Fotbal intern

Dan Petrescu are doar cinci victorii în cupele europene! Ce record poate bifa cu CFR Cluj

07.08.2019 | 18:37
Dan Petrescu are doar cinci victorii in cupele europene Ce record poate bifa cu CFR Cluj

Dan Petrescu este pregătit pentru dubla cu Celtic, însă palmaresul european al antrenorului campioanei României este unul modest, reuşind să obţină doar cinci victorii. Devenit antrenor în 2003, fostul internaţional a bifat 17 meciuri în cupele europene, cele mai multe fiind pe banca tehnică a Unirii Urziceni.

Când a obţinut Dan Petrescu prima din cele cinci victorii în cupele europene. Surpriza cu Hamburg

Dan Petrescu a obţinut prima victorie în cupele europene chiar la debut. În sezonul 2006-2007, “Burusucul” era antrenorul polonezilor de la Wisla Cracovia şi reuşea să califice echipa în turul 1 din Cupa UEFA. După un 1-1 pe terenul lui SV Mattersburg, formaţia românului se impunea pe teren propriu, scor 1-0. Următorul tur i-a fost fatal lui Dan Petrescu, care a fost demis după înfrângerea în faţa lui Iraklis, scor 0-1, în manşa tur.

După doi ani, în sezonul 2008-2009, Dan Petrescu s-a întors în cupele europene, de această dată cu Unirea Urziceni. După un sezon excelent în campionat, ialomiţenii s-au calificat în turul 1 din Cupa UEFA, ultimul înainte de accesul în grupele competiţiei. Adversarul a fost unul de coşmar: Hamburg. Cu toate acestea, în turul jucat în Germania, Unirea Urziceni a obţinut o remiză albă care i-a surprins pe mulţi. La Urziceni, în retur, dubla lui Mladen Petric a oprit visul lui Dan Petrescu de a o duce pe “Chelsea de Ialomiţa” în grupele Cupei UEFA.

Show total în grupele Ligii Campionilor. A plecat după cel mai bun parcurs din carieră

Campionatul câştigat în sezonul 2008-2009 a dus-o pe Unirea Urziceni direct în grupele Ligii Campionilor. Aflată într-o grupă cu Sevilla, Rangers şi VFB Stuttgart, puţini erau cei care îi dădeau vreo şansă. După o înfrângere în faţa spaniolilor, scor 0-2, Dan Petrescu a sunat adunarea, iar următoarele patru meciuri au fost fără înfrângere. Everestul a fost victoria de excepţie în faţa lui Glasgow Rangers, un 4-1 de povestit nepoţilor.

Cu Sevilla, pe un stadion “Ghencea” pe jumătate gol, Dan Petrescu obţinea a doua victorie în faza grupelor Ligii Campionilor 2008-2009. În ultima etapă, Unirea Urziceni avea nevoie de un egal cu VFB Stuttgart pentru a obţine calificarea în optimile de finală, o performanţă unică pentru fotbalul românesc. Ialomiţenii au fost învinşi în Germania, scor 1-3, iar echipa lui Dan Petrescu mergea în 16-imile Europa League, unde o aştepta Liverpool. Până la dubla cu englezii, “Bursucul” a plecat la Kuban Krasnodar.

Dan Petrescu, pe banca tehnică a Unirii Urziceni în meciul cu Sevilla (sursă foto: sportpictures.eu)
Dan Petrescu, pe banca tehnică a Unirii Urziceni în meciul cu Sevilla (sursă foto: sportpictures.eu)

Recordul care îl poate bifa în dubla cu Celtic

În actualul sezon din Liga Campionilor, Dan Petrescu a obţinut două victorii cu CFR Cluj în tururile preliminare, acelaşi număr reuşindu-l cu Unirea Urziceni. În cazul unei victorii în dubla cu Celtic, fostul internaţional român va bifa cea mai de succes prestaţie din carieră în cupele europene, cel puţin la nivelul partidelor câştigate. În plus, cu cele opt meciuri în cupele europene alături de campioana României (şase cu tot cu dubla împotriva lui Celtic + încă două meciuri în play-off-ul Ligii Campionilor/Europa League), Dan Petrescu egalează numărul de partide disputate în cupele europene cu Unirea Urziceni.

Victoriile lui Dan Petrescu în cupele europene

  • Wisla Cracovia – SV Mattersburg 1-0 (Cupa UEFA, 2006-2007)
  • Glasgow Rangers – Unirea Urziceni 1-4 (Liga Campionilor, 2009-2010)
  • Unirea Urziceni – Sevilla 1-0 (Liga Campionilor, 2009-2010)
  • CFR Cluj – Astana 3-1 (Liga Campionilor, 2019-2020)
  • CFR Cluj – Maccabi Tel Aviv 1-0 (Liga Campionilor, 2019-2020)
Tags: