Dan Șucu (61 de ani) a investit printr-o companie nou-înființată cele peste 45 de milioane de euro pentru a deveni acționar majoritar la Genoa, cu 77%. Italienii de la Il Secolo XIX scriu că denumirea societății este ”Passion for Green Capital SRL”.
Este o companie care include în denumirea sa pasiunea antreprenorului român pentru fotbal, iar ”verdele” despre care se vorbește este cel al terenurilor, menționează sursa citată.
FANATIK s-a interesat și a aflat toate detaliile despre ”Passion for Green Capital SRL”, noul vehicul de investiţie al omului de afaceri Dan Șucu.
Dan Șucu a înființat ”Passion for Green Capital SRL” pe 4 decembrie 2024, cu 10 zile înainte să vireze în conturile clubului Genoa cele 45.356.262 de euro.
Proprietarul Mobexpert este asociat unic și administrator. Firma are un capital social subscris de 5 milioane de lei, integral vărsat, împărțit în 50.000 de părţi sociale. Valoarea unei părţi sociale este 100 de lei. Sediul social este în București, Sectorul 2, Şos. Fabrica de Glucoză, Nr. 21, Biroul 10, Etaj 3 retras.
Dan Șucu a devenit acționar majoritar la Genoa prin majorare de capital. Anunțul oficial a fost făcut miecuri, 18 decembrie 2024: ”Genoa Cricket and Football Club a anunţat că, în urma unei majorări de capital la 45.356.262 de euro, din care 5.356.262 euro cu titlu gratuit şi alţi 40.000.000 de plătiţi pe 14 decembrie, Consiliul de Administraţie a aprobat oferta investitorului român Dan Şucu.
Investitorul român, printr-un vehicul propriu de investiţie, a subscris la întreaga majorare de capital, obţinând în schimb o participaţie la capitalul social de circa 77% din Genoa CFC, lăsându-i în minoritate pe precedenţii acţionari”.
Dan Șucu a preluat Genoa într-o situație financiară extrem de dificilă, cu datorii de peste 165 de milioane de euro. O parte importantă din datorii sunt către Fisc. ”Grifonii” sunt din noiembrie 2023 în procedură de restructurare fiscală și timp de 10 ani trebuie să ramburseze peste 37 de milioane de euro către Agenția Veniturilor Statului.
”Genoa are în momentul de faţă 80 de milioane de euro venituri curente. Ar trebui să se poată susţine din aceste venituri. Ar trebui să îşi poată susţine cheltuielile. Dar Genoa are nişte datorii din spate. Ăsta e şi motivul pentru care restul de 24% care au rămas la alţi acţionari…
Dacă 76% valorează 45 de milioane, restul valorează 12-13 milioane. O evaluare la un club cum e Genoa se face în funcţie de venituri înmulţite cu un multiplicator, că nu există profit. Cifra de afaceri înmulţită cu multiplicatorul îţi dă undeva la 170 de milioane de euro. Dacă scazi 150-160 de milioane datorii, asta înseamnă că valoarea clubului este relativ scăzută deocamdată”, a precizat Dan Șucu, pentru Ziarul Financiar.
Afaceristul nu exclude noi investitori lângă el. ”Dacă vorbim de partea de investiţie, deocamdată, în momentul de faţă, investiţia îmi aparţine mie. Atât timp cât investiţia este încă într-o zonă oarecum riscantă, pentru că niciunul dintre cluburi nu e suficient de consolidat, atunci prefer să fac eu această investiţie.
Ulterior, atunci când vine vremea unei creştere puternică, dar pe baza unei fundaţii puternice, n-am niciun fel de problemă să am parteneri, dacă văd necesar un partener, doi, trei. Acestea sunt lucruri pe care le vedem în afaceri pe parcurs”, a menționat Dan Șucu.