Fotbal international

Danemarca a venit din vacanţă şi a câştigat EURO 1992! România, dramă în preliminarii la Sofia. Video

24.04.2021 | 21:38
Danemarca a venit din vacanta si a castigat EURO 1992 Romania drama in preliminarii la Sofia Video
Danemarca a venit din vacanţă şi a câştigat EURO 1992! România, dramă în preliminarii la Sofia
ADVERTISEMENT

FANATIK îţi prezintă episodul 9 din “Istoria EURO”, povestea Campionatelor Europene. Ediţia din 1992 a rămas în istorie după ce Danemarca a câştigat trofeul fără ca macăr să obţină calificarea la turneul final. În acelaşi timp, “Generaţia de Aur” înregistra un eşec răsunător în preliminarii.

Spania şi Suedia au fost ţările care s-au duelat pentru organizarea Campionatului European din 1992, iar decizia finală a fost anunţată pe 16 decembrie 1988. Suedezii au avut câştig de cauză, în timp ce ibericii au rămas cu găzduirea Jocurilor Olimpice de la Barcelona.

ADVERTISEMENT

România, coşmar în preliminariile EURO 1992. Bulgaria ne-a umilit în “Ghencea”

Aflată în urna 1 la tragerea la sorţi pentru preliminariile EURO 1992, România a ajuns într-o grupă cu Scoţia, Bulgaria, Elveţia şi San Marino. După un turneu final bun la Mondialul din 1990 şi cu fotbalişti care se transferaseră în Vest, tricolorii porneau ca mari favoriţi la calificare. În plus, selecţionata era antrenată de Gheorghe Constantin, fostul mare fotbalist al Stelei din anii ’50 şi ’60.

Primul meci a adus o înfrângere în faţa Scoţiei, principala contracandidată la calificare, scor 1-2, după ce Rodion Cămătaru deschisese scorul la Glasgow. A urmat duelul de pe “Ghencea” cu Bulgaria, iar Hristo Stoicikov şi colegii lui i-au adus cu picioarele pe pământ pe tricolori. Bulgarii s-au impus clar, scor 3-0, iar tricolorii au părăsit terenul în huiduielile suporterilor. După acest meci, Gheorghe Constantin a fost înlocuit cu Mircea Rădulescu.

ADVERTISEMENT

Pentru România au urmat două victorii facile cu San Marino, 6-0 şi 3-1, dar şi un nou pas greşit, 0-0 cu Elveţia în deplasare. Toamna lui 1991 a adus meciurile decisive pentru tricolori. Primul pas a fost unul reuşit, 1-0 cu Scoţia, prin golul marcat de Gică Hagi în minutul 15. Pe 13 noiembrie, selecţionata lui Mircea Rădulescu a trecut şi de Elveţia, cu acelaşi scor, Dorin Mateuţ fiind omul decisiv.

Bulgaria a jucat la două capete în retur şi ne-a interzis Europeanul

Ultimul meci, cu Bulgaria la Sofia, era cu biletele calificării pe masă. Vecinii erau ieşiţi din calcule, iar România avea nevoie de o victorie la două goluri distanţă. În cazul unui succes cu 1-0, tricolorii şi Scoţia erau la egalitate de puncte, aveau acelaşi golvareaj şi acelaşi număr de goluri de marcate, astfel că totul se decidea printr-o tragere la sorţi. România a început tare, iar Ovidiu Sabău a marcat în minutul 13, însă reuşita a fost anulată pentru o poziţie de ofsaid. După un minut, portarul bulgarilor l-a faultat în careu pe Florin Răducioiu şi arbitrul a arătat punctul cu var. Gică Hagi a ratat penalty-ul după o execuţie modestă.

ADVERTISEMENT

În minutul 31, Adrian Popescu a deschis scorul, cu un şut din interiorul careului, iar calculele începeau să se simplifice. După pauză, Nasko Sirakov l-a învins pe Silviu Lung, iar România nu a mai putut să revină în joc. Tricolorii ratau calificarea la EURO 1992, iar cei 8.000 de români, care făcuseră deplasarea la Sofia, părăseau stadionul cu o mare dezamăgire. Puţini ştiau atunci că FRF încercase să-şi ia nişte măsuri de precauţie, însă bulgarii erau împărţiţi în două tabere, una care a vrut să ajute România şi o alta care îşi dorea victoria, astfel că Scoţia a obţinut calificarea.

“După joc, distrus, Hagi a mai avut totuși puterea să recunoască că Stoicikov i-a spus că el și încă câțiva au evoluat pentru a ne aduce victoria. Am aflat mai târziu, așa cum se întâmplă în astfel de jocuri, de la prietenul meu, marele chirurg ortoped bulgar, profesorul Șoilov, doctorul naționalei și al celebrei Levski, că antrenorul Penev avea și el oamenii lui de suflet în echipă și a vrut să ne bată” – Cornel Dinu

Iugoslavia s-a calificat la EURO 1992, dar a fost descalificată

La finalul lui 1991 se ştiau echipele calificate la turneul final. Pe lângă Scoţia, la EURO 1992 trebuiau să mai meargă Franţa, URSS, Iugoslavia, Germania, Olanda şi Anglia, în timp ce Suedia era calificată din postura de gazdă. Pe 31 mai 1992, cu 11 zile înainte de startul competiţiei, iugoslavii erau descalificaţi din cauza războiului civil şi înlocuiţi cu Danemarca.

