Alegeri 2024

Dan Barna, dezvăluiri despre întâlnirile cu Klaus Iohannis: ”Mi-a explicat cât de important e să păstrăm pensiile speciale”

Vicepreședintele USR a făcut dezvăluiri din culisele discuțiilor cu președintele României din perioada când partidul din care face parte se afla la guvernare.
01.05.2024 | 20:08
Dan Barna dezvaluiri despre intalnirile cu Klaus Iohannis Mia explicat cat de important e sa pastram pensiile speciale
Dan Barna a relatat cum decurgeau discuțiile cu Klaus Iohannis Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Dan Barna a relatat cum, în cadrul unei discuții care a durat trei sferturi de oră, șeful statului i-a comunicat că nu este de acord cu tăierea pensiilor speciale. Potrivit lui Klaus Iohannis, o astfel de măsură ar „deranja foarte multă lume”.

Dan Barna, dezvăluiri despre întâlnirile cu Klaus Iohannis

Liderul USR a mai precizat că nu a fost singura măsură asupra căreia Klaus Iohannis și-a exprimat dezacordul. Aceeași soartă a avut și reforma la Transporturi, propusă de Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

„În discuțiile directe (președintele n.r.) îşi exprima punctele de vedere pe un subiect sau altul. Apropo, mi-a explicat într-o discuție, cred de 45 de minute – dacă îmi aduc bine aminte – cât de important este să păstrăm pensiile speciale că ar deranja foarte multă lume şi este important.

Mi-a explicat într-o discuţie pe îndelete că să desfiinţăm pensiile speciale nu, nu este… sunt oameni care…. Aceeaşi discuţie fiind şi pe ceea ce a însemnat reforma la Transporturi pe care o propusese Cătălin Drulă (…)”, a declarat Dan Barna la Aleph News.

ADVERTISEMENT

Barna a explicat că reacția președintelui Iohannis a venit în cadrul unei discuții unu la unu legată de reformele pe care guvernarea PNL-USR intenționa să le introducă.

„A fost o discuţie unu la unu, în care discutam despre reformele de care aveam nevoie, pe care intenţionam să le facem în acea guvernare, şi şi-a exprimat – să spunem – dezacordul. (…)

ADVERTISEMENT

Eu i-am explicat punctul nostru de vedere – că nu numai dezechilibrează teribil sistemul, că este o inechitate sinistră care nu există în celelalte state europene unde ai mecanisme de echilibrare, compensare pe activitatea muncită, sunt mecanismele fireşti generate de contributivitate reală.

Dar ideea că poţi să faci cum se întâmplă la noi – în ultimele șase luni faci o combinaţie, îţi aduni nişte salarii din urmă şi după aia ieşi cu nişte pensii uriaşe peste care îşi mai adaugi un bonus – asta este ceva înfiorător. (….)

ADVERTISEMENT

Am simţit efectele în septembrie, când USR a zburat de la guvernare, în septembrie 2021, când premierul de atunci (Florin Cîțu n.r.) ne-a comunicat că a luat nişte decizii din plic”, a mai declarat vicepreședintele USR.

ADVERTISEMENT