Dan Şucu a preluat miercuri pachetul majoritar al clubului Genoa. Omul de afaceri a plătit 45.000.000 de euro pentru 77% din acţiunile clubului, planul pe termen scurt este acela de a stabiliza din punct de vedere economic clubul din Serie A.
Într-un interviu acordat pentru ZF, Dan Şucu a răspuns celor mai arzătoare întrebări privind această achiziţie spectaculoasă. Deşi s-au vehiculat nume de parteneri precum Ion Ţiriac, fraţii Pavăl sau Florin Talpeş, Dan Şucu a dezvăluit că investiţia îi aparţine în totalitate:
“Spun noi, că vorbesc de o echipă. Din punctul meu de vedere suntem mulţi oameni care lucrăm şi vrem să aliniem interesele acestor oameni, ca toţi să tragem în aceeaşi direcţie. Dar, când vorbim pe partea de investiţie, aceasta îmi aparţine în totalitate mie.
Suntem deocamdată într-o zonă oarecum riscantă, niciunul dintre cluburi nu este consolidat. Prefer să fac eu deocamdată această investiţie, iar când vine vorba de o creştere puternică, pe baza unei fundaţii puternice, nu am nicio problemă să am parteneri. Dacă va fi necesar”, a spus Şucu.
FANATIK a scris despre situaţia economică dificilă a clubului Genoa, clubul având datorii de aproximativ 160 de milioane de euro. Dan Şucu a dezvăluit că “obsesia” lui este să stabilizeze clubul din punct de vedere financiar:
“Genoa se bazează pe cei 40 de milioane care vin de la mine acum. Ar trebui să reuşească într-o perioadă rezonabilă de timp, de un an, maximum doi, să se reechilibreze financiar şi să îşi stabilizeze fără niciun fel de problemă ceea ce a realizat deja.
Obsesia mea în clipa de faţă este să am un club sănătos, financiar şi economic, în general. Pentru că, din punctul ăsta de vedere, prima rată a fost mâncată într-o foarte mare parte către finanţe, către taxe, către bănci, furnizori care nu-şi primiseră banii demult.
Nu îţi poţi permite să întârzii la bancă pentru că îţi pierzi credibilitatea. La finanţe au nişte reeşalonări, iar dacă nu te ţii de ele îţi vin din spate nişte penalităţi care te îngroapă. Managementul de aici a făcut mărirea de capital cu spatele la zid”, este dezvăluirea omului de afaceri.
Referitor la implicare, Dan Şucu va fi “all in” şi la Genoa, spunând că va merge în Consiliul de Administraţie şi va petrece aproximativ o săptămână pe lună în Italia pentru a face lucrurile să meargă la noul său club:
Voi merge personal în Consiliul de Administraţie de acolo şi voi sta probabil o săptămână pe lună acolo. Îmi face mare plăcere. Este o energie. Chiar dacă nu mai sunt neapărat tânăr simt că am aceeaşi energie.
Chiar dacă nu mai am energia aceea, toţi cei din jurul meu trebuie să aibă aceeaşi energie. Nu poţi să trăieşti cu teamă toată ziua. Care teamă? Ca să fii om de afaceri, trebuie să fii optimist.
Trebuie să vezi, din ce ai, ceea ce poţi face mai bine. Dacă mă uit la ce-mi lipseşte, niciodată nu o să pot să fac treabă”, a spus Dan Şucu la ZF.
Omul de afaceri a dezvăluit că valoarea clubului Genoa este de aproximativ 170 de milioane de euro, dar având în vedere datoriile uriaşe, în acest moment, valoarea este relativ scăzută, motiv pentru care a putut prelua pachetul majoritar cu 45 de milioane de euro, fiind bucuros de achiziţia făcută:
“Genoa are în momentul de faţă 80 de milioane de euro venituri curente. Ar trebui să se poată susţine din aceste venituri. Ar trebui să îşi poată susţine cheltuielile. Dar Genoa are nişte datorii din spate.
Ăsta e şi motivul pentru care restul de 24% care au rămas la alţi acţionari… Dacă 76% valorează 45 de milioane, restul valorează 12-13 milioane. O evaluare la un club cum e Genoa se face în funcţie de venituri înmulţite cu un multiplicator, că nu există profit.
Cifra de afaceri înmulţită cu multiplicatorul îţi dă undeva la 170 de milioane de euro. Dacă scazi 150-160 de milioane datorii, asta înseamnă că valoarea clubului este relativ scăzută deocamdată.
Dar nu e scăzută că nu ar valora, este scăzută pentru că are datorii uriaşe care trebuie resetate. Când vin cu 40 de milioane, ridic presiunea asupra clubului şi atunci administratorii se pot concentra mult mai bine în a negocia pentru club, decât să negocieze cu cei care sunt dispuşi să accepte credit furnizor.
M-am bucurat că oferta mea a fost acceptată. Am vorbit cu băncile din Italia, le-am spus ce vreau să fac. S-au interesat şi la sistemul bancar românesc, la băncile cu care lucrăm.
Din punct de vedere sportiv, ceea ce îmi doresc anul ăsta şi anul viitor este să consolideze ceea ce au reuşit anul trecut. Să rămână într-o poziţie de mijloc de clasament. Dar să reuşim să fim un club sustenabil din punct de vedere economic. Îmi trebuie doi ani de zile să fac asta”, a explicat Dan Şucu.