News

USR refuză să intre la guvernare înainte de alegeri. Dan Barna l-a refuzat pe Rareș Bogdan: „Categoric nu!”

10.06.2019 | 18:00
USR refuza sa intre la guvernare inainte de alegeri Dan Barna la refuzat pe Rares Bogdan Categoric nu

Chiar dacă alegerile europarlamentare pare să arate că PNL și USR-Plus ar putea să intre împreună la guvernare din 2020, liberalii se grăbesc să dea jos guvernul Dăncilă prin intermediul unei moțiuni de cenzură. Useriștii au o abordare mai pragmatică și au anunțat că nu doresc să intre la guvernare, până la alegerile legislative din iarna anului viitor. Cel care a lămurit această decizie politică este președintele USR, Dan Barna, într-un dialog pe care l-a purtat cu eurodeputatul liberal, Rareș Bogdan.

Dan Barna a explicat de ce USR refuză să intre la guvernare

Dan Barna a explicat condițiile în care USR va susține un govern anti-PSD: „Dacă rezultatul alegerilor anticipate sau la termen vor arăta această configurație pe care alegerile europarlamentare au arătat-o, noi de la USR-PLUS vom onora ceea ce electoratul ne cere. Am spus-o constant că suntem pregătiți și hotărâți să intrăm la guvernare din 2020. Dacă moțiunea va trece vom susține un guvern, dar soluția este cea a alegerilor anticipate.

Dacă Guvernul va cădea săptămâna viitoare, USR și-a exprimat expres susținerea pentru orice guvern care nu va conține PSD, dar pentru preluarea guvernării României am spus foarte clar că sunt 4 obiective pe care le avem: fără penali în funcții publice, pensiile speciale, alegerea primarilor în două tururi și efectele OUG 114. Orice guvern fără PSD care își asumă acest lucru va fi susținut în Parlament de USR”, a afirmat Dan Barna, la B1 Tv.

Dan Barna a lămurit de ce nu intră USR la guvernare într-un dialog cu Rareș Bogdan *foto: facebook
Dan Barna a lămurit de ce nu intră USR la guvernare într-un dialog cu Rareș Bogdan *foto: facebook

Dialog între Dan Barna și Rareș Bogdan

De altfel, Rareș Bogdan l-a invitat pe Dan Barna să intre la guvernare, chiar în timpul emisiunii. A urmat un dialog între cei doi politicieni:

„Rareș Bogdan: Dar întrebareaa mea este pentru dumneavoastră. În cazul în care Guvernul Dăncilă va cădea săptămâna viitoare intrați la guvernare pentru a ridica România din noroi sau nu?

Dan Barna: Dacă o să cadă guvernul Dăncilă logica nostră este foarte clară. E nevoie de un guvern care să își asume guvernarea și pregătirea anticipatelor, din punctul nostru de vedere, îl vom susține în Parlament.

Rareș Bogdan: Deci la guvernare nu intrați?

Dan Barna: Nu, categoric nu!”

PNL a adunat 27% la alegerile europarlamentare din 26 mai, în timp ce Alianta 2020 USR-Plus a adunat 22,4%. Cu toate acestea, procentajele deținute de cele două partide în Parlament sunt mult mai mici și pentru ca o moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă să aibă succes, cele două formațiuni ar avea nevoie de sprijinul UDMR, Pro-România sau de deputați „fugari” din PSD.