News

Dacian Cioloș, detalii despre cum l-a convins pe Iohannis să îl desemneze premier

Dacian Cioloș, premierul desemnat de către președintele Klaus Iohannis a relatat modul în care l-a convins pe acesta să îl propună.
15.10.2021 | 21:34
Dacian Ciolos detalii despre cum la convins pe Iohannis sa il desemneze premier
ADVERTISEMENT

Cioloș a fost desemnat în urmă cu câteva zile de către președintele României pentru a forma un nou Guvern, în urma moțiunii de cenzură care a demis precedentul cabinet.

PNL a explicat vineri că nu va susține un Guvern condus de către Dacian Cioloș, ceea ce îl va determina pe premier să vină în Parlament cu o listă formată din miniștrii doar din USR, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

Dacian Cioloș explică cum l-a convins pe Iohannis să îl desemneze

Fiecare poate să creadă ce vrea, noi în politică ne-am obișnuit prea mult să construim pe bază de jocuri. Indiferent cine ce a avut în minte, eu sunt într-o procedură parlamentară, constituțională, am luat-o foarte în serios pentru că asta este politica.

În democrație trebuie să ai o majoritate pentru a construi un Guvern, dar s-au văzut situații în care au funcționat și fără majorități, dacă au venit cu un program convingător și dacă situația a cerut-o.

ADVERTISEMENT

Cred că oamenii au nevoie să vadă o direcție, indiferent de cum se fac sau nu jocurile în Parlament, indiferent de calculele pe care și le face fiecare, oamenii au nevoie de o perspectivă, pentru că credem că știm ce avem de făcut pentru următorul an.

Discuția cu președintele Klaus Iohannis a plecat de la acest obiectiv pe care ni l-am fixat, de a face o propunere de premier și de un program și i-am sus că este nevoie de un Guvern plin care să poată gestiona pandemia, atât cât se poate și să răspundă crizei prețurilor la energie.

ADVERTISEMENT

Avem și PNRR-ul adoptat, acolo sunt și bani la dispoziția României, dar sunt și reforme asumate de România ca stat care ar trebui implementate.

Președintele ne-a sus că din punctul lui de vedere este mai puțin vremea pentru jocuri politice, că prioritățile oamenilor nu sunt cele ale politicienilor care își fac calcule de cât câștigă și cât pierd, că noi am fost primul partid care am făcut o propunere clară.

ADVERTISEMENT

I-am spus că propunerea este foarte serioasă, ne-a întrebat cum vedem situația obținerii sprijinului în Parlament, i-am sus că ne dorim să refacem coaliția cu PNL și UDMR, că nu ne dorim în niciun caz să negociem cu PSD și AUR și atât.

La sfârșitul discuției ne-a sus că va lua foarte în serios propunerea, pentru că a vrut să intrăm puțin în detalii legate de propuneri, i-am sus la ce măsuri ne gândim referitor la criza prețurilor, mai departe de plafonarea prețurilor, i-am spus de niște măsuri care am văzut că au apărut în sugestiile făcute de Comisia Europeană statelor membre.

Am discutat despre PNRR și după ce am terminat discuțiile ne-a sus că se va gândi foarte serios și apoi înainte de a anunța public m-a sunat și mi-a zis că ia foarte în serios propunerea făcută în speranța că vom reuși să oferim o alternativă”, a declarat Dacian Cioloș la Digi24.

ADVERTISEMENT