News

Dan Barna, despre demisia lui Ludovic Orban: “Nu este de comentat”

07.12.2020 | 20:54
Dan Barna despre demisia lui Ludovic Orban Nu este de comentat
ADVERTISEMENT

Dan Barna, co-președinte al Alianței USR-PLUS a comentat decizia lui Ludovic Orban de a-și depune demisia din funcția de prim-ministru. Liderul celei de-al treilea partid în preferințele românilor după alegerile de duminică, a vorbit și despre principiile și reformele pe care alianța le va aduce în negocierile cu forțele politice de centru-dreapta.

Barna a vorbit și despre faptul că USR-PLUS își menține poziția în legătură cu propunerea de prim-ministru și că Dacian Cioloș este propunerea pe care o vor înainta președintelui.

ADVERTISEMENT

Co-președintele USR a subliniat același lucru pe care îl spusese și celălalt lider al alianței, Cioloș, în legătură cu negocierile, asigurând electoratul că propunerea lor de prim-ministru este una extrem de fermă și sunt pregătiți de această responsabilitate dacă președintele va decide în acest fel.

Barna comentează demisia lui Orban: “Nu prea sunt multe de spus”

“Este o decizie a premierului, luată în cadrul PNL, nu este de comentat. Prioritatea acestor zile este de a constitui un guvern reformator.

ADVERTISEMENT

Situația generată de demisia premierului arată că e foarte important să avem negocieri zilele următoare pentru a avea într-un timp scurt la formarea unui nou guvern. Putea să rămână până la finalul negocierilor, sunt rezervat în a negocia această decizie, înțeleg că este luată în interiorul PNL-ului.

Mesajul pe care l-am transmis în conferința de astăzi dimineață era acela că e nevoie de un premier credibil, cu o imagine care să redea speranță românilor într-o guvernare care să poată face reforme în România”, a declarat Dan Barna la Digi24.

ADVERTISEMENT

Co-președintele USR despre propunerea de prim-ministru: “Vom merge la negocieri cu Dacian Cioloș”

“USR-PLUS va merge la negocieri cu propunerea Dacian Cioloș, este o propunere care are credibilitatea și experiența văzută în acel an de guvernare.

Nu există niciun fel de echivoc. USR merge cu propunere foarte serioasă și asumată de premier, în măsură în care vom reuși să îl convingem pe președinte, lucrurile sunt foarte clare.

ADVERTISEMENT

Nu este niciun balet comunicațional, iar angajamentele noastre sunt teme pe care le prezentăm de două luni de zile și vor face parte cu siguranță din agenda următorului guvern din care vom face parte”, a subliniat Barna.

Propunerile USR-PLUS pentru următoarea guvernare: “Fără penali în funcții publice”

“Mesajul electoratului român este că acesta și-a pierdut încrederea în mesajele clasei politice. Ori ca acest lucru să se schimbe, trebuie să venim cu măsuri foarte certe în primele luni.

Acestea sunt renunțarea la pensii speciale, organizarea referendumului fără penali în funcții publice, zero taxe pe salariul minimum, DNA-ul pădurilor, măsuri despre care românii se îndoiau până acum că vor fi realitate.

Managementul pandemiei și bugetul sunt priorități clare și pentru noi, ne intersectăm în puncte importante cu agenda domnului președinte”, a declarat Dan Barna.

Dan Barna despre criticile interne din partid: “Vor fi rezoltate în mod natural peste câteva luni”

Întrebat despre criticile care i se aduc după scorul de duminică, Barna a declarat că își asumă scorul obținut și că toate elementele vor fi rezoltate la congresul de fuziune.

“Prioritatea pentru noi este capacitatea de a negocia cât mai bine această guvernare și participarea USR-PLUS la această guvernare. Elementele de politică internă vor fi rezoltate în mod natural peste doar câteva luni când avem procesul de finalizare a fuziunii dintre USR-PLUS, aflată în etapă finală la tribunal

Mi-asum acest scor, este un scor dublu față de 2016, faptul că un mandat și-a dublat scorul într-un mandat este un rezultat important și confirmă ceea ce românii își doresc, USR să facă parte din următoarea guvernare. Este un rezultat în marja pe care ne-am asumat-o, ne așteptam undeva la 18%.

Dacă ne referim la locale, am crescut cu 6%, ne-am confirmat victoriile din București și diaspora și am obținut victorii importante în Timiș și Iași. USR-PLUS este un partid care e în continuă creștere.

Comparația cu europarlamentare nu este cea corectă, acolo prezența este cu 20% mai mare, acolo se poate vota de oriunde.

Electoratul USR-PLUS este unul dinamic și specific marilor orașe. În contextul pandemiei de reducere a participării, era normal să se vadă în aceste rezultate”, a afirmat co-președintele USR-PLUS.

Barna: “Clasa politică nu a fost convingătoare”

Ultima temă abordată a fost cea legată de prezența foarte scăzută la alegerile de duminică și încercarea de a se găsi o explicație.

“Fără îndoială clasa politică nu a reușit să fie convingătoare în aceste mesaje, există o pondere de impact și a pandemiei, dincolo de asta e clar că e nevoie să reconstrium încrederea cetățenilor, de aceea este important să avem o coaliție stabilă și România să vadă că se poate guverna și altfel, așa cum a arătat și Cioloș în acel an.

În momentul de față nu se poate face o coaliție de guvernare fără USR-PLUS, aceasta este decizia electoratului și este realitatea foarte francă pe care ne-a transmis-o electoratul român.

Se așteaptă de la noi să facem reforme, probabil o parte din cei care nu au venit așteaptă să vadă prima dată acele reforme.

Singura coaliție posibilă este USR-PLUS-PNL și UDMR și probabil prezența unor minorități. Eu sper că aceasta coaliție să aibă resursele de înțelepciune prin care să putem să reconstruim cu toții încrederea într-o guvernare de centru-dreapta, atât de importantă pentru România”, a spus Dan Barna.

ADVERTISEMENT