul secțiilor de votare pentru alegerile europarlamentare și votul la referendumul pentru Justiție de duminică, 26 mai. Cioloș se arată extrem de nemulțumit de cozile imense de la secțiile de votare din țară și din diaspora, dar și de numeroasele probleme care au fost întâmpinate în secții.

Dacian Cioloș cere prelungirea programului pentru alegerile europarlamentare

Dacian Cioloș a vorbit într-o transmisiune pe rețelele de socializare: „E foarte important pentru noi să asigurăm condițiile pentru ca românii să voteze. Date fiind situațiile pe care le întâlnim la mai multe secții de votare, Alianța 2020 USR Plus cere Guvernului să se reunească de urgență pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, până la ora 23:00 în loc de ora 21:00. În mod clar acest lucru este necesar la mai multe secții de vot, cozi masive unde oamenii cu siguranță nu vor putea să voteze până la ora 21:00.”

„În al doilea rând cerem guvernului și BEC să interpreteze prevederile legale privind spațiul în care trebuie să se afle alegătorii care au drept de vot la ora la care se închide ora de vot și să fie interpretat acest spațiu de vot nu sala în care se votează, ci incinta clădirii în care se află secția de vot. Mai exact, toți cei care se află în incinta secției de vot să fie lăsați să voteze”, a mai spus fostul premier.

Dacian Cioloș cere prelungirea programului pentru alegerile europarlamentare *foto: facebook Dacian Cioloș
Dacian Cioloș cere prelungirea programului pentru alegerile europarlamentare *foto: facebook Dacian Cioloș

Dacian Cioloș și USR Plus cere și suplimentarea numărului buletinelor de vot

Cioloș mai are și o a treia cerință către autorități: „În al treilea rând cerem suplimentarea numărului buletinelor de vot în secțiile de vot în care acest lucru este necesar. Am primit mai multe semnale că sunt mai multe situații în care nu există buletine de vot și există riscul suspendării votului dn cauza absenței buletinelor. E îmbucurător pentru noi că românii votează. E de datoria instituțiilor publice să respecte un drept fundamental al cetățenilor, acela de a vota. Măsurile pe care noi le propunem vin în întâmpinarea acestui obiectiv”.

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=460680931406568

Nu doar USR Plus a făcut această cerere. Și PMP a cerut prelungirea programului pentru alegeri, prin vocea președintelui partidului, Eugen Tomac.

Prelungirea programului poate fi făcută doar prin voință politică. Pentru ca programul la alegerile europarlamentare să fie prelungit, este nevoie ca Guvernul să se întâlnească de urgență și să dea o ordonanță în acest sens. Cu toate acestea, e greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, dat fiind faptul că situația este foarte asemănătoare cu cea din 2014, când oamenii au stat la rând în diaspora și nu au apucat să voteze.