News

Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu, va conduce negocierile de fuziune PNL-ALDE

Liberalii au anunțat comisia care va gestiona fuziunea cu partidul fondat de către Călin Popescu Tăriceanu. Negocierile vor fi conduse către Dan Vîlceanu, unul dintre prietenii președintelui PNL.
11.01.2022 | 23:21
Dan Vilceanu un apropiat al lui Florin Citu va conduce negocierile de fuziune PNLALDE
ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal (PNL), Ionuț Stroe, a anunțat că formațiunea politică pe care o reprezintă urmează să înceapă negocierile de fuzionare cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), notează Hotnews.

“Noi, PNL, am asumat de la bun început rolul de partid integrator al dreptei. Acesta este şi motivul pentru care începem demersurile de dialog politic cu ALDE”, a explicat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

ADVERTISEMENT

Negocierile cu partidul fondat de către Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al PNL, urmează să fie coordonate de către Dan Vîlceanu, fost ministru de finanțe și unul dintre apropiații actualului președinte ale liberalilor, Florin Cîțu.

Din echipa care va reprezenta PNL în cadrul negocierilor de fuziune urmează să facă parte și alte figuri importante din interiorul partidului: Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma şi Gheorghe Falcă.

ADVERTISEMENT

Între cele două partide există o serie de suprapuneri ideologice, dar și de cadre. Astfel, o parte din oamenii care au fondat ALDE împreună cu Călin Popescu Tăriceanu sau aderat mai târziu la această formațiune politică au provenit din PNL.

Anunțul despre demararea negocierilor de fuziune între PNL și ALDE au alimentat și o serie de discuții legate de o posibilă decizie asemănătoare cu PMP.

ADVERTISEMENT

Ionuț Stroe a precizat faptul că se fac progrese în negocierile purtate cu partidul fondat de fostul președinte Traian Băsescu. Cu toate acestea, în acest punct, nu poate oferi publicului mai multe informații.

Cum a evoluat ALDE de la fondarea sa?

ALDE este un partid desprins din PNL, dar care din punct de vedere legal, a apărut ca urmare a fuziunii dintre alte două partide în 2015: Partidul Liberal Reformator și Partidul Reformator. Mare parte din capitalul politic și electoral al acestui partid s-a datorat lui Călin Popescu Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Prima competiție electorală în care ALDE a participat a avut loc în 2016, atunci când, după numărul de voturi, s-a plasat după PSD și PNL. Acest rezultat a permis formarea unei alianțe parlamentare și intrarea în guvern.

Călin Popescu Tăriceanu a decis, alături de alți colegi, să părăsească ALDE după ce noua conducere a decis să candideze alături de Pro România la alegerile parlamentare. Cu toate acestea nu au reușit să atingă pragul electoral.

În 2021, Pro România și ALDE au decis să pună capăt alianței lor și eforturilor de fuzionare. De asemenea, în parcursul anului anterior, Daniel Olteanu a preluat președinția formațiunii politice.

ADVERTISEMENT