News

Daciana Sârbu și-a dat în judecată partenera de afaceri. Soția lui Victor Ponta a investit sume uriașe într-o cofetărie

Daciana Sârbu a inaugurat cofetăria din centrul Bucureștiului în 2014, în perioada în care era europarlamentar. De afacere s-a ocupat asociata sa, pe care acum soția lui Victor Ponta vrea să o excludă.
28.03.2022 | 16:53
Daciana Sarbu sia dat in judecata partenera de afaceri Sotia lui Victor Ponta a investit sume uriase intro cofetarie
Daciana Sârbu, soția lui Victor Ponta, și-a dat în judecată partenera de afaceri
ADVERTISEMENT

Daciana Sârbu a fost unul dintre cei mai longevivi europarlamentari români, bifând trei mandate în perioada 2007-2019. Din 2014, soția lui Victor Ponta – care în acel an și-a inaugurat și cofetăria – a ocupat și funcția de vicepreședinte al Comisiei de Mediu și Sănătate Publică din cadrul Parlamentului European. De altfel, sănătatea publică a fost unul din proiecte importante ale Dacianei.

Daciana Sârbu și partenera de afaceri nu au avut autorizație de funcționare

La începutul anului 2017, Comisia de Sănătate Publică a adoptat amendamentele Dacianei Sârbu, care se refereau la stabilirea unui cadru legal care să-i protejeze pe copii de publicitatea la alimentele nesănătoase. Ea s-a declarat încrezătoare că aceste măsuri vor fi eficiente.

ADVERTISEMENT

„Aceste propuneri urmăresc să reglementeze clar modul în care poate fi redusă expunerea copiilor la reclamele ce promovează alimentele bogate în zahăr, grăsimi, sare. Este un important pas înainte în lupta împotriva obezității infantile”, a spus Daciana.

Chiar dacă s-a declarat împotriva alimentelor bogate în zahăr, nocive pentru copii, Daciana Sârbu deține o cofetărie în centrul Bucureștiului, care a fost inaugurată în 2014. Daciana s-a asociat cu o prietenă apropiată, care se ocupa de bunul mers al afacerii, mai ales că soția lui Victor Ponta se afla la Bruxelles și Strasbourg în acea perioadă, îndeplinindu-și mandatul de deputat european.

ADVERTISEMENT

Afacerea a debutat prost, deoarece, la câteva săptămâni de la deschiderea cofetăriei, aceasta a fost închisă, deoarece nu primise încă autorizația de funcționare de la Primăria Sectorului 1. În câteva săptămâni s-a obținut actul, iar cofetăria a fost redeschisă. Inițial, afacerea s-a derulat prin intermediul firmei „D&C Sweets SRL”.

Daciana Sârbu a împrumutat firmele cu aproximativ 70.000 de euro

În 2018, firma și-a schimbat denumirea în „Maramura Cakes SRL”, apoi afacerea a trecut pe o altă firmă, „Maramura Dulciuri SRL”. Încă de la început, Daciana Sârbu a investit sume importante în cofetărie, sub formă de împrumut, care se regăsesc în declarațiile de avere ale Dacianei, consultate de FANATIK, completate în calitatea ei de europarlamentar.

ADVERTISEMENT

„D&C Sweets SRL” a primit aproximativ 36.000 de euro de la Daciana în perioada 2014-2017. Apoi, între 2018 și 2019, în conturile „Maramura Cakes SRL” au intrat aproximativ 30.000 de euro. Daciana Sârbu a împrumutat și ”Maramura Dulciuri SRL”, cu 20.856 lei (aproximativ 4.500 de euro) în 2019, informație care reiese din ultima declarație de avere a Dacianei, din 3 iulie 2019.

Astfel, din 2014 și până în 2019, Daciana a împrumutat aproximativ 70.000 de euro firmelor prin care cofetăria își desfășura activitatea. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, „D&C Sweets SRL” a fost pe pierdere între 2014 și 2016, deficitul fiind de 424.477 lei, adică aproximativ 90.000 de euro. Primul an cu profit a fost 2017, de 53.810 lei (aproximativ 11.000 euro). Maramura Dulciuri SRL a avut un profit de 11.021 lei în 2019, iar în 2020 acesta a ajuns la 259.386 lei.

ADVERTISEMENT

Judecătorii speră ca Daciana Sârbu și asociata sa să se împace

Numele Dacianei Sârbu și al ”Maramura Dulciuri SRL” apar, conform FANATIK, într-un dosar înregistrat pe 22 martie 2021, la Tribunalul București, în calitate de ”reclamant”. Obiectul dosarului este excludere asociat, iar ”pârât” figurează S.G., partenera de afaceri a Dacianei.

Procesul a avut mai multe termene amânate, motivate de judecători astfel: “în vederea precizării cuantumului pretențiilor reclamantului care fac obiectul capătului III al acțiunii” sau “pentru administrarea probatoriului încuviințat”.

Pe 18 martie 2022, la aproape un an deschiderea dosarului, judecătorii au decis o nouă amânare, pentru 29 aprilie, în speranța că cele două partenere de afaceri se vor împăca și vor renunța la proces: “în vederea soluționarii cauzei pe cale amiabilă, se amână judecarea cauzei”. 

 

ADVERTISEMENT
Tags: