Fotbal intern

Dan Petrescu, plusuri și minusuri la CFR Cluj. De la vitrine de trofee la saci de bani!

30.11.2020 | 22:09
Dan Petrescu plusuri si minusuri la CFR Cluj De la vitrine de trofee la saci de bani
Dan Petrescu, plusuri și minusuri în 3 ani la CFR Cluj. De la trofee la bani. Sursa foto: eurosport.ro
ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a fost demis de la CFR Cluj după cea mai slabă perioadă din cei 3 ani de când este antrenorul echipei din Gruia, 3 ani dominați de plusuri, dar nelipsiți de minusuri.

Trei înfrângeri „legate” în ultima decadă din noiembrie, toate pe propriul teren, 0-1 cu UTA, 0-2 cu AS Roma și 0-1 cu Poli Iași, au dus la ruptura decisă de patronul Neluțu Varga în miez de noapte.

ADVERTISEMENT

Pentru mulți cel mai bun antrenor care a lucrat în țară, prin prisma rezultatelor din acești 3 ani, fără nicio îndoială cei mai buni ai carierei sale, Dan Petrescu a are și destui contestatari ai stilului său nemulțumit tot timpul de toată lumea, de la transferuri și jucători la arbitri și conducătorii clubului. De multe ori pe bună dreptate.

Dan Petrescu, plusuri și minusuri la CFR Cluj. De la vitrine de trofee la saci de bani!

Dan Petrescu a semnat primul său contract cu CFR Cluj în iunie 2017, moment delicat în Gruia, la o lună după ce echipa ieșise din insolvență și terminase campionatul pe locul 4, fără drept de participare în cupele europene.

ADVERTISEMENT

„Bursucul” a condus în sezonul 2017-2018 pe CFR Cluj la al patrulea său titlu de campioană, după care a plecat în China. A revenit în Gruia în martie 2019, în etapa 3 din play-off și a ținut pe CFR Cluj pe locul 1, cum era atunci, până la finalul sezonului și al cincilea titlu.

În Liga Campionilor a ajuns la un pas de grupe, după ce a trecut de Astana, Maccabi Tel Aviv și Celtic Glasgow, eliminat de Slavia Praga în play-off, dar calificat în grupele Europa League.

ADVERTISEMENT

…Unde a avut un parcurs remarcabil: 12 puncte, record pentru o echipă din România, în grupă cu Lazio, Celtic și Rennes, locul 2, calificat în șaisprezecimile competiției. Sevilla l-a scos din cursă fără să-l învingă: 1-1 la Cluj și 0-0 în Spania.

Campionatul 2019-2020 a fost lovit crunt de pandemia de COVID-19, s-a întrerupt în martie, CFR-ul lui Dan Petrescu era pe primul loc, la 4 puncte peste U Craiova, s-a reluat după 3 luni, au fost din nou meciuri care nu s-au putut juca și s-a ajuns la o modalitate inedită pentru stabilirea campioanei.

ADVERTISEMENT

FRF și LPF au decis ca primele două clasate, Universitatea Craiova și CFR Cluj să joace o finală în Bănie, cu tot „tacâmul”, prelungiri, lovituri de departajare în caz de egalitate.

În fața unui stadion ultra…gol, gazdele au început în forță, 1-0 Nistor în minutul 10, dar oaspeții au întors scorul și au câștigat clar, cu 3-1, goluri Vinicius (36), Boli (56) și Deac (77, pen). Era al treilea titlu consecutiv al CFR-ului, al șaselea din istoria sa și al treilea legat de… numele lui Dan Petrescu.

Fără nicio îndoială că la plusuri trebuie pusă și suma considerabilă adusă de Dan Petrescu în contul lui CFR Cluj din cupele europene, din două participări în preliminariile Champions League „încununate” cu calificări în grupele… Europa League: 19.523.431 de euro! Inclusiv acest sezon, până la momentul demiterii…

Bilele negre ale „Bursucului”, de la relația cu vestiarul la rezultate sub așteptări în cupele de toate felurile

Minusurile lui Dan Petrescu, au fost tensiunile pe care le-a creat în vestiar, cu jucătorii nemulțumiți de regimul cazon, foarte dur, dar și cu membrii staff-ului, mazilirea lui Alin Minteuan fiind cel mai „bun” exemplu.

Apoi, ca rezultate, lui Dan Petrescu i se pot reproșa ratările din Cupa României, dar nu numai. În Cupa 2018-2019 a fost eliminat în semifinale de Astra, după 3-1 la Cluj și 2-2 la Giurgiu. A pierdut și Supercupa României, 0-1 cu Viitorul, câștigătoarea Cupei, pe 6 iulie 2019.

Nici Cupa din 2019-2020 nu a fost o reușită. CFR Cluj a fost eliminată din primul tur în care a participat, șaisprezecimi, de FC Botoșani, pe terenul acesteia, cu 4-2 la loviturile de departajare, după 2-2 în minutele 90 și 120.

Cum nici preliminariile schilodite de coronavirus ale Champions League n-au fost un succes. Dan Petrescu a trecut în turul 1 de Floriana, 2-0 în Malta, dar apoi a fost eliminat la Cluj de Dinamo Zagreb la loviturile de departajare, 5-6, după 2-2 în minutele 90 și 120.

Au urmat preliminarii în Europa League, 1-0 cu Djugarden (deplasare) și 3-1 cu Kuopion Palloseura (acasă) și din nou grupe. Pornite foarte bine, 2-0 la Sofia, cu ȚSKA și scrântite mai apoi, 1-1 cu Young Boys Berna (acasă), 0-5 (ân deplasre) și 0-2 (acasă) cu AS Roma.

Orice a fost, ce a însemnat Dan Petrescu pentru CFR Cluj este acum istorie. Chiar dacă, matematic, au fost mai multe plusuri decât minusuri, Neluțu Varga a renunțat la Dan Petrescu. Orice declară Dan Petrescu, acesta este adevărul…

Dan Petrescu nu va duce niciodată lipsă de oferte, și-a demonstrat valoarea. Chiar dacă este un antrenor dificil. Dificil va fi, însă, pentru CFR Cluj să uite seria de trofee cucerite cu Dan Petrescu. Plus banii aduși de Dan Petrescu.

Iar viitorul antrenor va trebui să aibe sânge-n… crampoane și tărie-n circumvoluțiuni pentru că va avea o misiune îngreunată considerabil de… umbra lui Dan Petrescu în Gruia!

„În momentul ăsta îmi doresc o mini vacanţă. În acelaşi timp, sunt un antrenor liber, iar dacă apare o ofertă de nerefuzat mâine, la cum mă cunosc eu pe mine e posibil să o accept. Dar cel mai important e să mă liniştesc şi să mă gândesc şi la mine. În această perioadă cred că am dat mai mult clubului decât mie şi familiei. Nici în pandemie n-am plecat din Cluj, am stat tot timpul aici, de aceea cred că merit şi eu o vacanţă” – Dan Petrescu

„Îl înțeleg foarte bine pe Dan Petrescu, înțeleg tensiunea în care a muncit toți anii ăștia… Asta e viața noastră a antrenorilor. Trecem prin frustrări foarte mari, dar așa ajungem la succes. Nu trebuie să ne lăsam dominați de frustrări” – Răzvan Lucescu

„Dan Petrescu este un antrenor care ține foarte mult la disciplină, la pregătire fizică, la pregătire tactică. Știe foarte bine nivelul fotbalului românesc și de foarte multe ori este criticat că face anti-fotbal, dar când tu antrenezi luni de zile o echipă să se apere, ai o șansă foarte bună în cupele europene. Iar CFR Cluj a făcut rezultate internaționale și a câștigat bani. Dan Petrescu le-a asigurat viitorul pentru următoarele două campionate” – Laurențiu Reghecampf

„Eu am avut mai multe neînțelegeri cu Dan, dar sunt de acord cu el la un capitol: disciplina. Nu există sport de performanță fără disciplină” – Alin Minteuan

  • 19.523.431 de euro a adus Dan Petrescu în conturile clubului în sezoanele 2019-2020 şi 2020-2021 din cupele europene
  • 37 de meciuri a stat Dan Petrescu pe banca tehnică a CFR-ului în mandatul din iunie 2017 – iunie 2018
  • 83 de meciuri a condus-o „Bursucul” pe campioana României între martie 2019 – noiembrie 2020: 44 de victorii, 20 de egaluri și 19 înfrângeri, golaveraj 132-76
ADVERTISEMENT
Tags: