News

Dan Barna: “România Educată devine realitate”

Viceprim-ministrul Dan Barna a declarat luni că "România Educată va deveni realitate".
05.07.2021 | 20:53
Dan Barna Romania Educata devine realitate
ADVERTISEMENT

Proiectul “România Educată” a fost anunțat de Klaus Iohannis în urmă cu cinci ani, fiind o inițiativă de modernizare a învățământului românesc, care a fost însă criticată în mai multe rânduri pentru că nu a ajuns încă într-o etapă mai concretă.

Actorul Marius Manole l-a criticat în urmă cu câteva luni pe președintele Iohannis în legătură cu acest proiect, spunând că acesta a fost “doar un enunț, atât”.

ADVERTISEMENT

Barna: “Proiectul România Educată devine realitate”

Președintele a început seria de consultări pe care o va purta cu politicieni, dar și cu parteneri sociali în cadrul proiectului lansat de către administrația prezidențială, “România Educată”.

Luni, la Cotroceni, au participat co-președinții USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, prim-ministrul Florin Cîțu și viceprim-ministrul Kelemen Hunor, notează Digi24.

ADVERTISEMENT

“Există acest program după sute sau chiar mii de ore de consultări. Detaliile vor fi transmise în zilele următoare. Așteptăm de mulți ani o perspectivă și o direcție pe reforma în educație”.

Printre subiectele discutate a fost unul extrem de important – învățământul profesional și cel dual.

ADVERTISEMENT

Ce se propune este un sistem de vase comunicante în care elevii să poată fluctua, să poată merge dintr-un sistem în celălalt, pentru ca fiecare să-și găsească vocația adevărată”, a declarat Dan Barna după ce consultările s-au încheiat, conform Digi24.

“Acesta este unul dintre elementele discutate. Vestea bună pentru azi e că România Educată devine realitate. Am discutat despre transformarea în legislație și modificările reale pe care să le simtă fiecare beneficiar al sistemului de educație”, a adăugat viceprim-ministrul.

ADVERTISEMENT

Ce presupune proiectul România Educată

“‘România Educată’ este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate.

Demersul a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii.

‘România Educată’ este cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație.

Acest demers exprimă dorința Președintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect, consultarea pornind de la așteptările întregii societăți, nu doar ale experților”, conform site-ului oficial al administrației prezidențiale.

ADVERTISEMENT