100 ani de Romania

Dan Grecu, primul mare gimnast al României! A fost “Stăpânul inelelor” în anii ’70

18.10.2018 | 22:00
Dan Grecu primul mare gimnast al Romaniei A fost Stapanul inelelor in anii 70
Dan Grecu, primul mare gimnast al României

Dan Grecu a fost primul mare gimnast al României. În anii ’70, sportivul lui CS Dinamo Bucureşti a fost un veritabil stăpân al inelelor, una dintre cele mai grele aparate din gimnastica masculină, reuşind să doboare mai multe recorduri.

Născut pe 26 septembrie 1950, la Bucureşti, Dan Grecu a început să practice gimnastica la opt ani, la Iaşi, avându-l ca antrenor pe Octavian Ungureanu. În 1962, viitorul campion mondial s-a întors în Bucureşti, alături de părinţii lui, şi a fost legitimat la Clubul Sportiv Şcolar Viitorul.

Dan Grecu, primul mare gimnast al României

În 1970, la 20 de ani, Dan Grecu a fost promovat la Lotul Naţional al României, alături de care a participat la Campionatul Mondial de la Ljubljana. Doi ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Munchen, dinamovistul s-a clasat în primii 35 de gimnaşti ai lumii. Primul mare succes internaţional a venit în 1973, când a obţinut medalia de argint la Campionatul European de la Grenoble. Un an mai târziu, Dan Grecu a triumfat la inele şi a câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de la Varna, primul succes de acest gen pentru gimnastica masculină din România.

În 1975, Dan Grecu a câştigat medalia de aur la Campionatul European de la Berna şi devenea unul dintre favoriţi pentru Jocurile Olimpice de la Montreal. Sportivul s-a calificat în trei finale, paralele, sărituri şi inele. La ultima probă, la care dinamovistul era un mare specialist, a participat accidentat după ce i-a fost administrată o injecţie anestezică permisă. “Durere prea mare n-am simţit. Mi-au dat c-un spray calmant pentru durere. Înainte de finală – o seringă din aia mare cu xilină, strâns bine la mână. Am mers la inele, am făcut mai slăbuţ şi-am luat locul 3. Bun şi-ăsta. La sărituri am venit pe 4, foarte aproape. E, după sărituri, n-am mai putut să ridic braţul. Mai voiam o injecţie, dar nu mi s-a mai permis. Am renunţat la finala de la paralele”, a povestit gimnastul momentul din finala de la inele. Chiar şi în aceste condiţii, Dan Grecu a putut să câştige medalia de bronz. Pe finalul anilor ’70, sportivul a mai obţinut un argint şi un bronz la Campionatele Mondiale de la Strasbourg şi Fort Worth. În 1980, la 30 de ani, a decis să se retragă după ce a suferit o nouă accidentare la biceps. Din 1984, Dan Grecu a început să antreneze, obţinând rezultate notabile alături de elevii lui.

Dan Grecu, primul mare gimnast al României
Dan Grecu, primul mare gimnast al României
Tags: