Fotbal international

Daley Blind, fotbalistul care joacă la CM 2022 cu defibrilator cardiac intern! A sărbătorit cu tatăl său, la marginea terenului, golul din Olanda – SUA 3-1

Daley Blind, unul dintre titularii Olandei la CM 2022, evoluează cu un defibrilator cardiac intern. A fost decisiv în calificarea Olandei în sferturile de finală.
03.12.2022 | 19:00
Daley Blind fotbalistul care joaca la CM 2022 cu defibrilator cardiac intern A sarbatorit cu tatal sau la marginea terenului golul din Olanda  SUA 31
Daley Blind, decisiv în Olanda - SUA, cu un gol şi un assist
ADVERTISEMENT

Cariera lui Daley Blind, jucător cheie în naţionala Olandei, s-ar fi putut termina în urmă cu trei ani. Fundaşul central evoluează din decembrie 2019 cu un defibrilator cardiac intern, iar la Campionatul Mondial din Qatar a fost decisiv în victoria batavilor cu SUA, scor 3-1, cu un gol şi un assist.

Trei ani de la cel mai dificil moment din cariera lui Daley Blind. I-a fost montat un defibrilator cardiac intern după un meci din Champions League

Pe 10 decembrie 2019, Daley Blind a fost integralist în Ajax – Valencia 0-1, din ultima etapă a fazei grupelor din Champions League. În timpul partidei, olandezul a acuzat stări de ameţeală, dar a rămas pe teren până la final. Problemele au continuat şi după terminarea meciului, astfel că fundaşul a fost supus mai multor teste.

ADVERTISEMENT

Verdictul medicilor a venit ca o lovitură de trăznet. Daley Blind era diagnosticat cu miocardită, o inflamație a mușchiului inimii. Jucătorului i-a fost implantat un defibrilator cardiac intern şi a putut să revină pe teren în februarie 2020.

Şase luni mai târziu, Daley Blind i-a speriat puternic pe colegii lui, într-un meci amical dintre Ajax şi Hertha Berlin. În minutul 79 al partidei, fundaşul nu a mai putut să stea pe picoare şi s-a prăbuşit pe teren. Medicii au intervenit imediat, iar antrenorul a dezvăluit imediat ceea ce se întâmplase.

ADVERTISEMENT

“Au fost probleme cu defibrilatorul lui Blind, care s-a descărcat. Acum, problema s-a rezolvat și se simte mai bine. Vom face mai multe cercetări despre asta”, spunea Erik ten Hag, care pe atunci o antrena pe Ajax Amsterdam.

Daley Blind, la un pas să nu mai intre pe teren la un meci al Olandei de la EURO 2020

Pe 12 iunie 2021, în Danemarca – Finlanda 0-1, fotbalul a fost la un pas de o tragedie, după ce Christian Eriksen a suferit un infarct pe teren. Imaginile cu starul danez prăbuşit pe teren l-au marcat pe Daley Blind, care a fost la un pas să nu mai intre pe teren în meciul Olanda – Ucraina 3-2 din Grupa C de la EURO 2020.

ADVERTISEMENT

“A trebuit să depășesc un obstacol mental pentru a juca. Sunt mândru că am reușit. În cele din urmă, emoțiile au trecut. Evenimentele de acolo au avut un mare impact asupra mea. Au fost lucruri pe care le-am recunoscut, iar asta a făcut ca totul să fie mult mai intens”, declara Daley Blind.

Daley Blind are 98 de selecţii la naţionala Olandei şi a marcat 3 goluri. Prima reuşită a fundaşului a venit în finala mică a Campionatului Mondial 2014, când olandezii au învins Brazilia, scor 3-0. Produs al academiei lui Ajax, fotbalistul de 32 de ani are 333 de meciuri în tricoul “lăncierilor”, iar în perioada 2014-2018 a evoluat pentru Manchester United.

ADVERTISEMENT

Tatăl lui Daley Blind este secundul lui Louis van Gaal la naţionala Olandei

Imediat după ce a majorat scorul în Olanda – SUA, în urma reuşitei din minutul 45+1, Daley Blind a alergat spre banca tehnică a batavilor. Acolo, fundaşul de 32 de ani s-a îmbrăţişat cu Danny Blind, tatăl acestuia.

Fostul internaţional olandez face parte din staff-ul naţionalei Olandei, unde îi este antrenor secund lui Louis van Gaal din 2021. Danny Blind a mai ocupat această poziţie în perioada 2012-2015, când l-a ajutat pe actualul selecţioner, în precedentul mandat, şi pe Guus Hiddink.

În iunie 2015, Guus Hiddink a fost demis de la cârma naţionalei Olandei, iar Danny Blind i-a luat locul. Acesta a ratat calificarea la EURO 2016 şi a avut un start modest în preliminariile CM 2018, motiv pentru care a fost, la rândul lui, demis în martie 2017.

Danny Blind a jucat pentru Sparta Rotterdam şi Ajax Amsterdam, alături de care a câştigat 16 trofee, printre care Liga Campionilor, Cupa Cupelor şi Cupa UEFA. În naţionala Olandei, fostul fundaş a bifat 42 de selecţii şi a marcat 1 gol, fiind în lotul batavilor la patru turnee finale. După retragerea din activitate, în 1999, Danny Blind a antrenat-o pe Ajax în perioada martie 2005-mai 2006.

ADVERTISEMENT