News

Dan Vîlceanu, explicații despre bugetul anului viitor. Cu cât cresc pensiile și alocațiile

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor, a oferit mai multe detalii despre bugetul pe 2022, explicând cu cât vor fi majorate salariile și alocațiile, dar și ce întâmplă cu taxa Netflix.
16.11.2021 | 21:58
Dan Vilceanu explicatii despre bugetul anului viitor Cu cat cresc pensiile si alocatiile
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, Vîlceanu a declarat că ar prefera să realizeze o coaliție alături de USR și nu alături de Partidul Social Democrat.

Negocierile pentru formarea coaliției dintre liberali, social-democrați și UDMR avansează, PNL fiind de acord cu rotativa premierilor, cu condiția ca primul să fie din partea PNL.

ADVERTISEMENT

Dan Vîlceanu, despre bugetul pe 2022. Ce se întâmplă cu pensiile, alocațiile și taxa Netflix

“Noi vorbim de rectificare de o lună de zile, că a fost necesară, dar în condițiile în care nu putem să facem o rectificare pentru că nu putem emite ordonanțe de urgență, dar vom găsi o soluție.

Vom lua bani de la ministere, am dat deja o circulară și ne comunică ce sume vor aduce în fondul de rezervă. Nu se pune problema să nu plătim pensiile și salariile.

ADVERTISEMENT

Este un om care în urma contributivității a câștigat 900 de lei și unul care în urma contributivității a câștigat 1050. Majorând arbitrar, îl duci pe acel om aproape de alt om care a contribuit mai mult sau poate a muncit mai mult.

Sunt de acord cu majorarea pensiei minime, pensionarii câștigă o indemnizație mică și având în vedere creșterile de prețuri, e clar că trebuie să majorăm veniturile populației, dar trebuie să avem grijă.

ADVERTISEMENT

În calculul bugetului pentru anul viitor, am luat în calcul creșterea alocațiilor și în cazul pensiilor am luat în calcul o majorare datorată de inflație.

Deja când vorbim de taxe, vorbim de diferențe majore între partide, noi suntem un partid de dreapta care nu susține creșterea taxelor sau apariția de noi taxe, mai ales în contextul economic în care suntem acum, în care Banca Centrală trebuie să ia măsuri pentru a stopa inflația.

ADVERTISEMENT

În contextul în care majorezi taxe, vii cu o frânare a economiei și nu ne dorim asta. Trebuie să venim cu variante prin care să acoperim creșterea veniturilor populației, dar să nu frânăm economia.

Respect electoratul PSD care își dorește creșteri de pensii și salarii, care creșteau oricum, dar trebuie să respectăm și electoratul PNL.

Atunci când ești în opoziție sau nu ai un titular al Ministerului Finanțelor la tine în partid, totul pare posibil. Atunci când ajungi acolo, lucrezi cu cifre și trebuie să tai chirurgical, lucrurile se schimbă.

O să vedeți că și un ministru de la PSD se va lovi de același lucru, că nu poți să crești atât cât ți-ai dori, că trebuie să te încadrezi într-o țintă de deficit.

Execuția bugetară arată bine pentru primele opt luni și ne oferă încredere că putem să ducem România pe un drum bun.

Ar trebui să luăm banii ăștia de undeva, ori mărești deficitul și te împrumuți, ori tai din altă parte și singurul loc în care se poate acest lucru este zona de investiții.

Taxă Netflix este o directivă europeană și este o inițiativă a Ministerului Culturii, nu este a Ministrului Finanțelor. Este un proiect în care această taxă este calculată la 2% din încasările companiei.

E o taxă care apare și în alte țări, poate fi până la 5%, sunt țări care au stabilit acest prag de 5%. Banii pe care Ministerul Culturii vrea să îi genereze vrea să îi folosească pentru încurajarea cinematografiei românești”, a declarat Dan Vîlceanu la Digi24.

ADVERTISEMENT