Sport

Dan Șucu explică decizia de a prelua Genoa: ”Dorința de multi-channel era obligatorie în mintea mea”. Ce se întâmplă cu Rapid

După ce a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Genoa, Dan Șucu a mărturisit că de mai mult timp are ideea de a fi proprietar la mai multe cluburi.
20.12.2024 | 15:49
Dan Sucu explica decizia de a prelua Genoa Dorinta de multichannel era obligatorie in mintea mea Ce se intampla cu Rapid
După ce a preluat pachetul majoritar de acțiuni la Genoa, Dan Șucu a mărturisit că de mai mult timp are ideea de a fi proprietar la mai multe cluburi. Sursă foto: colaj Fanatik

Acționar majoritar la Rapid și la Genoa, Dan Șucu este de părere că cele două cluburi pe care le deține la acest moment se pot ajuta unul pe celălalt și își dorește ca acestea să ajungă să se susțină singure.

Motivul pentru care Dan Șucu a investit la Genoa

Omul de afaceri a explicat faptul că ideea de a investi într-o formație importantă din Europa o are de mai mult timp și crede că pentru fiecare club este mult mai bine să facă parte dintr-un grup.

”Pentru mine în ce am construit până acum este ideea de integrare verticală. Modelul pe care îl caut eu este unul de integrare verticală. În literatura sportivă se numește multi-club ownership, de proprietate pe mai multe cluburi. Am studiat acest fenomen din Europa, care este încă la început.

Din clipa în care am investit la Rapid m-am gândit că n-o să pot niciodată să ajung să construiesc ceva cu adevărat special cu un singur club. Dorința de multi-channel, ideea că trebuie să particip în așa ceva era obligatorie în mintea mea. Beneficiile le pot dezvolta la nesfârșit.

Pentru fiecare club este mai bine să fie într-o uniune. Deocamdată, din punctul nostru de vedere, două sunt sunt cât se poate de în regulă, unul într-un campionat mediu, unul într-un campionat lider.

Ele se pot susține ușor unul pe celălalt, fiecare dintre ele trebuie să fie conduse din punct de vedere managerial foarte bine în același timp, condus responsabil, să fie sustenabil, să fie capabil, într-o perioadă rezonabilă de timp, să ajungă să-și acopere cheltuielile din activitatea curentă”, a declarat Șucu, pentru Ziarul Financiar.

Discuțiile cu Genoa au început din vară

Acționarul majoritar al Rapidului consideră că multe cluburi europene nu sunt conduse așa cum trebuie, deoarece au cheltuieli mult prea mari față de potențialul lor de a scoate profit.

”În ideea de a consolida, dacă vrei să reușești să cumperi un produs, de exemplu, la un preț foarte bun, ca mai departe să poți să-l propui clientului la un preț foarte bun, trebuie să cumperi volume foarte mari. Trebuie să găsești o soluție prin care să ai o uniune.

Ce se întâmplă în Europa, în toate campionatele, sunt foarte multe cluburi conduse nerealist din punctul de vedere economic. Angajează cheltuieli care sunt nerealiste comparative cu rezultatele și capacitatea economică.

Am văzut acest grup, Group 777 (n.r. – cel care deținea Genoa), care aveau ca idee să aibă un număr de cluburi în toată Europa și mai departe să listeze aceste acțiuni ale acestor grupuri la bursa din Londra. La un moment dat, ca idee de afaceri, mi s-a părut interesantă.

Am avut o o tentativă de discuție care nu s-a materializat. M-am uitat la care sunt cluburile care constituiau această uniune de care discutam, pentru că ei aveau club în Brazilia, în Germania, în Belgia, în Italia”, a spus el.

Cum a preluat Șucu pachetul majoritar de acțiuni la Genoa

Dan Șucu a dezvăluit mecanismul prin care a putut să ajungă să dețină 77% din acțiunile clubului italian și a explicat că același fel de afacere l-a realizat și când a venit la Rapid.

”Mi-am dorit să fac acest parteneriat cu clubul Genoa, am luat legătura cu managementul clubului să discutăm cum am putea să facem parteneriatul. Am luat legătura cu ei prin vară, au venit până aici, s-a uitat la tot ce avem noi pe partea de academie, la echipa noastră.

Pe măsură ce am avansat, am încercat inclusiv ceva concret care nu ne-a ieșit, adică posibilitatea unui transfer al unui jucător direct. Am ținut legătura în continuare și la un moment dat am fost anunțați de Consiliul de Administrație de la Genoa că există această solicitare de mărire de capital.

Investiția este făcută sub formă de mărire de capital, clubul a emis acțiuni noi pe care noi le-am cumpărat. Sunt 40 de milioane de euro, am ajuns la un procent de 77%. Există un cash in, adică noi n-am cumpărat acțiuni de la cineva. La Rapid am făcut același lucru, am investit pe parcurs, până am ajuns acum la 90% din proprietate”, a încheiat Șucu.