News

Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale? Ce se întâmplă cu înțelegerea făcută cu partidul lui Dacian Cioloș

04.07.2019 | 17:31
Dan Barna candidatul USR la prezidentiale Ce se intampla cu intelegerea facuta cu partidul lui Dacian Ciolos

Dan Barna va fi desemnat candidatul USR la prezidențiale, la Congresul din data de 13 iulie! Ce puțin așa susține digi24.ro, care citează surse politice. După succesul pe care l-a înregistrat la alegerile europarlamentare, alianța USR-PLUS se pare că negociază intens cine va da prezidențiabilul.

Dan Barna, candidatul USR la prezidențiale

Chiar dacă Dacin Cioloș, liderul PLUS, anunța că ar putea candida la alegerile prezidențiale, acesta va fi pus în fața faptului împlinit și anume va trebui să-l susțină pe Dan Barna, liderul USR, la alegerile prezidențiale, potrivit digi24.ro. La schimb, PLUS ar putea da premierul după alegerile parlamentare din 2020.

Negocierile dintre USR şi PLUS s-au blocat la discuţiile despre împărţirea candidaţilor pentru alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, discuţii care, cel mai probabil, vor fi finalizate abia după alegerile prezidenţiale, spun aceleaşi surse. În negocierile dintre cele două partide, PLUS cere paritate pe listă, însă cei din USR nu sunt de acord. Cât despre prezidenţiabil, după votul din Congres, liderii USR se aşteaptă ca PLUS să îşi anunţe susţinerea pentru Dan Barna.

Dan Barna candidatul USR la prezidențiale
Dan Barna candidatul USR la prezidențiale

„Din august ne apucăm să strângem semnături pentru Dan Barna”

„Din august ne apucăm să strângem semnături pentru Dan Barna. Dacă facem o campanie bună, avem şanse să intrăm în turul 2 cu Klaus Iohannis”, a declarat un lider USR pentru Digi24.ro

Pe 13 iulie, Congresul USR trebuie să stabilească cine va fi candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale. În competiţia internă s-au înscris preşedintele formaţiunii Dan Barna, senatorul Mihai Goţiu şi alţi doi membri USR- Dumitru Stanca şi Dragoş Dinulescu. La Congres, delegaţii vor vota mai multe modificări la statut printre care şi alegerea preşedintelui USR prin votul tuturor membrilor de partid.

Dan Barna a fost ales în decembrie 2016 deputat USR de Sibiu. Este reprezentantul aripii liberale din USR. În Camera Deputaților, Dan Barna este vicepreședinte al Comisiei pentru politică externă și membru în Comisia pentru afaceri europene. A fost membru al Guvernului Cioloș, unde a deținut funcția de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea, unul dintre principalii săi colaboratori din USR.

La congresul USR din mai 2017, Dan Barna a fost ales vicepreședinte al partidului, iar ulterior Biroul Național l-a desemnat purtător de cuvânt al formațiunii. La congresul din 28 octombrie 2017, Dan Barna a fost ales președintele USR cu 127 de voturi din totalul de 191 valabil exprimate.