News

Dan Barna atacă aliații din coaliție în scandalul pensiilor speciale ale primarilor. Ce spune despre aceștia

Dan Barna, vice-premierul României, a discutat joi, la Digi24, despre controversa iscată de votul de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor din Parlamentul României, atacând PNL și UDMR, aliații din coaliția de guvernare.
03.06.2021 | 21:25
Dan Barna ataca aliatii din coalitie in scandalul pensiilor speciale ale primarilor Ce spune despre acestia
ADVERTISEMENT

Barna a declarat în urmă cu câteva zile că în opt-zece ani sistemul de pensii va intra în colaps din cauze demografice, fiind vorba de pensionare generației “decrețeilor”.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a explicat miercuri că sunt 120.000 de persoane peste 65 de ani care își doresc să muncească, discutând despre proiectul de prelungire a vieții active până la 70 de ani, pentru persoanele care își manifestă această intenție.

ADVERTISEMENT

Dan Barna atac la adresa PNL și UDMR în scandalul iscat de pensiile speciale ale primarilor

“Este momentul să ne privim părinții în ochi și să le spunem că actualul sistem de pensii nu va mai fi sustenabil în opt-zece ani.

Avem și subiectul pensiilor speciale, avem consens în coaliția de guvernare, dar când ajungem la vot..astăzi în Parlament, în Comisia pentru Drepturile Omului, doar USR a votat ‘pentru’ eliminare pensiilor speciale ale primarilor, alături de alți doi parlamentari din opoziție.

ADVERTISEMENT

PNL, UDMR și PSD au fost solidari în vot de obținere, de aceea propunerea a fost respinsă. Este un subiect de discuție pe care va trebui să îl abordăm.

Ne-am asumat că vom face o nouă lege a pensiilor, în care să existe o formulă predictibilă referitor la cum va evolua pensia, e important pentru toți cetățenii să știe exact ce se va întâmpla cu pensiile în următorii cinci ani, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Pensiile speciale sunt o miză foarte mare, pun o povară importantă pe buget, anul trecut au fost 16 miliarde de lei mutate din bugetul statului în bugetul de pensii, anul acesta probabil suma va fi cu un miliard mai mare.

Trebuie să găsim o soluție prin care sistemul de pensii să fie suportat, nu putem să luăm la nesfârșit bani de la dezvoltarea vieții copiilor noștri și să îi dăm la pensii. Nu e un mesaj împotriva pensiilor, ele trebuie să crească, dar modalitatea trebuie să fie una predictibilă.

ADVERTISEMENT

Trebuie să eliminăm pensiile speciale, venim cu o formulă corectă de calcul în zona pensiilor de speciale și descurajăm pensionarea anticipată.

E foarte interesant că discutăm cu toate categoriile profesionale care beneficiază de pensii speciale. Fiecare persoană e total de acord că pensiile speciale trebuie să fie eliminate, sunt injuste, dar când e vorba de ea, spune să fie eliminate celelalte”, a declarat Dan Barna la Digi24.

ADVERTISEMENT