News

Dacian Cioloș: ”Ridicol și iresponsabil acest spectacol oferit de alianța PSD-PNL-UDMR. Klaus Iohannis este toxic”

Dacian Cioloș, liderul USR, cataloghează drept ”ridicol și iresponsabil” ceea ce se întâmplă acum cu alianța PNL-PSD-UDMR pentru formarea unui nou Guvern.
17.11.2021 | 23:05
Dacian Ciolos Ridicol si iresponsabil acest spectacol oferit de alianta PSDPNLUDMR Klaus Iohannis este toxic
ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș a lansat o serie de critici pe rețelele de socializare la adresa noii alianțe, PNL-PSD-UDMR, care ar putea face parte din noul Guvern. Liderul USR reproșează celor trei formațiuni politice faptul că nu au luat încă o decizie pentru a alcătui un nou Executiv.

De asemenea, Cioloș nu l-a ocolit în afirmațiile sale nici pe șeful statului. Pe acesta, președintele USR îl consideră vinovat de criza guvernamentală.

ADVERTISEMENT

Cioloș, atac și la adresa președintelui României

Despre liderul UDMR, Kelem Hunor, Dacian Cioloș spune că ”visează modificări constituționale după model unguresc” și tot despre Klaus Iohannis, liderul USR a dat de înțeles că ar avea o influență asupra PNL-PSD-UDMR, în selectarea unui nume de premier, pentru viitoarele consultări de la Cotroceni.

”Ne învârtim deja de aproape trei luni în jurul aceleiași cozi. Și o facem în timp ce ne-au murit cam tot atâția semeni ca într-un război. Auzim de trei luni cum nu se poate guverna decât cu Cîțu. Sau poate cu Ciucă sau cu Vîlceanu, dar nu știm niciodată sigur, pentru că nu a venit mesaj de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Domnul Kelemen Hunor visează modificări constituționale după model unguresc, iar de aproape o lună a intrat în scenă și trupa PSD, cu aceleași „modele” economice și sociale de înglodare a bugetului de stat și, bineînțeles, cu ochii mari căscați pe grămada de euro „de la Bruxelles” pe care pesediștii și-o doresc acum renegociată pentru a o canaliza, își imaginează dumnealor, către suveicile care au ținut timp de 30 de ani România în semimodernitate”, a scris Dacian Cioloș pe contul personal de facebook.

Mai mult, Dacian Cioloș consideră că miza negocierilor dintre PNL-PSD-UDMR pentru formarea Guvernului are la bază un interes propriu și nu comun, adică ”să își fure unul altuia scaunul de dedesubt”.

ADVERTISEMENT

”Ridicol și iresponsabil acest spectacol oferit de alianța PSD-PNL-UDMR. Trei partide care-și oglindesc unul într-altul propriile defecte și care acum ne țin pe toți pe loc, pentru că nu știu cum să își fure unul altuia scaunul de dedesubt.

Răul cel mare pe care ni l-a vândut PNL în campania electorală a dispărut într-un cocktail imoral și periculos care riscă să țină din nou România pe loc, fără repere, fără politici de dezvoltare serioase. Iar pentru girul dat, președintele Iohannis este și el cât se poate de vinovat, iresponsabil și toxic, pentru cât i-a mai rămas din mandat”, a mai scris președintele USR.

ADVERTISEMENT

De altfel, Dacian Cioloș a readus aminte de faptul că și USR a vrut să intre la guvernare.

”Domnilor, avem nevoie de un guvern. Avem nevoie de un program de guvernare și de un buget. De responsabili politici care să ne treacă prin iarnă și prin pandemie. Nu ați vrut oferta USR, deși ea a fost gata acum o lună. Vă așteptăm responsabili pe băncile opoziției, dar hotărâți-vă mai repede ce și cu cine vreți să faceți treabă”, a mai scris Cioloș.

Ce au mai negociat PNL-PSD-UDMR

În momentul de față, USR este un partid trecut în Opoziție. Referitor la negocierile PNL-PSD-UDMR, tot nu s-a ajuns la un sens comun față de premierul care ar putea conduce Guvernul. PNL și PSD vor să aibă premieri prin rotație, dar nu s-au hotărât asupra unui nume și nici dacă primul să fie de la PNL sau PSD. Asta pentru că ambele formațiuni vor ca premierul propus de ei să preia inițiativa acestei rotații.

Între timp, social-democrații au căzut de acord să meargă la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu propunerea de premier a lui Marcel Ciolacu și vor ca acesta să fie primul din rotație. Florin Cîțu a transmis miercuri seară că PNL a luat act de decizia PSD, dar că liberalii nu au hotărât încă nominalizarea unui nume pentru funcția de prim-ministru.

Joi ar putea avea loc noi negocieri între PNL și PSD cu privire la persoana care ar putea fi noul premier al României și mai apoi să o propună și președintelui României, care va urma să vină cu o nominalizare. În prezent, prim-ministrul țării este Florin Cîțu, dar pe poziție interimară.

ADVERTISEMENT