Președintele Confederației Patronale Concordia, Dan Șucu, trage un semnal de alarmă cu privire la deciziile luate de Guvern. Omul de afaceri a criticat dur măsurile fiscale anunțate de Executiv.
Joi, în cadrul evenimentului de lansare a unui studiu referitor la sistemul fiscal din țară, Dan Șucu a avut un discurs furibund. Omul de afaceri a vorbit despre cheltuielile bugetare cu salariile.
El a explicat că acestea cu crescut din nou și a vorbit despre criza din 2010, care s-a prelungit în România din cauza unui „guvern slab”. Președintele Confederației Patronale Concordia susține că scenariul s-ar putea repeta în prezent.
„Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salariile au crescut cu 23%. Anul acesta cresc din nou. Vă mai aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, care neputând să-şi diminueze cheltuielile la nivelul veniturilor, a hotărât peste noapte ca TVA să crească de la 19% la 24% în momentul în care lucrurile mergeau groaznic în economie.
Rezultatul? Criza s-a prelungit cu trei ani. Firme închise. Niște criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine. Avem obligația să luptăm? Acum!”, a declarat Dan Șucu.
Dan Șucu susține cota unică de impozitare. Totodată, el a spus că oamenii de afaceri au obligația să apere ceea ce au muncit până acum. Șucu cere ca mediul de afaceri să fie consultat.
„Ce ați muncit până acum trebuie apărat. Nimeni nu respectă. Ei vor să cheltuie tot. Prea agresivi? Dimpotrivă, suntem prea puțin agresivi. Cine suntem noi?
Deocamdată Concordia. (…) Avem dreptul să ne spunem părerea și să fim consultați”, a adăugat Dan Șucu. Miercuri seara, Parlamentul a adoptat bugetul pentru 2025.
Reacția lui Dan Șucu vine după ce în 2024 a fost înregistrat un derapaj bugetar, în urma cheltuielilor cu salariile bugetarilor, dar și a pensiilor mărite. Confederația Patronală Concordia, condusă de Dan Șucu, reprezintă afaceri în valoare de 30 la sută din PIB.
„În acest moment, PIB-ul pe cap de locuitor din România l-a întrecut pe cel din Grecia, Ungaria, se apropie de cel din Polonia. Și cu toate astea noi nu suntem optimiști. Ce ne lipsește nouă să fie optimiști? Ce ne trebuie nouă aceste furtuni în paharul cu apa, politicieni care își dau pumni în cap?
Acest mers înainte se vede, este, dar oricând poate fi revărsat dacă nu suntem atenți și nu luptăm pentru el. Cine a făcut creșterea asta enormă? 4 milioane de români care lucrează în firmele private și 3 milioane de români care lucrează în străinătate”, a mai spus omul de afaceri.