News

Dacian Cioloș nu vrea să fie șeful partidului pe care tocmai l-a înființat. „Nu intenționez să candidez pentru o funcție în conducere”

Fostul premier Dacian Cioloș a afirmat, într-o emisiune la Euronews, că nu vrea să candideze la niciun post de conducere în REPER, partid pe care l-a înființata alături de alți patru europarlamentari USR.
12.06.2022 | 16:45
Dacian Ciolos nu vrea sa fie seful partidului pe care tocmai la infiintat Nu intentionez sa candidez pentru o functie in conducere
Dacian Cioloș nu vrea să devină președintele REPER/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Europarlamentarul Dacian Cioloş, fost preşedinte al USR, a afirmat că apariția REPER nu va duce la divizarea dreptei românești, el afirmând că USR era deja divizat în mai multe tabere.

Cioloș: „Nu-mi doresc puterea de dragul puterii”

Partidul, din păcate, e fărâmiţat de mult timp. Trebuie să o recunosc: chiar şi după fuziune, spiritul acesta de tabere şi tendinţa unei grupări din partid să controleze tot partidul a continuat”, a declarat Cioloş, citat de News.ro.

ADVERTISEMENT

El a precizat că decizia de pleca a demisiona de la conducerea USR și apoi de a părăsi acest partid a fost determinată de faptul că propunerile pe care le-a făcut de reformare a partidului au fost blocate de o majoritate a membrilor Biroului Naţional.

Partidul, din punctul meu de vedere, s-a îndepărtat – prin felul în care a funcţionat – de la valorile, principiile pentru care eu, cel puţin, am intrat în politică. Important, de acum înainte, este să vorbim de viitor, fără ranchiună, fără supărare, fiecare face politică aşa cum crede de cuviinţă”, a explicat Cioloș.

ADVERTISEMENT

El susține că nu a plecat din USR în urma unei lupte interne pentru putere în partid. „Nu mi-am dorit şi nu îmi doresc puterea de dragul puterii. În noul partid, nu intenţionez să candidez pentru o funcţie conducere”, a conchis Cioloș.

REPER, partidul europarlamentarilor poveniți din PLUS

Pe 31 mai, Dacian Cioloș a anunțat, alături de europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Alin Mituţă și Dragoş Tudorache, înfiinţarea unei noi formaţiuni politice intitulată Reînnoim Proiectul European al României (REPER).

ADVERTISEMENT

Aripa desprinsă din USR va rămâne afiliată grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Dacian Cioloș a devenit președinte al USR la Congresul din octombrie 2021, când membrii membrii USR și PLUS, partide care fuzionaseră, l-au ales pe Cioloș ca președinte unic, în detrimentul lui Dan Barna. Însă după victoria în fața lui Barna, Cioloș a intrat în conflict cu restul conducerii, alcătuită în majoritate de membri ai vechiului USR.

Dacian Cioloș a încercat să determine Biroul Politic Național să-i accepte integral programul de reformă al partidului, amenințând că, în caz contrar va demisiona de la șefia partidului. Însă membrii acestui for, în frunte cu foștii săi subordonați din cabinetul de tehnocrați din 2015-2016, Cristian Ghinea, Dan Barna și Ionuț Moșteanu, nu au cedat, iar Cioloș a demisionat la numai 6 luni de când fusese ales.

ADVERTISEMENT