Sport

Dan Alexa confirmă blatul dezvăluit de Fanatik acum 13 ani! A fost tentat cu 500.000 de euro ca să provoace un penalty într-un meci al lui Poli Timișoara

Dan Alexa a confirmat, după 13 ani, tentativa de blat la un meci al lui Poli Timișoara, dezvăluită în exclusivitate de revista Fanatik în octombrie 2009. Ar fi primit 500.000 de euro pentru a provoca un penalty.
15.04.2022 | 15:02
Dan Alexa confirma blatul dezvaluit de Fanatik acum 13 ani A fost tentat cu 500000 de euro ca sa provoace un penalty intrun meci al lui Poli Timisoara
Dan Alexa confirmă blatul dezvăluit de Fanatik acum 13 ani! A fost tentat cu 500.000 de euro ca să provoace un penalty într-un meci al lui Poli Timișoara. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Dan Alexa a confirmat, după 13 ani, tentativa de blat încercată asupra lui în urmă cu 13 ani, dezvăluită în exclusivitate de revista Fanatik în octombrie 2009.

Dan Alexa confirmă blatul dezvăluit de FANATIK acum 13 ani! A fost tentat cu 500.000 de dolari să provoace un penalty ca să trântească un meci al lui Poli Timișoara

Dan Alexa fost invitatul lui Ovidiu Ioanițoaia la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” de pe gsp.ro. Printre întrebările incomode puse de reputatul jurnalist (printre care s-a regăsit și „Te-ai iubit cu Anamaria Prodan?”) a fost și una despre o tentativă de blat la un meci al lui Poli Timișoara (pe atunci denumită FC Timișoara) din Europa League.

ADVERTISEMENT

Concret, Dan Alexa a recunoscut că a fost contactat să trântească meciul dintre Poli Timișoara și Dinamo Zagreb, în etapa a doua a grupelor din Europa League (da, pe vremea aia echipele noastre mai ajungeau în grupe…) care s-a jucat în orașul de pe Bega la 1 octombrie 2009.

„Am fost contactat să vând un meci. Când am ieșit pe ușă i-am sunat pe Marian Iancu, pe Gheorghe Chivorchian. Am refuzat normal. Eram jucător la Poli. Am fost inclusiv la DNA. N-aș fi vrut să fac rău, dar s-au autosesizat. Mi-a propus un român 500.000 de euro! Șeful Comisiei de Integritate de la UEFA a venit la Timișoara și mi-a zis: «Nu știu dacă refuzam juma de milion de euro!»” – Dan Alexa la „Invitații lui Ovidiu”

Dan Alexa a „raportat” atunci blatul pentru care a fost contactat, n-a „pus botul”, cum se spune, dar și așa echipa sa a fost învinsă categoric de Dinamo Zagreb, 0-3, existând temerea ca și alți coechipieri să fi fost tentați cu bani să ajute la victoria croaților.

ADVERTISEMENT

Acum, Dan Alexa este antrenorul lui CSM Reșița, cu care conduce detașat play-off-ul de promovare din Seria 7 a Ligii 3, cu obiectivul – și șanse mari – de a urca în Liga a II-a la finalul sezonului.

Un penalty de jumătate de milion de euro, desconspirat de FANATIK!

Numărul revistei FANATIK din 9 noiembrie 2009 dezvăluia în exclusivitate tentativa de corupere asupra lui Dan Alexa, după cum puteți vedea în fotografiile de mai jos.

ADVERTISEMENT

coperta revista Fanatik 9 noiembrie 2009

„Mafia pariurilor a lovit la Timișoara – Zagreb 0-3. 500.000 de euro pentru un blat”, titra revista FANATIK pe prima pagină. Iar la interior titlul articolului era „Mafia pariurilor a jucat la Poli – Zagreb”.

paginile 2-3 din revista Fanatik 9 noiembrie 2009 blat Dan Alexa Timișoara

Dan Alexa ar fi trebuit să provoace un penalty în acel meci și să-și convingă încă doi, trei coechipieri să pună umărul… de fapt piciorul la victoria oaspeților din Zagreb.

ADVERTISEMENT

Persoana suspectată atunci că ar fi încercat să-l „cumpere” pe Dan Alexa era fostul arbitru Sorin Altmayer, fost și „ecuson UEFA”! Acesta s-a declarat „absolut șocat de tot ce se întâmplă, este pură ficțiune”, dar nu a deschis nicio procedură penală împotriva celor care, în opinia sa, îl calomniau.

Nici împotriva lui Sorin Altmayer nu a fost demarată nicio anchetă penală. Doar UEFA a aanchetat pe Dinamo Zagreb pentru suspiciuni de corupție la mai multe meciuri din Europa League, printre care și cel de la Timișoara.

Patronul de atunci al echipei timișorene, Marian Iancu, confirma la „Fanatik Show”, cu o seară înainte de apariția revistei, pe 8 octombrie 2009, că este la curent cu tentativa de corupere a jucătorului său.

Dacă Dan Alexa a refuzat blatul și i-a înștiințat pe conducătorii clubului, scorul și evoluția echipei au iscat mari bănuieli că nu a fost singurul jucător contactat și este posibil ca unii dintre coechipieri să fi acceptat banii ca să „tragă” pe invers.

„A fost incredibil! Le-am dat noi mingea ca să ne dea gol!”, declara indignat antrenorul de atunci al lui FC Timișoara, Ioan Ovidiu Sabău, la sfîrşitul umilinței cu Dinamo Zagreb.

Pariorii „inspirați” au câștigat basculante de bani…

Surprinzătorul scor de la Timișoara, după ce echipa bănățeană venise cu un punct de la Ajax Amsterdam în prima etapă (0-0), în timp ce Dinamo Zagreb pierdea pe teren propriu, 0-1, cu Anderlecht Bruxelles, a adus basculante de bani pariorilor „inspirați”. Ghilimelele sunt obligatorii.

Vă aducem aminte doar câteva dintre cotele cele mai „profitabile” dinaintea meciului. 3,10 pentru victoria lui Dinamo Zagreb. 3,80 – Dinamo Zagreb câștigă fără să primească gol. 5,40 – Dinamo Zagreb câștigă cu handicap de -1,5 goluri. 5,75 – oaspeții câștigă și se înscriu mai mult de 2,5 goluri.

  • 46 dintre cele mai importante 58 de case de pariuri on-line din anul 2009 reduceau în ziua meciului cota pentru victoria lui Dinamo Zagreb sub 3,00, până la 2,50, iar firma „Tipico”, din Malta, chiar a blocat pariurile pe meciul FC Timişoara – Dinamo Zagreb
ADVERTISEMENT