News

Dan Negru, scandalizat de prețul urzicilor: „Am găsit la șapte euro/kg. Arghezi spunea: România nu e o țară, e o afacere”

Prețurile verdețurilor de sezon înfurie și vedetele. Dan Negru, scandalizat cu cât se vând urzicile. „Am găsit la șapte euro/kg. Arghezi spunea: România nu e o țară, e o afacere”
25.02.2024 | 20:33
Dan Negru scandalizat de pretul urzicilor Am gasit la sapte eurokg Arghezi spunea Romania nu e o tara e o afacere
Dan Negru a postat prețul urzicilor pe contul său Facebook / Foto: Facebook, Dan Negru
ADVERTISEMENT

Ca să nu rămână mai prejos nici anul acesta ca una din cele mai sărace țări din UE dar cu prețuri de Paris la alimente și produse de bază, România intră în primăvară cu scumpiri aberante tocmai la ceea ce ar trebui să fie pentru tot buzunarul: verdețurile.

100 de lei, buni de mers cu ei la piață

Mulți români deja spun că, din cauza scumpirilor bancnota de 100 de lei a ajuns bună doar de mers cu ea la piață, ca să cumpere ceea ce părinții sau bunicii lor cumpărau înainte cu mărunțiș. În timp ce la televizor somitățile politice și economice au grijă de prețuri și țin inflația în lanțuri, socoteala de la târg e cu totul alta.

ADVERTISEMENT

Orice aliment de sezon devine brusc „trufanda” vândută la un preț aurifer și nu că ar fi o verdeață din fundul curții. Urzici, spanac, lobodă, leuștean (5 lei firul și ceva pe acolo, adică „legătura”), ceapă verde, salată, ridichi, pentru toate se cer prețuri de parcă ar fi fost aduse cu avionul.

Verdețurile de primăvară se înscriau în ce era odinioară descris „mâncarea săracului”. Numai că în România anului 2024 mâncarea săracului se vinde pe post de delicatesă.

ADVERTISEMENT

Tentația și inflația

Mai este și vorba că nu e de vină cel care cere ci cel care dă, în plină creștere generalizată a prețurilor la alimente, bunuri și servicii. Adică cel care dă alimentează inflația (și nu numai pe ea), adică reduce valoarea monedei, adică face din bancnota de 100 de lei una bună de piață.

Printre cei care se plâng de prețurile aberante cu care se vând produsele de sezon este și Dan Negru. El a postat pe contul său Facebook o fotografie realizată după toate aparențele într-un supermarket, în care arată cât costă urzicile.

ADVERTISEMENT

„’Urzica astupă foamea săracului’ era proverbul. Am găsit urzici românești la 20 lei juma de kilogram. Adică vreo 7 euro/kg. Pentru ca Arghezi spunea : ‘România nu e o țară, e o afacere’”, a scris realizatorul.

„Prost este cine dă”

Comentariile internauților au fost numeroase și majoritatea în registru amar. „30 lei kg la țărani și jumătate le arunci ptr ca sunt smulse cu rădăcină”, „Cele de la țărani sunt spălate de câini înainte de a fi culese”, „În România totul e de vânzare, totul e scump, doar oamenii se vând ieftin”, au scris unii.

ADVERTISEMENT

„Mai trist este ca oamenii le si cumpără la acest preț”, „Și jumătate din ele trebuiesc aruncate,calitatea este zero”, „În România doar oamenii se vând pe degeaba!Urzicile noastre nu mai sunt pentru tot omul de rând ca odinioară! Sunt alte vremuri și vremi!”, „Nu știu cine a zis că prost este cine dă, nu cine cere”, au comentat alții.

 

ADVERTISEMENT