Dan Bittman a fost surprins de radar circulând cu viteză mare, în localitate, și a rămas fără permisul de conducere. Solistul trupei Holograf a contestat decizia, iar acum disputa s-a mutat în instanță.
Potrivit datelor din dosar, Dan Bittman a scăpat piciorul în accelerație, iar aparatul radar l-a înregistrat cu 119 km/h, pe DN 2, în interiorul localității Cotorca, județul Ialomița. Interpretul a primit o amendă de 1.485 de lei și sancțiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile. Incidentul s-a petrecut la data de 19 aprilie 2024, atunci când interpretul se afla la volanul autoturismului său marca Mercedes.
Dan Bittman a semnat procesul verbal respectiv, dar la rubrica de mențiuni a scris: ”vreau să fac contestație”. O săptămână mai târziu, Bittman a cerut în instanță anularea procesului verbal de contravenție.
Artistul a susținut că nu este vinovat de săvârșirea faptei contravenționale reținută în sarcina sa. El a atras atenția judecătorilor că în procesul verbal nu este precizată viteza maximă admisă pe sectorul de drum unde s-a efectuat înregistrarea cu aparatul radar.
”De asemenea, a mai arătat că în procesul-verbal nu este consemnat locul exact de pe DN2 (prin menționarea bornei kilometrice, a unui punct de reper sau a oricărui alt element pentru identificarea cu exactitate a locului) unde a fost măsurată viteza la data de 19.04.2024.
Totodată, petentul a menţionat că în procesul-verbal contestat nu este precizată direcţia de deplasare a autovehiculului a cărei viteză a fost înregistrată de aparatul radar, astfel că contravenţia a fost constatată în altă localitate, respectiv Ciocârlia, decât cea în care ar fi fost săvârşită, respectiv Cotorca”, a declarat Dan Bittman în plângerea depusă în instanță.
Totodată, Dan Bittman a mai arătat că agentul de poliție nu a consemnat în procesul verbal mențiuni obligatorii referitoare la marca și de numărul de înmatriculare ale autoturismului de serviciu pe care era montat radarul sau ”orice alt loc de amplasare a acestuia”.
Argumentele lui Dan Bittman, susținute în instanță de avocatul său, au fost respinse de judecătorii bucureșteni. Aceștia au constatat că înregistrarea a fost realizată cu un aparat radar omologat și aflat în perfectă funcțiune. De asemenea, aceștia au mai arătat că agentul de poliție a procedat corect atunci când a luat măsurile împotriva șoferului.
”Referitor la susținerea petentului cu privire la locul constatării contravenției în localitatea Ciocârlia, instanța arată că, potrivit art. 15 alin. (1) din O.G. nr. 2/2001 coroborat cu art. 109 alin. (1) din O.U.G. nr. 195/2002, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face direct de către poliţistul rutier.
Aceste texte nu prevăd obligaţia ca agentul constatator să perceapă fapta la momentul săvârşirii acesteia. Astfel că dacă o contravenţie este deja săvârşită, consecinţele sale pot fi constatate ulterior de către un alt agentul constatator (în cauză, agentul constatator a constatat contravenția în localitatea Ciocârlia, deși fapta a fost săvârșită în localitatea Cotorca).
Interpretarea contrară, în sensul că agentul constatator poate constata şi sancţiona numai faptele pe care le-a perceput în mod nemijlocit la momentul comiterii lor, este de natură să împiedice sancţionarea acelor contravenţii la săvârşirea cărora agentul nu a fost de faţă, ceea ce ar contraveni dispoziţiilor legale care sancţionează contravenţional fapte la a căror săvârşire agentul constatator nu poate fi prezent”, se arată în motivarea judecătorilor.
În luna august, Dan Bittman a pierdut prima rundă a procesului pe care-l avea cu poliția rutieră, după ce i-a fost suspendat permisul de conducere pentru trei luni. Tot atunci, el a atacat decizia instanței, urmând ca litigiul să se reia la Curtea de Apel, începând din această toamnă.