News

Analistul de politică externă Dan Dungaciu, despre conflictul între Rusia și Ucraina: “Toată lumea ştie că nu va fi un război”

Conflictul între Rusia și Ucraina a fost analizat de directorul Institutului de Științe Politice, Dan Dungaciu. Acesta a precizat că nu va exista un război
21.02.2022 | 21:24
Analistul de politica externa Dan Dungaciu despre conflictul intre Rusia si Ucraina Toata lumea stie ca nu va fi un razboi
Dan Dungaciu a analizat conflictul între Rusia și Ucraina. sursă foto: Facebook - ISPRI - Academia Română
ADVERTISEMENT

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, Dan Dungaciu, a vorbit despre conflictul între Rusia și Ucraina, precizând că nu va avea loc niciun război.

Dan Dungaciu, despre conflictul între Rusia și Ucraina

Invitat la o emisiune TV, analistul de politică externă Dan Dungaciu a analizat situația actuală în ceea ce privește conflictul între Rusia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

Acesta a dat asigurări în legătură cu faptul că nu va exista niciun război, precizând că Vladimir Putin face niște jocuri strategice.

“Ceea ce contează pentru Federaţia rusă e să apere Rusia şi Moscova. Pentru Federaţia rusă păstrarea Ucrainei sau neintrarea Ucrainei în NATO şi a Belarus sunt linii roşii, nu sunt opţiuni emoţionale. E o chestiune strategică. Cu aceste două state în NATO şi în Uniunea Europeană, Rusia devine de neapărat.

ADVERTISEMENT

Ceea ce vrea Federaţia rusă acum e să ţină Ucraina împreună şi să controleze Ucraina printr-o bucată din Doneţk şi Lugansk, deci scopul e federalizarea Ucrainei, în aşa fel încât Rusia să controleze acest spaţiu, direct sau indirect. Toată lumea ştie că un război nu va fi”, a declarat Dan Dungaciu, la Antena 3.

De ce a adunat Rusia trupe la granița cu Ucraina

Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale, Dan Dungaciu, a explicat și motivul pentru care Rusia a adunat peste o sută de mii de soldați la granița cu Ucraina.

ADVERTISEMENT

Acesta a precizat că Vladimir Putin a avut în gând încă de la început să negocieze cu marii lideri ai lumii, nu să invadeze țara vecină.

“În situaţia concretă, masarea trupelor pe care ni le prezintă harta a avut mai degrabă un scop de negociere, nu de invazie.

ADVERTISEMENT

Rusia nu are niciun motiv să invadeze Ucraina, dar are un motiv să controleze aceste teritorii sau să obţină garanţii că aceste teritorii nu se vor duce în NATO niciodată. Aceasta este prima cerinţă.

A doua cerinţă: pe lângă faptul că Ucraina nu va intra în NATO, NATO să nu intre în Ucraina, că NATO foloseşte teritoriul Ucrainei pentru a ataca Federaţia rusă.

Federaţia rusă, dacă ar vrea să invadeze Ucraina, ar însemna că tot ce am învăţat noi despre ruşi în ultimii ani nu mai e valabil.

Tot ce a făcut până acum Federaţia rusă a fost extrem de bine calculat în termeni strategici, de costuri şi nu rezonează cu nimic o invazie a Ucrainei, nu are cum să controleze Ucraina, chiar dacă o învinge”, a mai spus analistul de politică externă, conform sursei menționate anterior.

Care sunt riscurile pentru România în cazul federalizării Ucrainei

Analistul de politică externă a precizat și care ar fi riscurile pentru țara noastră dacă Rusia ar federaliza Ucraina.

“S-ar putea ca federalizarea din Ucraina să fie translatată şi în Republica Moldova, iar Transnistria să devină un soi de Donbas. 

Acesta este pericolul pentru noi, ca Republica Moldova să fie federalizată şi să avem o Ucraină şi o Republica Moldova controlate mai mult sau mai puţin de Federaţia rusă”, a încheiat Dan Dungaciu, potrivit aceleiași surse.

ADVERTISEMENT