News

Dacian Cioloș vs Dan Barna. Ce spun sondajele privind potențialul candidat al Alianței USR Plus pentru prezidențiale

16.06.2019 | 14:08
Dacian Ciolos vs Dan Barna Ce spun sondajele privind potentialul candidat al Aliantei USR Plus pentru prezidentiale

Chiar dacă Dan Barna esteziare.com au prezentat un sondaj intern al alianței în care Dacian Cioloș ar fi preferat în interiorul partidului pentru cursa de la Cotroceni, în locul președintelui USR. Mai mult, Cioloș ar intra în turul doi al prezidențialelor, în timp ce Barna ar pierde în fața unui candidat PSD de profilul lui Gabriela Firea, de exemplu.

Sondajele îl dau pe Dacian Cioloș cu mai multe șanse la Cotroceni decât Dan Barna

În contextul în care cele două partide din Alianță caută să își numească un candidat pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an, sondajul realizat printre simpatizanții USR și Plus arată că 55% dintre votanții Alianței și l-ar dori pe Dacian Cioloș drept candidat la prezidențiale, 24% și l-ar dori pe Klaus Iohannis drept candidatul unic al opoziției, în timp ce numai 21% l-ar prefera pe Dan Barna.

De asemenea,  la întrebarea “Dacă ați avea de ales între Dan Barna și Dacian Cioloș, cu cine ați vota?”, răspunsurile au arătat în felul următor: Niciunul din ei: 41%, Dacian Cioloș: 35%, Dan Barna: 14% și Nu știu/ Nu răspund: 10%. Mai interesant este faptul că 80% dintre votanții Alianței l-ar dori pe Cioloș în locul lui Barna, asta în timp ce în rândul susținătorilor USR, 48% îl preferă pe Barna și 47% pe Cioloș, iar susținătorii Plus 90% pe Dacian Cioloș față de numai 4% pe Dan Barna!

Sondaj intern între Dacian Cioloș și Dan Barna cu privire la candidatul USR Plus la prezidențiale *foto: facebook
Sondaj intern între Dacian Cioloș și Dan Barna cu privire la candidatul USR Plus la prezidențiale *foto: facebook

Ce ar face Dacian Cioloș și Dan Barna la alegerile prezidențiale

Sondajul mai relevă și un detaliu interesant. Ambii candidați nu ar avea nicio șansă în fața lui Klaus Iohannis, în cazul alegerilor prezidențiale. Cu toate acestea, fostul premier ar intra în turul doi cu actualul președinte, dacă ar deveni candidatul Alianței. Klaus Iohannis ar strânge așadar 43% din sufragii, Dacian Cioloș 20,5% din voturi în timp ce un candidat PSD, de alura Gabrielei Firea, de exemplu, ar aduna 17% din opțiuni. Dacă Dan Barna ar fi candidatul Alianței, atunci PSD ar veni pe locul doi. Dar asta nu ar conta însă pentru că Iohannis și-ar adjudeca alegerile, cu 55%.