ADVERTISEMENT

Danezii se pregăteau de vacanţă înainte de EURO 1992, iar Richard Moller-Nielsen a trebuit să-şi strângă repede echipa. Toţi componenţii naţionalei au răspuns prezent, cu excepţia lui Michael Laudrup, aflat în vacanţă şi care era certat cu selecţionerul. Starul Barcelonei a preferat să stea la plajă şi i-a văzut la TV pe colegii lui cum au câştigat trofeul.

URSS a obţinut calificarea în faţa Italiei, însă la turneul final a purtat un cu totul alt nume. După dizolvarea Uniunii Sovietice, selecţionata lui Anatoli Bishovets a purtat denumirea de naţionala Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Anglia, prestaţie ruşinoasă în faza grupelor. Cine s-a calificat în semfinale

În Grupa A s-au duelat Suedia, Danemarca, Franţa şi Anglia. Englezii, cu un nou selecţioner după ce Graham Taylor i-a luat locul lui Bobby Robson, au fost marea dezamăgirea a turneului. După Mondialul bun din Italia, selecţionata Albionului a părăsit Europeanul cu două remize şi o înfrângere, iar David Platt era autorul singurului gol al Angliei. Nici Franţa, antrenată de Michel Platini, nu a reuşit să iasă prea mult în evidenţă, astfel că Suedia şi Danemarca au obţinut biletele pentru semifinale.

Grupa B avea în componenţă trei dintre semifinalistele de la EURO 1988, Germania, Olanda şi CIS (redenumirea URSS-ului), plus Scoţia. Ruşii au fost la un pas de o mare surpriză în primul meci, contra nemţilor, însă Thomas Hassler a marcat golul egalizator în minutul 90. CIS a obţinut o remiză şi în al doilea meci, cu Olanda, şi privea cu mare încredere ultimul meci cu Scoţia, care era deja eliminată. Olanda a învins Germania fără emoţii, însă ruşii au fost umiliţi de scoţieni, scor 0-3, şi au ratat ocazia să-i trimită acasă pe nemţi, campionii mondiali la acea oră.

Marco van Basten, eroul din 1988, călăul Olandei în semifinale

În prima semifinală, Suedia – Germania, nemţii porneau cu prima şansă, chiar dacă evoluţia din faza grupelor nu fusese convingătoare. Pe “Rasunda”, Hassler a deschis rapid scorul cu o execuţie din lovitură liberă. După pauză, Karl-Heinz Riedle a majorat scorul şi suedezii erau la pământ. La mijlocul reprizei secunde, Klas Ingesson a pătruns în zonă centrală, iar Stefan Effenberg l-a cosit în careu. Tomas Brolin a executat perfect penalty-ul, iar în tribune şi pe teren reapărea speranţa. Finalul a fost electrizant, Riedle a dus scorul al 3-1 în minutul 88, pentru ca după 60 de secunde, Kennet Andersson să marcheze al doilea gol al suedezilor. Cu toatea acestea, gazda nu a putut să dea lovitura în prelungiri, iar Germania se califica în finală.

A doua zi, pe 22 iunie, Olanda şi Danemarca s-au duelat pentru al doilea loc în finală. Batavii, campionii europeni en-titre, era favoriţi la calificare, însă danezii au reuşit să producă încă un miracol. În prima jumătate de oră s-au marcat trei goluri, după ce Henrik Larsen a reuşit o dublă, iar Dennis Bergkamp îl învinsese pe Peter Schmeichel. Cu patru minute înainte de finalul meciului, Frank Rijkaard a profitat de o minge bâlbâită în careul danezilor şi a trimis partida în prelungiri. După 30 de minute de joc modest, calificarea a fost decisă la penalty-uri. La loviturile de departajare, Marco van Basten, eroul finalei din 1988, a ratat, iar Danemarca prindea finala.

Danemarca a completat surpriza şi a câştigat finala cu Germania

Finala EURO 1992 s-a jucat pe 26 iunie, pe Ullevi, iar nimeni nu-i dădea nicio şansă danezilor. Germania părea din ce în ce mai solidă, în timp ce jucătorii lui Richard Moller-Nielsen păreau storşi după cele patru meciuri de la turneul final. Nemţii au pornit dominarea încă din primul minut, iar Peter Schmeichel a fost pus la încercare de atacanţii lui Berti Voghts.

Contrat cursului jocului, după o minge pierdută de nemţi în apropierea propriului careu, Flemming Povlsen a recuperat mingea şi i-a pasat lui John Jensen. Mijlocaşul lui Brondby, care mai apoi a ajuns la Arsenal, l-a învins pe Bodo Illgner cu un şut în forţă. Conduşi, nemţii au atacat în valuri şi au controlat prima repriză, însă Peter Schmeichel a închis poarta.

Germania a continuat să domine şi după pauză, iar Jurgen Klinsmann a fost la un pas să egaleze, dar, din nou, Peter Schmeichel a venit cu o paradă genială. Cu 12 minute înainte de final, Kim Vilfort a controlat bine mingea chiar dacă era între doi fundaş ai nemţilor şi l-a învins pe Illgner cu un şut din marginea careului. Danemarca devenea campioana Europei, cu toate că nu obţinuse calificarea la turneul final şi jucătorii au venit în Suedia după ce îşi amânaseră plecările în vacanţă.

  • 3 goluri au marcat Henrik Larsen, Karl-Heinz Riedle, Dennis Bergkamp şi Tomas Brolin, golgeterii EURO 1992
  • 37.800 de spectatori au asistat la finala EURO 1992
ADVERTISEMENT