Fotbal intern

Dănciulescu, Pancu, Munteanu şi Dică, noul val de antrenori! Comparaţiile unui fost selecţioner al României

Rezultatele tot mai bune obţinute de anumite echipe de club din România în ultimii ani au avut ca punct din plecare, în general, munca depusă cu entuziasm de antrenorii tineri, aflaţi la...
16.08.2013 | 13:41
Danciulescu Pancu Munteanu si Dica noul val de antrenori Comparatiile unui fost selectioner al Romaniei

Rezultatele tot mai bune obţinute de anumite echipe de club din România în ultimii ani au avut ca punct din plecare, în general, munca depusă cu entuziasm de antrenorii tineri, aflaţi la început de drum. Astfel, rind pe rind, Dan Petrescu la Urziceni, Dorinel Munteanu la Oţelul şi Laurenţiu Reghecampf la Steaua au devenit cele mai elocvente exemple. Toţi au devenit campioni ai României, iar primii doi şi-au găsit deja angajamente importante în afara ţării. Aici ar putea fi incluşi şi Răzvan Lucescu şi Cosmin Olăroiu, care au avut succes cu cîteva sezoane înaintea lor.

Această listă ar putea fi îmbogăţită în următorii ani şi cu alte nume, avînd în vedere că mai mulţi jucători cu nume din Liga I sînt foarte aproape să pună ghetele-n cui. Cel mai aproape par a fi Ionel Dănciulescu şi Daniel Pancu, ambii în vîrstă de 36 de ani. “Corbul” chiar a primit o ofertă din partea conducătorilor lui Dinamo pentru a deveni secundul lui Mulţescu, în timp ce “Pancone” a declarat în mai multe rînduri că, în cazul în care Rapid nu va evolua măcar în liga a doua, el va spune stop carierei. În plus, pe această listă se pot alătura oricînd şi Cătălin Munteanu (35 de ani) şi chiar Nicolae Dică (33 de ani).

“Cap de Zmeu” urmează să revină pe teren după o accidentare gravă la ligamentele genunchiului, dar în cazul în care nu se va mai putea ridica la nivelul pe care îl avea în sezonul trecut sînt toate şansele ca el să renunţe cel tîrziu la vară. Dintre toţi, cea mai îndepărtată retragere pare a fi a lui Dică, fostul mijlocaş stelist declarînd că îşi mai doreşte să joace încă două sezoane. Astfel, fiecare dintre cei patru enumeraţi mai sus ar putea începe treaba în maximum doi ani de acum încolo.

“Munteanu = Pustai, Pancu = Hizo, Dică = Grigoraş şi Dănciulescu = Velcea”

De aceeaşi părere este şi Mircea Rădulescu, fostul selecţioner al naţionalei României, care a comentat situaţia pentru FANATIK. “M-aş bucura ca ei să fie susţinuţi de cluburile lor acum, la final de carieră, pentru că, din păcate, la noi în ţară, spre deosebire de statele din Occident, nu se obişnuieşte astfel. De aceea, mulţi fotbalişti cu nume azi se retrag şi mîine ies definitiv din peisaj. Totuşi este şi vina multora dintre ei pentru că se apucă de şcoala de antrenori tîrziu, abia după ce se retrag. Tu vrei să antrenezi, dar şcoala aia durează doi ani! Ar trebui să o înceapă cu două-trei sezoane înainte de retragere”, a declarant “Riciu”.

Fostul director al şcolii de antrenori a făcut şi un exerciţiu de imaginaţie vizavi de personajul cu care fiecare dintre ei seamănă. “Este greu de făcut astfel de comparaţii, dar din punctul meu de vedere, Cătălin Munteanu aduce cu Pustai, pentru că lasă impresia unui tip cerebral, echilibrat. Pancu lasă impresia că ar putea deveni un tehnician de tipul <<mînă forte>>, iar de aceea cred că seamănă cu Viorel Hizo. În ceea ce-l priveşte pe Dică, el are ceva din Petre Grigoraş. Cred că poate fi în acelaşi timp şi exigent şi posesor al unei bune tehnicităţi pentru a organiza echipa. Dar să nu-l uităm nici pe Dănciulescu! El este un băiat subtil, ironic, precum actualul technician al Timişoarei, Vali Velcea”, a încheiat Rădulescu.